Metal Gear Solid 2: Sons of Liberty

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Metal Gear Solid 2: Sons of Liberty
UtviklerKonami Computer Entertainment Japan
UtgiverKonami
RegissørHideo Kojima
ProdusentHideo Kojima
ForfatterHideo Kojima
Tomokazu Fukushima
KomponistHarry Gregson-Williams
Norihiko Hibino
Rika Muranaka
PlattformPlayStation 2
Xbox (Substance)
Microsoft Windows (Substance)
PlayStation 3 (HD)
Xbox 360 (HD)
PlayStation Vita (HD)
UtgivelseNA 14. november 2001[1]
EU 8. mars 2002[1]
SjangerAction-eventyr
Snikespill
ModusEnspiller
Del av serien Metal Gear

Metal Gear Solid 2: Sons of Liberty (ofte forkortet MGS2) er et action-eventyrspill og snikespill regissert av Hideo Kojima, opprinnelig utviklet av Konami Computer Entertainment Japan og utgitt av Konami til PlayStation 2 i 2001/2002. Spillet er det fjerde Metal Gear-spillet produsert og regissert av Hideo Kojima, og er en direkte oppfølger av Metal Gear Solid. Spillets utgivelse ble etterfulgt av en utvidet versjon av spillet, Metal Gear Solid 2: Substance, som kom til PlayStation 2, Xbox og Microsoft Windows. En direkte oppfølger til dette spillet ble utgitt i 2008, med tittelen Metal Gear Solid 4: Guns of the Patriots.

Historien i spillet dreier seg rundt «Big Shell», en enorm offshore deponeringsplattform som har blitt beleiret av en terroristgruppe som kaller seg Sons of Liberty. De krever en stor sum løsepenger i bytte mot livet til USAs president, og truer med å ødelegge «Big Shell»-fasilitetene og skape en miljøkatastrofe hvis deres krav ikke blir innfridd. Motivene og identitetene til mange av antagonistene og de allierte endres hyppig, idet protagonisten oppdager en rystende konspirasjon konstruert av en maktsterk organisasjon kjent som «the Patriots».

Spillet er kritikerrost og har solgt mer enn syv millioner kopier verden over,[2] og mottok en samlet poengsum på 96% på Metacritic, som gjorde det til det fjerde høyest rangerte spillet til PlayStation 2,[3] og på delt sjetteplass for høyest rangerte spill noen sinne.[4]

Spillbarhet[rediger | rediger kilde]

Metal Gear Solid 2 bærer tittelen "Tactical Espionage Action" og i store deler av spillet må protagonisten snike seg rundt og unngå å bli oppdaget av fiender. Mest grunnleggende er det brede spekteret av nye muligheter som tilbys spilleren. Det nye førstepersonsvinkelen gjør det mulig for spilleren å sikte etter spesifikke punkter i spillet, som utvider det taktiske aspektet i stor grad: vakter kan bli blendet av røyk og damp eller distrahert av flyvende frukt. Spillere kan gå sakte og liste seg, som gjør det mulig å snike seg på tvers av støyende gulv uten å lage en lyd. Muligheten til å gjemme seg ved hjørner introdusert i Metal Gear Solid, som lot spilleren ta en sniktitt rundt hjørnet på veggen, har blitt videreutviklet og lar spilleren nå skyte fra hjørnet, hvor man altså står i dekning.[5] Andre nye evner i spillet, er ting som evnen til å hoppe over og henge i rekkverk, åpne og gjemme seg i oppbevaringsskap, og snike seg opp bak fiender, true dem med pistol og ta ammunisjon og andre ting fra dem.[5] Spilleren kan også skyte og ødelegge fiendenes radioer så de ikke er i stand til å kommunisere med andre fiender. Spillets miljø og omgivelser spiller en større rolle i MGS2, da man nå må ta hensyn til faktorer som vær, lukt, atmosfære og temperatur.[6]

I Metal Gear Solid 2 har de fiendtlige vaktene blitt utrustet med mer avansert kunstig intelligens, og i motsetning til i det originale Metal Gear Solid-spillet jobber fiendene sammen i grupper. De kommuniserer og tilkaller hverandre over radio hvis de ser spilleren, og forsøker så å flankere spilleren for å hindre ham i å flykte mens de unngår spillerens angrep. Ofte bruker disse fiendene enten skuddsikre vester eller skjold for beskyttelse, og dette gjør dem til en enda større trussel. Spillet har en kollektiv kunstig intelligens, som gjør at fiendene opptrer i gruppe og gjør ting sammen.[7] Spillets kunstige intelligens ble ansett for å være blant spillindustriens beste i mange år.[8]

Handling[rediger | rediger kilde]

Rollefigurer[rediger | rediger kilde]

Protagonisten i spillet er en ung agent ved navn Raiden. Han får hjelp av hans overordnede, Obersten, og Rosemary, hans kjæreste. Blant de allierte under oppdraget finner man løytnant Pliskin, en Navy SEAL med en mystisk bakgrunn som gir Raiden informasjon om fasilitetene som senere blir avslørt å være den påståtte terroristen Solid Snake ; Peter Stillman, en bombeekspert fra NYPD; Otacon, en dataspesialist, og en kyborg-ninja som imiterer Gray Fox' personlighet, men som kaller seg selv «Mr. X».

