Liste over norske deltakere i Tour de France

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Kurt Asle Arvesen og Thor Hushovd før start på den 7. etappen i Tour de France 2009
Edvald Boasson Hagen i ferd med å vinne 17. etappe i Tour de France 2011
Vegard Breen (t.v) og Sondre Holst Enger (midten) på 19. etappe i Tour de France 2016
Thor Hushovd i den grønne trøya da han vant den i 2009

Dette er en liste over norske deltakere i Tour de France. Totalt 20 norske ryttere har startet i rittet, som regnes som den største av de tre Grand Tours i sykkel. Thor Hushovd har flest deltakelser (11) og etappeseire (10). Beste sammenlagtresultat står Jostein Wilmann for med sin 14.-plass i 1980. Flest nordmenn på startstreken var det i 2019, med seks.[1]

Deltakere sortert på navn[rediger | rediger kilde]

Navn År (plassering)
Kurt Asle Arvesen 2004 (123), 2005 (89), 2007 (67), 2008 (57), 2009 (–)
1 etappeseier
Edvald Boasson Hagen 2010 (116), 2011 (53), 2012 (56), 2013 (–), 2015 (82), 2016 (109), 2017 (78), 2018 (84), 2019 (76)
3 etappeseire
Vegard Breen 2016 (167)
Sven Erik Bystrøm 2019 (110)
Odd Christian Eiking 2019 (111)
Sondre Holst Enger 2016 (141)
Thor Hushovd 2001 (–), 2002 (112), 2003 (118), 2004 (104), 2005 (116), 2006 (121), 2007 (139), 2008 (99), 2009 (106), 2010 (111), 2011 (68)
10 etappeseire,10 dager i gul trøye, vant grønn trøye i 2005 og 2009.
Amund Grøndahl Jansen 2018 (139), 2019 (140)
Steffen Kjærgaard 2000 (89), 2001 (101)
Knut Knudsen 1975 (–), 1976 (64), 1979 (27)
Alexander Kristoff 2013 (147), 2014 (125), 2015 (130), 2016 (149), 2017 (130), 2018 (114), 2019 (139)
3 etappeseire
Jaanus Kuum 1988 (24), 1989 (–)
Atle Kvålsvoll 1988 (–), 1989 (46), 1990 (26), 1991 (–), 1992 (49), 1994 (79)
Vegard Stake Laengen 2017 (127), 2019 (107)
Dag Otto Lauritzen 1986 (34), 1987 (39), 1988 (34), 1989 (–), 1990 (56), 1991 (–), 1993 (90), 1994 (50)
1 etappeseier
Olaf Lurvik 1991 (73)
Lars Petter Nordhaug 2013 (50)
Atle Pedersen 1991 (–)
Ole Kristian Silseth 1983 (–)
Jostein Wilmann 1980 (14), 1981 (34), 1982 (–)

Liste over deltakere, år for år[rediger | rediger kilde]

