Metal Gear (spill)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Metal Gear
UtviklerKonami
UtgiverKonami
DesignerHideo Kojima
SerieMetal Gear
PlattformMSX2
UtgivelseMSX2
JP 7. juli 1987
EU 1987
SjangerAction-eventyr, snikespill
ModusEnspiller

Metal Gear er et militært action-eventyr-snikespill først utgitt i 1987 av Konami til MSX2 i Japan og deler av Europa. Spillet er regnet for å være snikespillsjangerens stamfar, og er også det første spillet Hideo Kojima har designet. Han har siden regissert de fleste andre Metal Gear-spillene.[1] Spillet spiller seg ut rundt en spesialsoldat med kodenavn Solid Snake som må infiltrere den befestede staten Outer Heaven alene. I Outer Heaven skal han ødelegge «Metal Gear», en enorm gående stridsvogn med to bein som er i stand til å fyre av atomvåpen uansett hvor i verden den befinner seg.

Spillbarhet[rediger | rediger kilde]

Spilleren må styre Snake gjennom ulike områder mens man unngår å bli sett og unngår patruljerende vakter. Hvis spilleren blir sett, går spillet over i en modus hvor alle vaktene leter etter Snake. Snake starter ubevæpnet, men får etter hvert tak i våpen og eksplosiver som en Beretta 92F og en RPG-7-rakettkaster. Det er begrenset med ammunisjon til hvert våpen, men man finner mer ved ammunisjonslagre og -bokser som finnes flere steder i spillet. Våpen kan brukes til mer enn bare å drepe fiender, men også til å fjerne hindringer som hule vegger, elektrifiserte gulv og lignende. Snake kan også bruke nevene sine til å slå og overliste patruljerende vakter. I tillegg til fiendtlige vakter, møter man flere ganger ulike leiemordere som utfordrer Snake til kamp. Disse fungerer som boss-figurer i spillet.

Fiendenes base består av tre ulike bygninger med mange forskjellige etasjer i hver av dem. Spilleren bruker nøkkelkort og andre gjenstander for å låse opp dører og utforske nye områder. Hver dør vil bare åpnes dersom man har det riktige nøkkelkortet. Informasjon fås ved å redde forskjellige gisler som holdes fanget inne i bygningene. Etter å ha reddet fem gisler, vil spillerens rang øke med én stjerne (og fire stjerner er maksimal rang), og dette åpner for mer helsepoeng og evnen til å bære flere gjenstander. Men dersom et gissel dør, blir man degradert ett nivå.

Man får også tilgang til en transceiver for å kunne kommunisere med Snakes sjef, Big Boss eller et av medlemmene av motstandsgruppen som opererer i hemmelighet i nærheten av Outer Heaven (Schneider, Diane eller Jennifer). Hver av Snakes allierte er spesialiserte innenfor et enkelt emne. Spilleren må holde styr på sine alliertes frekvensnummer for å kunne kontakte dem.

Handling[rediger | rediger kilde]

Rollefigurer[rediger | rediger kilde]

Protagonisten i spillet er Solid Snake, et nytt medlem i FOXHOUND, en spesialenhet underlagt det amerikanske forsvaret, som blir sendt på sitt første oppdrag. Han får hjelp over radio av hans sjef, Big Boss, som gir ham informasjon og råd om oppdragsmålene og ulike gjenstander. I tillegg kan Snake få hjelp av den lokale motstandsgruppen, hvor Schneider gir informasjon om hvor viktige gjenstander befinner seg; Diane gir råd om hvordan man skal overliste bossene; og Jennifer, som hjelper Snake som en agent på innsiden. Blant gislene Snake redder, finner man Gray Fox, en FOXHOUND-agent som ble fanget under et tidligere oppdrag; Dr. Pettrovich, vitenskapsmannen som utviklet Metal Gear-våpenet; og doktorens datter, Ellen, som ble kidnappet for å utpresse hennes far.