Antagonistene er fra Sons of Liberty, en terroristgruppe som tar kontroll over Big Shell-fasilitetene, inkludert den trente anti-terrorenheten Dead Cell, og en russisk gruppe med leiesoldater. Medlemmene i Dead Cell-enheten er Vamp, en udødelig mann med vampyr-aktige trekk; Fatman, en rund mann med enestående kunnskaper om bomber; og Fortune, en dame i stand til å lure døden med tilsynelatende overnaturlige midler. Lederen for Sons of Liberty påstår å være Solid Snake, som tidligere ble bekreftet avdød etter et terroristangrep, som senere viser seg å være Solidus Snake, den tredje Big Boss-klonen i "Les Enfants Terribles"-prosjektet. Sons of Liberty mottar assistanse av Olga Gurlukovich, lederen av en gruppe med russiske leiesoldater, og Revolver Ocelot, en russisk nasjonalist og en tidligere FOXHOUND-agent, Solid Snakes gamle erkefiende, og en av Solidus Snakes håndlangere.

Historie[rediger | rediger kilde]

Prolog[rediger | rediger kilde]

Spillet starter med et flashback til 2007, to år etter «Shadow Moses»-hendelsen som ble beskrevet i det første Metal Gear Solid-spillet. Den 8. august 2008 etterforsker Solid Snake og Otacon, nå medlemmer av den ikke-statlige organisasjonen Philanthropy, utviklingen av en ny Metal Gear. Snake sniker seg ned til lasterommet for å ta bilder av den nye Metal Gear RAY. Ocelot er besatt av Liquid Snake og rømmer med RAY, og lar skipet synke.

Plattformen[rediger | rediger kilde]

Den 29. april 2009 opererer Raiden under et reformert FOXHOUND to år etter tankbåtkapittelet. Han har ordre om å redde gisler, inkludert USAs president, fra terroristgruppen Sons of Liberty (hvis leder påstår å være Solid Snake), backet opp av anti-terrorenheten Dead Cell, som også truer med å ødelegge Big Shell-fasilitetene som de har overtatt. Alle SEAL-soldatene er drept av Dead Cell-medlemmene Vamp og Fortune. De to overlevende SEAL-medlemmene, løytnant Pliskin og Peter Stillman, blir med Raiden for å deaktivere bombene plantet på Big Shell av Stillmans tidligere elev, Fatman, som nå har blitt en terrorist. Selv om Raiden dreper Fatman, blir Stillman drept av fellene hans i Shell 2-delen av fasilitetene.

Pliskin viser seg senere å være den ekte Solid Snake, som, sammen med Otacon, hjelper Raiden med å finne presidenten. Raiden beveger seg lengre inn i fasilitetene og finner president Johnson, som informerer ham om at Big Shell faktisk bare er en fasade for å skjule en ny Metal Gear. Kjent som «Arsenal Gear», huser den en kraftig AI kjent som "GW", som er i stand til å kontrollere overføringen av digital informasjon. Presidenten påstår også at den demokratiske prosessen for å velge en president er humbug, tull og tøys, og at de som virkelig sitter med makten i USA er en hemmelig organisasjon kalt «the Patriots». Ocelot dreper presidenten kort tid etter avsløringene hans. Raiden beveger seg videre for å deaktivere Arsenal Gear. Snake og en Arsenal Gear-ingeniør, Emma Emmerich (Otacons søster), hjelper Raiden med å laste opp et virus inn i "GW"s kjerne, men opplastningen blir stanset halvveis når Emma blir drept av Vamp. Otacon rømmer med resten av gislene, men Raiden blir fanget.

Raiden våkner i et torturkammer hvor Solidus Snake avslører at han en gang adopterte Raiden, en tidligere barnesoldat, som sin egen sønn under den første liberiske borgerkrigen, og at Raiden nå er en Patriot-agent. Solidus forlater så kammeret, og Olga kommer inn og løslater Raiden, og forteller ham at hun også er en Patriot-dobbeltagent i Sons of Liberty og at hun ble utpresset av Patriots og tvunget til å hjelpe Raiden. Når han nærmer seg fasilitetenes tarmer mottar han merkelige ordre fra hans overordnede, Obersten. Det viser seg at den Obersten han har tatt ordre fra virkelig er en konstruksjon av superdataen GW, og at det halvveis opplastede viruset har begynt å gjøre skade på GWs systemer. Raiden mottar en telefon fra Rose, hvis samtale blir brutt, men hun rekker akkurat å avsløre at hun er gravid med hans barn. Raiden møter Snake, og de to møter Fortune, som kjemper mot Snake mens Raiden leter etter Solidus. Han blir tvunget inn i en kamp med 25 Metal Gear Ray-enhetene i Arsenal Gear. Olga beskytter ham, men Solidus får drept henne og fanger så Solid Snake og Raiden. Ocelot avslører at han også er en Patriot-agent, og at hele Big Shell-oppdraget var et nøye koordinert forsøk på å gjenoppleve hendelsene fra Shadow Moses-hendelsen for å skape en soldate på Snakes nivå - Raiden. Ocelot dreper Fortune, og annonserer hans planer om å jakte ned hele Patriots-organisasjonen basert på hans verts kunnskaper (Ocelot er fortsatt besatt av Liquid Snake).

Arsenal Gear kræsjer ned i Manhattan, og Raiden og Solidus kastes opp på taket av Federal Hall. Solidus forsøker å drepe Raiden, med planer om å bruke hans nanomaskiner for å lede ham til Patriots, eliminere dem og forme en nasjon av «Sons of Liberty». Raiden blir kontaktet av Patriots, og blir tvunget til å kjempe mot Solidus - hvis ikke skal de drepe Olgas barn og Rose. Etter at Solidus har blitt slått, avslører Snake at han plantet en sporingsverktøy på Liquids Metal Gear. Snake og Otacon planlegger å følge ham, og så jakte ned Patriots, og Raiden møter endelig Rose igjen den 30. april 2009, merkedagen for deres første møte.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]