Metal Gear

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Metal Gear
Metal Gear Solid-logoen
UtviklerKonami Computer Entertainment Japan
Kojima Productions
Platinum Games (Metal Gear Rising)
UtgiverKonami
RegissørHideo Kojima
Plattform
SjangerAction-eventyr, snikespill

Metal Gear er en spillserie bestående av action-eventyr- og snikespill laget av Hideo Kojima og utviklet av Konami (og Kojima Productions, Hideo Kojimas eget spillutviklerteam som er underlagt Konami). Det første spillet, Metal Gear, ble utgitt i 1987 til MSX2. Metal Gear-universet dekker nå en rekke spill som foregår i samme tid, og gjerne med karakterer som er med i flere av dem. De går under tre ulike titler, men er alle en del av samme spillserie; Metal Gear, Metal Gear Solid og Metal Gear Rising. I de aller fleste Metal Gear-spillene er Solid Snake protagonist, men det finnes noen få unntak. For eksempel i Metal Gear Solid 3: Snake Eater, Metal Gear Solid V: Ground Zeroes og Metal Gear Solid V: The Phantom Pain er Big Boss protagonist, og i Metal Gear Solid 2: Sons of Liberty og Metal Gear Rising: Revengeance er Raiden protagonist. I det aller første spillet, Metal Gear, tar man kontroll over Solid Snake, og hans oppdrag går ut på å finne supervåpenet Metal Gear, en gående stridsvogn med to bein som har evnen til å fyre av atomvåpen. Flere oppfølgere har blitt utgitt til mange ulike konsoller på bakgrunn av etterspørsel fra fans. Oppfølgerne har utvidet plottet fra det opprinnelige spillet i stor grad, og mange nye allierte og fiendtlige karakterer har blitt lagt til, og det har også kommet et par spill som har utforsket hendelsene før det opprinnelige Metal Gear-spillet. Disse forløperne utforsker gjerne fortiden til ulike karakterer i spillserien også.

Serien er kjent for å være en pionér innenfor snikespill-sjangeren. Andre særegne trekk ved serien er de lange filmsekvensene,[1] de intrikate historielinjene, den ukonvensjonelle humoren og den dyptgående utforskningen av politiske og filosofiske temaer.

Metal Gear[rediger | rediger kilde]

Under tittelen Metal Gear ble det gitt ut to spill. Spill nummer tre i serien går under navnet Metal Gear Solid, men er like fullt en direkte oppfølger til Metal Gear 2. Historien fra Metal Gear-spillene avsluttes i Metal Gear Solid 4. Oppfølgerne Metal Gear Solid V Ground Zeroes og Metal Gear Solid V The Phantom Pain har etterfulgt nummer 4 i serien.

Metal Gear[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Metal Gear (spill)

Solid Snake må infiltrere den befestede staten Outer Heaven for å ødelegge Metal Gear, en tobeint, gående stridsvogn som kan utskyte atomvåpen. Han får god hjelp av Big Boss og flere folk fra en motstandsgruppe, men det viser seg til slutt at han helt fra starten av har blitt forrådt av en godt bekjent, og at planen var at han skulle feile.

Metal Gear 2: Solid Snake[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Metal Gear 2: Solid Snake

Solid Snake må infiltrere Zanzibarland, et tungt godt forsvart territorium i Sentral-Asia for å redde en kidnappet vitenskapsmann og ødelegge Metal Gear D, en ny Metal Gear. Hendelsene i dette spillet foregår fire år etter hendelsene i Metal Gear.

Metal Gear Solid[rediger | rediger kilde]

Metal Gear Solid-serien består hovedsakelig av fire spill. Organisasjonen «the Patriots» spiller en viktig rolle i denne historielinjen, og det er mange karakterer som er med i flere av spillene. Metal Gear Solid 3: Snake Eater er en forløper, og man følger Big Boss i 1964 under den kalde krigen. Her møter man flere karakterer som spiller en viktig rolle i de andre Metal Gear Solid-spillene, og spillet klargjør flere aspekter av forløpet til hendelsene i de andre spillene.

Metal Gear Solid[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Metal Gear Solid (spill)

Spillets handling er lagt til 21.-27. februar 2005, seks år etter hendelsene i Metal Gear 2: Solid Snake. Solid Snake blir tvunget ut av pensjonen for å infiltrere en kjernefysisk våpenfabrikk og nøytralisere den. Fabrikken ligger på en øy sørvest for Alaska i Beringhavet, og går under kodenavnet «Shadow Moses». Hendelsene fra dette spillet blir senere kjent som «Shadow Moses»-hendelsene, og blir stadig referert til i de senere spillene.

