Bengalbukta

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Bengalbukta
LandIndia
Bangladesh
Sri Lanka
Myanmar
Areal 2 173 000 km²[1]
Lengde 2 090 km
Bredde 1 600 km
Dybde4 694 m (maks)
2 600 m (snitt)
Del avIndiahavet
Posisjon
Bengalbukta
Bengalbuktas utstrekning ihht IHO
Kart
Bengalbukta
15°N 88°Ø

Bengalbukta er den nordøstlige delen av Indiahavet. Den avgrenses mot vest av den indiske halvøya og Sri Lanka, og i øst av øygruppene Andamanene og Nikobarene. Ei linje fra nordspissen av Sumatra til nordspissen av Sri Lanka danner grense mot selve Indiahavet. Bukta har navn etter Bengal, det området i det gamle India som ble delt i provinsene Vest-Bengal (fremdeles indisk) og Øst-Bengal (i dag Bangladesh). Blant større havnebyer kan nevnes de indiske Chennai (tidligere Madras), Vishakhapatnam, Kolkata (tidligere Calcutta) og Pondicherry.

Elver, flommer og stormflo[rediger | rediger kilde]

Mange store elver har utløp i Bengalbukta. Blant dem er Irrawaddy, Ganges, Meghna og Brahmaputra, Mahanadi, Godavari, Krishna og Kaveri. Området har et utpreget monsunklima, med enorme nedbørmengder i mai-oktober. Landet innenfor Bengalbukta ligger dertil svært lavt. Mesteparten av Bangladesh ligger lavere enn 10 moh. Dette gjør området svært utsatt for flom i elvene og stormflo som følge av tropiske orkaner. I tillegg er folketettheten ekstremt høy. Denne kombinasjonen har ført til noen av de mest dødbringende naturkatastrofer vi kjenner. I november 1970 krevde en stormflo trolig minst ½ mill. menneskeliv, og i 1991 omkom ca. 136 000.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Bay of Bengal | Indian Ocean, Climate & Geography | Britannica». www.britannica.com (engelsk). 25. november 2023. Besøkt 26. november 2023. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]