Metal Gear 2: Solid Snake

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Metal Gear 2: Solid Snake
UtviklerKonami
UtgiverKonami
RegissørHideo Kojima
DesignerShuko Iwamoto
Tae Yabu
Tomohiro Nishio
ForfatterHIdeo Kojima
SerieMetal Gear
PlattformMSX2
mobiltelefon
PlayStation 2
PlayStation 3
Xbox 360
PlayStation Vita
Utgivelse
20. juli 1990
MSX
JP 20. juli 1990
Mobiltelefon
JP 4. oktober 2004
PlayStation 2
JP 22. desember 2005
NA 14. mars 2006
EU 6. oktober 2006
PlayStation 3 & Xbox 360
JP 23. november 2011
NA 8. november 2011
EU 3. februar 2012
PlayStation Vita
JP 28. juni 2012
NA 12. juni 2012
EU 29. juni 2012 [1]
SjangerAction-eventyr, snikespill
ModusEnspiller

Metal Gear 2: Solid Snake (ofte forkortet MG2) er et action-eventyr-snikespill (markedsført som et «Tactical Espionage Game»[2]) som opprinnelig ble utgitt av Konami eksklusivt i Japan til MSX2 i 1990. Metal Gear 2 ble skrevet og regissert av Hideo Kojima, som også designet MSX2-versjonen av det opprinnelige Metal Gear. Til tross for at en annen oppfølger til Metal Gear ble utviklet under tittelen «Snake's Revenge» (et spill som ble produsert uten at Kojima jobbet med det) og utgitt til NES i Nord-Amerika det samme året, kom det ikke ut en engelsk versjon av MG2 før det ble inkludert som et bonusspill i Metal Gear Solid 3: Subsistence til PlayStation 2 i 2006, nesten 16 år etter at det ble utgitt i Japan.

I spillet må Solid Snake infiltrere Zanzibarland, et tungt beskyttet område i Sentral-Asia, for å redde en kidnappet vitenskapsmann og ødelegge Metal Gear D. Spillet utviklet og videreførte det snikebaserte spillsystemet fra forgjengeren betydelig «på nesten alle områder», og introduserte en kompleks handling som tok for seg temaer som krigføringens natur og spredning av kjernefysiske våpen, og regnes som «et av de beste 8-bit-spillene noen sinne»[3]

Spillbarhet[rediger | rediger kilde]

Metal Gear 2 bygger på det snikebaserte spillsystemet fra forgjengeren. Som i Metal Gear, er spillerens mål å infiltrere fiendens festning mens man unngår å bli oppdaget av soldater, kameraer, infrarøde sensorer og annen overvåkning. De største forskjellene mellom spillbarheten i MG2 og det opprinnelige Metal Gear er gjort med fiendenes egenskaper. Mens fiendene i MG bare kunne se i rette linjer, har fiendene her en synsvidde på 45 grader. De kan også snu hodene til høyre og venstre for å dekke større områder, og de kan bevege seg inn og ut av skjermen (mens de i MG var stasjonert på ett sted). Fiendene kan også høre lyder spilleren lager, som vanligvis oppstår når man slår i veggen, skyter med våpen som ikke er lyddempet, bruker en eksplosiv gjenstand eller går over spesielle typer underlag. Dersom spilleren oppdages av fienden, vil en nedteller bli vist i det øvre høyre hjørnet av skjermen som vil telle ned etter at fienden har mistet synet på spilleren. Når telleren når null, vil fienden ikke være så på vakt lenger, og spillet vil gå tilbake til den normalt igjen.[3]

Spilleren har fått mange nye evner og verktøy for å holde seg skjult og å gjennomføre spillet. For eksempel kan spilleren knele og krabbe i tillegg til å gå, og dette gjør spilleren i stand til å ikke lage lyd, plukke opp landminer og gjemme seg under trange steder, som under skrivebord eller på innsiden av luftkanaler. Mange av våpnene og utstyret fra det første spillet er også med her, i tillegg til nye ting som mekaniske mus som kan brukes til å distrahere fiender, en kamuflert matte og mer. Spilleren trenger heller ikke å redde gisler for å gå opp i nivå (som man måtte i Metal Gear), her får man i stedet flere helsepoeng og evnen til å bære mer hver gang man slår en boss.

Transceiveren har blitt kraftig oppgradert fra det første spillet. Meldingene spilleren får er nå basert på hvor i spillet man er, og hva det gjeldende oppdragsmålet går ut på, i stedet for hvilket rom man er i, og dette gjør det hele mer dynamisk. Transceiveren viser også Snakes fjes og fjeset til hvem enn han kommuniserer med. Man kan også snakke med barn som bor i festningen for å få mer informasjon, og man straffes med å miste helsepoeng hvis man dreper et barn. Spillets områder er mer varierte enn i forgjengeren, og det har også blitt lagt inn flere oppgaver man må gjennomføre for å kunne fullføre spillet. For eksempel må man på et tidspunkt lokke en brevdue med en spesiell type mat, og en annen gang jager man en kvinnelig agent til et dametoalett.[3] Helheten i spillsystemet i Metal Gear 2 la grunnlaget for 3D-oppfølgeren, Metal Gear Solid.[4]