Metal Gear Solid 2: Sons of Liberty[rediger | rediger kilde]

Metal Gear Solid 2: Sons of Liberty foregår fire år etter hendelsene i Metal Gear Solid. Raiden, en ung agent for en organisasjon han tror er FOXHOUND, blir sendt til «Big Shell»-fasilitetene for å redde presidenten og stanse terrorgruppen «Sons of Liberty». Her avslører han en stor konspirasjon konstruert av «the Patriots», en maktsterk organisasjon som ikke skyr noen midler, og det er vanskelig for Raiden å vite hvem han kan stole på. Er Solid Snake lederen av Sons of Liberty, eller døde han for to år siden?

Metal Gear Solid 3: Snake Eater[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Metal Gear Solid 3: Snake Eater

Metal Gear Solid 3: Snake Eater er satt til år 1964, og følger CIA-agent Naked Snake på oppdrag bak Sovjetunionens grenser. Naked Snake må ødelegge et supervåpen, drepe en amerikansk avhopper og stanse en sovjetisk oberst og hans lovløse fraksjon for å rette opp i forholdet mellom USA og Sovjet, som nå er på krigens rand.

Metal Gear Solid 4: Guns of the Patriots[rediger | rediger kilde]

Metal Gear Solid 4: Guns of the Patriots er satt til år 2014, ni år etter hendelsene i Metal Gear Solid og fem år etter hendelsene i Metal Gear Solid 2: Sons of Liberty. Spillet fortsetter historien etter hendelsene i Sons of Liberty, og tar oss dypere inn i historien om organisasjonen «the Patriots». Her møter Snake blant annet Liquid Ocelot, en gammel erkefiende, som er ute etter å ødelegge «the Patriots» og ta over deres verdensomspennende systemer. I tillegg får man møte Raiden, som vender tilbake som en kyborg-ninja.

Metal Gear Solid: Peace Walker[rediger | rediger kilde]

Metal Gear Solid: Peace Walker er satt ti år etter hendelsene i Metal Gear Solid 3: Snake Eater. Spillet handler om Big Boss og Kazuhira Miller (senere kjent som Master Miller i Metal Gear 2: Solid Snake og det første Metal Gear Solid-spillet) som driver en liten privat militærgruppe ved navn Militaires Sans Frontières (ofte bare kalt MSF). En universitetprofessor og hans elev bestiller dem til å drive en uidentifisert hær ut av Costa Rica. Big Boss er i utgangspunktet skeptisk til oppdraget, helt til han hører en kassett som antyder at hans døde mentor The Boss kan være i live i Costa Rica.

Metal Gear Solid V: Ground Zeroes[rediger | rediger kilde]

Metal Gear Solid V: Ground Zeroes foregår noen måneder etter Metal Gear Solid: Peace Walker, og er en introduksjon til gameplay-mekanikken i Metal Gear Solid V: The Phantom Pain. Big Boss blir sendt til en amerikansk base i Cuba ved navn Camp Omega for å redde Chico og Paz fra fangenskap. En mystisk gruppe ved navn XOF er involvert i kidnappingen, og kan ha en kobling til den enigmatiske Cipher-gruppen.

Metal Gear Solid V: The Phantom Pain[rediger | rediger kilde]

Metal Gear Solid V: The Phantom Pain foregår ni år etter Metal Gear Solid V: Ground Zeroes. Big Boss våkner opp fra et koma etter angrepet på Mother Base. Han blir angrepet av XOF, den samme gruppen som ødela basen hans. Han blir etter hvert gjenforent med sin gamle partner, Revolver Ocelot, som forteller han at de må redde Kazuhira Miller og bygge opp en ny militærgruppe for å slå tilbake mot Cipher, og avslutte krigen en gang for alle.

Metal Gear Rising[rediger | rediger kilde]

Så langt har det kun kommet ett spill under tittelen Metal Gear Rising, og det er enda uvisst hvordan det vil bli videre.

Metal Gear Rising: Revengeance[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Metal Gear Rising: Revengeance

Hendelsene i Metal Gear Rising: Revengeance finner sted fire år etter hendelsene i Metal Gear Solid 4: Guns of the Patriots, altså i år 2018. Raiden er protagonisten i dette spillet, og det er også det første spillet i serien som Konami ikke har utviklet og hvor Hideo Kojima ikke har en sentral rolle i utviklingen.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]