År Navn Lag Plassering sammenlagt Kommentar
1975 Knut Knudsen Jollyceramica Brøt
1976 Knut Knudsen (2) Jollyceramica 64
1979 Knut Knudsen (3) Jollyceramica 27
1980 Jostein Wilmann Puch-Sem 14
1981 Jostein Wilmann (2) Capri Sonne 34
1982 Jostein Wilmann (3) Capri Sonne Brøt
1983 Ole Kristian Silseth Metauro-Pinarello Brøt
1986 Dag Otto Lauritzen Peugeot-Shell-Velo Talbot 34
1987 Dag Otto Lauritzen (2) 7-Eleven 39 Vant den 14. etappen
1988: 3 Jaanus Kuum ADR - Mini-Flat - Enerday 24
Atle Kvålsvoll Z - Peugot Brøt
Dag Otto Lauritzen (3) 7-Eleven 34
1989: 3 Jaanus Kuum (2) ADR - W-Cup - Bottecchia - Coors Light Brøt
Atle Kvålsvoll (2) Z - Peugot 46
Dag Otto Lauritzen (4) 7-Eleven Brøt
1990: 2 Atle Kvålsvoll (3) Z - Tomasso 26 Lagkaptein Greg LeMond vant rittet
Dag Otto Lauritzen (5) 7-Eleven-Hoonved 56
1991: 4 Atle Kvålsvoll (4) Z Brøt
Dag Otto Lauritzen (6) Motorola Brøt
Olaf Lurvik Toshiba 73
Atle Pedersen Tonton Tapis - GB Brøt
1992 Atle Kvålsvoll (5) Z 49
1993 Dag Otto Lauritzen (7) TVM-Bison Kit 90
1994: 2 Atle Kvålsvoll (6) WordPerfect 79
Dag Otto Lauritzen (8) TVM-Bison Kit 50
2000 Steffen Kjærgaard US Postal 89
2001: 2 Thor Hushovd Crédit Agricole Brøt Vant lagtempoetappen (5. etappe)
Steffen Kjærgaard (2) US Postal 101
2002 Thor Hushovd (2) Crédit Agricole 112 Vant 18. etappe
2003 Thor Hushovd (3) Crédit Agricole 118
2004: 2 Kurt Asle Arvesen Team CSC 123
Thor Hushovd (4) Crédit Agricole 104 Vant 8. etappe, en dag i gul trøye
2005: 2 Kurt Asle Arvesen (2) Team CSC 89
Thor Hushovd (5) Crédit Agricole 116 Vant den grønne trøyen
2006 Thor Hushovd (6) Crédit Agricole 121 Vant prologen og 20. etappe, to dager i gul trøye
2007: 2 Kurt Asle Arvesen (3) Team CSC 67
Thor Hushovd (7) Crédit Agricole 139 Vant 4. etappe
2008: 2 Kurt Asle Arvesen (4) Team CSC Saxo Bank 57 Vant den 11. etappen. Lagkaptein Carlos Sastre vant rittet
Thor Hushovd (8) Crédit Agricole 99 Vant 2. etappe
2009: 2 Kurt Asle Arvesen (5) Team Saxo Bank Brøt
Thor Hushovd (9) Cervélo TestTeam 106 Vant den grønne trøyen og 6. etappe
2010: 2 Edvald Boasson Hagen Team Sky 116
Thor Hushovd (10) Cervélo TestTeam 110 Vant 3. etappe
2011: 2 Edvald Boasson Hagen (2) Team Sky 53 Vant 6. og 17. etappe
Thor Hushovd (11) Garmin-Cervélo 68 Vant 13. og 16. etappe samt lagtempo. Syv dager i gul trøye
2012 Edvald Boasson Hagen (3) Team Sky 56 Lagkaptein Bradley Wiggins vant rittet
2013: 3 Edvald Boasson Hagen (4) Team Sky Brøt Lagkaptein Chris Froome vant rittet
Alexander Kristoff Katjusja 147
Lars Petter Nordhaug Team Belkin 50
2014 Alexander Kristoff (2) Katjusja 125 Vant 12. og 15. etappe
2015: 2 Edvald Boasson Hagen (5) MTN-Qhubeka 82
Alexander Kristoff (3) Katjusja 130
2016: 4 Edvald Boasson Hagen (6) Team Dimension Data 109
Vegard Breen Fortuneo-Vital Concept 167
Sondre Holst Enger IAM Cycling 141
Alexander Kristoff (4) Team Katusha 149
2017: 3 Edvald Boasson Hagen (7) Team Dimension Data 78 Vant 19. etappe
Alexander Kristoff (5) Team Katusha Alpecin 130
Vegard Stake Laengen UAE Team Emirates 127
2018: 3 Edvald Boasson Hagen (8) Team Dimension Data 84
Alexander Kristoff (6) UAE Team Emirates 114 Vant 21. etappe
Amund Grøndahl Jansen Team LottoNL-Jumbo 139
2019: 6 Edvald Boasson Hagen (9) Team Dimension Data 76
Sven Erik Bystrøm UAE Team Emirates 110
Odd Christian Eiking Wanty-Gobert Cycling Team 111
Amund Grøndahl Jansen (2) Team Jumbo-Visma 140
Alexander Kristoff (7) UAE Team Emirates 139
Vegard Stake Laengen (2) UAE Team Emirates 107

Referanser[rediger | rediger kilde]

Kilder[rediger | rediger kilde]