Hopp til innhold

Mari kirke

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Mari kirke
OmrådeEnebakk
BispedømmeBorg bispedømme
Byggeår1761
Arkitektur
ByggematerialeTømmer
Kirkerommet
PrekestolMed due hentet fra Enebakk kirke
DøpefontAv tre
Plasser150
Beliggenhet
Kart
Mari kirke
59°43′16″N 11°03′00″Ø
Mari kirke på Commons
Interiør

Mari kirke er en kirke oppført i rektangulær form i 1761 i Enebakk kommune, Nordre Follo prosti i Akershus fylke. Kirken ble innviet av biskop Fredrik Nannestad i 1761. Kirken kom i kommunens eie i 1880.

Mari kirke ligger høyt med utsikt over Mjær og store deler av Ytre Enebakk. Adkomst til stedet er via Rv120 og Rv155.

Historie[rediger | rediger kilde]

Bakgrunnen for byggingen var et testamente opprettet av eieren av Vestby gård, Maren Kamph, i 1753, kort tid før hun døde. Maren Kamph var enke etter en rik handelsmann i Fredrikstad, Peder Nielsen Hess, og hun eide flere gårder og sager både i Ytre Enebakk og i andre bygder. Hun oppholdt seg ofte på Vestby. I testamentet het det bl.a. at 3000 riksdaler skulle gå til oppføring og vedlikehold av en annekskirke ”med det navn Mariæ kirke”. Mariæ er en latinsk genitivsform av Maria, på norsk: Marias kirke. I talemålet ble kirken kalt Mari kirke, som også med tiden ble dens offisielle navn. Maren Kamph ga også tomten til kirken. Byggverket er i tømmer og har 150 plasser. I tillegg til en del gammelt interiør finner man billedhugger Ragnhild Butenschøns «Maria bebudelse» i kirken.

Interiør[rediger | rediger kilde]

Alter, altertavlen, prekestol og døpefont er fra kirkens tidligste dager. Altertavlen er inspirert av Enebakk kirkes altertavle fra 1667. Mari Kirkes altertavle ble restaurert av Thorvald Ungersnæs (kirkeverge), Julius Ungersnæs (tapetserer), Carl Lunde (maler) i 1897. Prekestolen ble antagelig først dekorert i 1897 av Carl Lunde. Duen over prekestolen har opprinnelig tilhørt Enebakk kirke. Døpefonten er laget av en dreiet stokk som har kraftige utforminger ved skål og fot. Skålen har en diameter på 50 cm.

Øvrig innredning er fra 1800-tallet.

Våpenhuset[rediger | rediger kilde]

Våpenhuset er laget av bindingsverk og ble sannsybligvis reist samtidig med reparasjon av «Kirkesvalen» i 1777.

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]