Blant spillets bosser finner man Shoot Gunner (kalt Shotmaker i senere utgivelser), en tidligere Spetsnaz-soldat; Machine Gun Kid, en tidligere SAS-operativ armert med et maskingevær; Fire Trooper, en tidligere GSG 9-soldat med en forkjærlighet for flammekastere; Coward Duck (Dirty Duck i senere utgivelser), en bumerangkastende terrorist som stadig tar gisler som skjold; og en legendarisk leiesoldat som grunnla Outer Heaven, hvis identitet er skjult inntil spillets slutt.

Historie[rediger | rediger kilde]

Mot slutten av det 20. århundret,[2] og Vesten oppdager at et masseødeleggelsesvåpen har blitt produsert i Outer Heaven, en befestet stat grunnlagt av en "legendarisk leiesoldat" omtrent 200 km nord for den fiktive byen Galzburg i Sør-Afrika. FOXHOUND-enheten sender toppagenten deres, Gray Fox, for å infiltrere festningen, vurdere situasjonen og nøytralisere eventuelle trusler. FOXHOUND mister kontakten med Gray Fox noen dager senere, og hans siste beskjed var «METAL GEAR...». For å finne ut hva som har skjedd med Gray Fox, sender FOXHOUND-kommandøren Big Boss hans nyeste rekrutt, Solid Snake, til Outer Heaven for å gjennomføre en operasjon med kodenavn Intrude N313.

Under innrykket i Outer Heaven får Snake kontakt med tre medlemmer av den lokale motstandsgruppen, Schneider, Diane og Jennifer. Ved å bruke alle hans evner og alt av utstyr tilgjengelig, greier Snake å redde Gray Fox. Fox forklarer at Metal Gear er kodenavnet for en gående stridsvogn med to bein som kan avfyre atomvåpen uavhengig av hvor den befinner seg. Outer Heaven planlegger å bruke Metal Gear for å tre inn i rollen som verdens nye supermakt.

For å ødelegge Metal Gear og velte Outer Heaven, redder Snake ingeniøren og hjernen bak Metal Gear-prosjektet, Dr. Pettrovich Madnar, og hans datter Ellen. Han forklarer hvordan Metal Gear kan bli ødelagt. Mens han beveger seg videre, merker han at fellene han støter på er litt for presise, og begynner å lure på om noen gir informasjon om hans bevegelser til leiesoldatene i Outer Heaven. Big Boss begynner etter hvert å oppføre seg merkelig, og ber Snake til slutt om å avbryte oppdraget. Dessuten blir Schneider tatt i et bakholdsangrep og er antatt drept etter at Snake mister kontakten med ham.

Snake kommer seg inn til Outer Heavens hovedbase, og ødelegger Metal Gear før den blir fullført. Idet han sniker seg ut av basens kjeller, støter han på lederen av Outer Heaven, denne "legendariske leiesoldaten". Det viser seg at dette er Big Boss. Den korrupte lederen avslører at han har brukt sine forbindelser for å stjele militær etterretning, etablere sin private styrke, og finansiere sine aktiviteter. Big Boss' mål var å gjøre Outer Heaven til verdens største supermakt, i stand til å tvinge selv Vesten ned på knærne. Han valgte å sende Solid Snake for å utføre oppdraget, fordi han trodde at Snake ville feile, men han undervurderte åpenbart Snakes evner.

Etter å ha mistet Metal Gear-prosjektet og store deler av styrken hans, starter Big Boss tilsynelatende en selvdestruksjonsprosess for å ødelegge hele Outer Heaven, og han lover at han ikke vil dø i prosessen alene; Snake skal også dø. Snake slår Big Boss i en siste kamp og forlater Outer Heaven idet festningen slukes av flammer. Etter spillets rulletekst vises en melding fra Big Boss på skjermen som fastslår at han vil møte Solid Snake igjen.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Jeremy Parish, "Metal Gear," Electronic Gaming Monthly 225 (January 2008): 93.
  2. ^ Årstallet som ble gitt var 19XX i MSX2-versjonen. I Metal Gear Solid avsløres det at hendelsene fra dette spillet fant sted i år 1995.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]