Handling[rediger | rediger kilde]

Rollefigurer[rediger | rediger kilde]

Solid Snake, tidligere FOXHOUND-agent og helt fra Metal Gear, returnerer som protagonisten i dette spillet. Hans oppdrag går ut på å redde den tsjekkoslovakiske vitenskapsmannen Dr. Kio Marv fra Zanzibarland. Han får hjelp av et hjelpeteam over radio, bestående av Roy Campbell, McDonnell Miller, George Kessler og Yozef Norden. I tillegg dukker Big Boss opp, FOXHOUND-lederen som viste seg å være en forræder i det første Metal Gear-spillet, og Gray Fox, som forsvant i Metal Gear.

Bossene i spillet er Black Color (Black Ninja i senere versjoner av spillet), en eksperimentell kyborg-ninja som viser seg å være Schneider fra Metal Gear; Running Man, en svært smidig leiesoldat; Red Blaster, en ekspert på granater; Ultra Box (The Four Horsemen i senere versjoner), en tropp med snikmordere; Predator (Jungle Evil i senere versjoner), en ekspert på krigføring i jungel; og Night Sight (Night Fright i senere versjoner), en snikmorder som bruker en state of the art snikedrakt som gjør ham usynlig. Sistebossene i spillet er Gray Fox og Big Boss.

Historie[rediger | rediger kilde]

En omfattende oljekrise får verdensøkonomien til å vakle mot slutten av 1990-tallet, med oljelagre som tømmes raskere enn estimater tilsa. Arbeidet med å starte med alternative energikilder eller forsøk på å bore etter mer olje greier ikke å fylle etterslepet og behovet. For å motvirke problemet finner den tsjekkoslovakiske bioingeniøren Dr. Kio Marv opp en ny type alger, OILIX, som kan produsere en spesiell type hydrokarboner billig og enkelt. Marv presenterte den nye type algen for «World Energy Conference» i Praha, og var på vei til en demonstrasjon i USA da han ble kidnappet av soldater fra Zanzibarland, et sentralasiatisk land etablert i 1997 etter en suksessfull uavhengighetskrig mot CIS. NATO oppdager at lederne i Zanzibarland planlegger å kneble verdenssamfunnet ved å få kontroll over oljesforsyningen gjennom OILIX og kjernefysiske stridshoder stjålet fra gamle lagre merket for demontering i lys av den globale innsatsen for kjernefysisk nedrustning. FOXHOUNDs nye leder, Roy Campbell, tvinger Solid Snake ut av pensjon og sender ham til Zanzibarland for å redde Dr. Marv på julaften 1999.

I løpet av oppdraget møter Snake Holly White, en CIA-agent som utgir seg for å være en journalist, og Gustava Heffner, en STB-agent (statspoliti i gamle Tsjekkoslovakia) og Dr. Marvs livvakt. Han møter også Dr. Pettrovich Madnar, en Metal Gear-ingeniør fra Outer Heaven (introdusert i Metal Gear), som påstår at nok en gang har blitt kidnappet og tvunget til å jobbe på enda et Metal Gear-prosjekt (Metal Gear D-prosjektet), denne gangen for Zanzibarland. Dr. Pettrovich forteller Snake at Big Boss, Snakes gamle sjef, overlevde hendelsene ved Outer Heaven og nå er lederen i Zanzibarland.

Idet Snake, Heffner og Dr. Pettrovich beveger seg mot Zanzibarlands fengsel, blir Heffner drept av en missil skutt av Metal Gear D, og Dr. Pettrovich blir fanget av fienden enda en gang. Mannen som styrte Metal Gear D viser seg å være Gray Fox. Bestemt på å avslutte oppdraget, bekjemper Snake Zanzibarlands elitetropp og kommer frem til Dr. Marvs celle. Snake kommer dessverre frem for sent, og finner Dr. Marvs lik og OILIX-data. Holly forteller Snake at han døde etter å ha blitt torturert av Dr. Pettrovich. I tillegg finner han ut at Pettrovich meldte seg selv og sine tjenester frivillig til Zanzibarland for å avslutte arbeidet på Metal Gear-prosjektet som hevn etter å ha blitt avvist av det vitenskapelige fellesskapet etter hendelsene ved Outer Heaven i det første spillet. Når sannheten avsløres forsøker dr. Pettrovich angriper Snake, men dør i kampen.

Snake møter så Gray Fox i Metal Gear D, og ødelegger til maskinen. De møtes så til en mer rettferdig kamp, mann mot mann, i et minefelt, og Snake dreper ham. I det han forsøker å flykte fra området, møter han Big Boss. Han mistet alt han hadde av våpen og utstyr, så Snake må improvisere og bruke det han finner for som våpen. Det han finner er en lighter og en kanne med aerosol. Av dette lager han en flammekaster, og han slår Big Boss for andre gang. Snake og Holly flykter fra Zanzibarland sammen, og de gir OILIX-formelen til Campbell.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]