Hopp til innhold

Kitwe

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kitwe
LandZambias flagg Zambia
Grunnlagt1936
Befolkning625 000[1] (2022)
Høyde o.h.1 200 meter
Nettsidewww.kcc.gov.zm/
Kart
Kitwe
12°49′15″S 28°12′43″Ø

Kitwes plassering i Zambia.

Kitwe er Zambias tredje største by. Den ligger på 1219 moh og har 363 734 innbyggere (2000). Grunnlagt i 1936 i forbindelse med etableringen av Nkana koppergruve. Kitwe fikk bystatus i 1953. I 1959 var den totale befolkningen på 46 070, hvorav 6 000 med europeisk opphav. Zambia andre president, Frederick Chiluba, er født i Kitwe.

Kitwe ligger i området og provinsen Copperbelt, som har fått sitt navn etter de rike kopperforekomstene i området.

Kitwe


Klima[rediger | rediger kilde]

Kitwe har to årstider eller sesonger. Den tørre årstiden mellom april og oktober, hvor det ikke faller nedbør, og regntiden mellom november og mars. Den årlige nedbøren varierer mellom 1100 og 1400 mm. Byen ligger på den sørlige halvkule slik at den kaldeste perioden er i juni-juli. Temperaturen kan falle ned til 2–4 °C om natta, men stiger i solskinnet opp til 20–30 °C om dagen. Den varmeste tiden er i oktober hvor dagtemperaturen ofte kommer opp i 40 °C, men på grunn av at byen ligger så høgt over havet, er kveldene og nettene svale.

Kitwe-Nkana gruver[rediger | rediger kilde]

Fra dagbruddet i Nkana gruver, Kitwe.

Det er to store underjordiske gruver i Kitwe og dessuten flere dagbrudd. Nkana-anlegget i sørvest og Mindolo-gruvene i nordvest. Nkana inkluderer i tillegg til gruver; konsentrator, smelteverk og raffineri. Gruvene var fram til 2000 eid av det statlige gruveselskapet ZCCM (Zambia Consolidated Copper Mines), men er nå privatisert.

Copperbelt-universitet[rediger | rediger kilde]

Zambias tekniske universitet (CBU) ligger i Kitwe. Universitetet ble åpnet i 1977 og ligger i Jambo Drive i bydelen Riverside.

Copperbelt-universitet, Kitwe

Markedet[rediger | rediger kilde]

Markedet er et stort utendørsområde hvor det er satt opp mer eller mindre provisoriske skur. De smale smugene mellom handelsbodene har gatenavn og gateskilt. På markedet selges alt mulig, men hovedsakelig klær, sko og andre nødvendighetsartikler. Ved inngangen ligger et meget godt suvenirmarked som heter Chisokone Curio Marked. Der selges det varer med høy kvalitet til en svært overkommelig pris.

Transport[rediger | rediger kilde]

Jernbane[rediger | rediger kilde]

Kitwe er endeholdeplass for ZR (Zambia Railway) sin passasjertransport for strekningen Livingstone, Lusaka, Ndola. Det var per april 2007 ingen passasjertransport fra Ndola til Kitwe. Jernbanen fortsetter videre til gruvebyene Chingola, Mufulira og Chililabombwe i vest, men da kun godstransport. Jernbanesporet til Kongo går via Ndola og har blitt satt i stand. Der går det nå regelmessige tog med diesel og bensin fra raffineriet Indeni. Fra Lubumbashi i Kongo går sporet videre til Angola, men har ikke vært i bruke på mange tiår. Det er under planlegging å forlenge jernbanen ytterligere til Solwezi, på grunn av utbyggingen av det kjempestore nye dagbruddet (gruve) Kansanshi der.

Bilveg[rediger | rediger kilde]

Hovedvegen til Kitwe (T3) kommer fra Ndola og er en firefelts motorveg med relativ liten trafikk. Riksvegen (T3) fortsetter vestover til gruvebyene Chingola i vest og Mufilira og Chililabombwe i nordvest. Fra Chillabombwe kan en krysse grensen inn til Kongo og fortsette til provinshovedstaden Lubumbashi (turen anbefales ikke på grunn av ustabile forhold i Kongo). Fra Chingola fortsetter riksveg N1 vestover til Solwesi.

Fly[rediger | rediger kilde]

Kitwe sin flyplass heter Southdowns Airport, og er en sivil flyplass. Den ble åpnet i 1971. Rullebanen er på 2000 x 30 meter, ligger 1263 moh og er asfaltert. Flyplassen er kun godkjent for landinger mellom soloppgang og solnedgang. Det er ingen tollbehandling, slik at fly fra utlandet må først lande i Lusaka eller Ndola for tollklarering. Den ligger ca. 12 kilometer sørvest for byen på vegen mot Kalulushi. Det har vært regulære ruteflyvninger fram til 2005. Da ble flyplassen stengt for vedlikehold. Nå (besøk på flyplassen i april 2007) er også brannberedskapen og brannbilen flyttet, og det ser ikke ut som om flyplassen vil åpne igjen. Nærmeste flyplass er Ndola International Airport som ligger 60 km fra Kitwe. Flyplassens ICAO (International Civil Aviation Organization)-identitet er FLSO. Flyplassens koordinater er 12° 54' 01.69" S og 028° 08' 59.49" E.

Kjente personer[rediger | rediger kilde]

Frederick Chiluba som var Zambias andre president i perioden 2. november 1991 – 2. januar 2002 er født i Kitwe.