Liste over innsjøer i Europa

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Regioner i Europa som er beskrevet av FN:

██ Nord-Europa

██ Vest-Europa

██ Øst-Europa

██ Sør-Europa

Liste over Europas innsjøer inneholder de 128 største innsjøene i Europa. Listen omfatter alle innsjøer og kunstige sjøer som er større enn 100 km².

Listen kan være ufullstendig.

Ranking:

  • [1]: Sortert etter sjøens størrelse, omfatter hele Europa.
  • [2]: Samme, men sortert per region (se fargekoder i kartet).
N står for Nord-Europa, E står for Øst-Europa, W står for det vestlige Sentral-Europa, og S står for Syd-Europa.
  • Reservoarer og dammer regnes ikke som naturlige innsjøer, og teller derfor ikke med i sorteringen ovenfor slik som naturlige innsjøer. Disse er i en viss utstrekning merket med X som her skal bety dammer, magasiner og andre kunstige sjøer.
[1] [2] Navn Alternativt navn Land Areal
(km²)
Annet
1 E01 Ladoga Ла́дожское Óзеро, Laatokka Russland 17 700 14. største innsjøen i verden
2 E02 Onega Onego, Онежское озеро, Ääninen, Äänisjärvi Russland 9 894 18. største innsjøen i verden
X01 Kujbysjevreservoaret Kuybyshevskoye Reservoir, Ку́йбышевское водохрани́лище Russland 6 450 3. største dammen i verden
3 N01 Vänern Sverige 5 655 Største innsjøen i Sverige
X02 Rybinskreservoaret Rybinskoye Reservoir, Ры́бинское водохрани́лище Russland 4 500
4 N02 Storsaimen Iso-Saimaa Finland 4 377 Største innsjøen i Finland
5 E03 Peipus Peipsi-Pihkva järv, Чудско-Псковское озеро, Peipusa ezers Estland, Russland 3 555 Største innsjøen i Estland
X03 Tsimljansk-reservoaret Tsimlyanskoye Reservoir, Цимля́нское водохрани́лище Russland 2 702
X04 Kremenchuk-Oskol Кременчуцьке водосховище Ukraina 2 250
X05 Kakhovka Каховське водосховище Ukraina 2 155
6 N03 Vättern Sverige 1 893
X06 Saratovreservoaret Саратовское водохрани́лище Russland 1 831
X07 Gorkij-reservoaret Горьковское водохрани́лище Russland 1 591
N02a Södra Saimen Suur-Saimaa Finland 1 377 Den største delen av Saimen
7 E04 Beloje ozero Белое озеро Russland 1 290
8 E05 Vygozero Выгозеро, Uikujärvi Russland 1 250 Innsjøen var 766 km² før bygging av en dam
9 N04 Mälaren Sverige 1 140
10 W01 IJsselmeer Lake Yssel Nederland 1 100 Største innsjøen I Nederland
11 N05 Päijänne Finland 1 081 Djupeste sjøen i Finland
12 N06 Enare Enare träsk, Inarijärvi, Anárjávri, Aanaarjävri Finland 1 040
X08 Kievdammen Київське водосховище Ukraina 992
13 E06 Topozero Топозеро, Tuoppajärvi Russland 986
14 E07 Ilmen Ильмень, Ilmajärvi Russland 982 (733–2 090)
15 E08 Segozero Сегозеро, Seesjärvi Russland 906
16 N07 Pielinen Finland 894
17 N08 Ule träsk Oulujärvi Finland 887
18 E09 Imandra Имандра, Imantero, Avvir Russland 876
N02b Pihlajavesi Finland 713 En del av Saimen
19 W02 Marker Markermeer Nederland 700
X09 Kaniv Канівське водосховище Ukraina 675
20 E10 Pjaozero Пяозеро, Pääjärvi Russland 659
21 E11 Kovdozero Ковдозеро Russland 608
X10 Mingachevir Aserbajdsjan 605
N02c Orivesi Finland 601 En del av Saimen
22 E12 Balaton Ungarn 592 Største innsjøen i Ungarn
23 W03 Genèvesjøen Lac Léman, Lac de Genève Sveits, Frankrike 581 Største innsjøen I Vest-Europa
X11 Dniprodzerzhynsk Дніпродзержинське водосховище Ukraina 567
N02d Haukivesi Finland 562 En del av Saimen
24 W04 Bodensjøen Bodensee Tyskland, Sveits, Østerrike 541 Største innsjøen i Tyskland og Østerrike
25 N09 Keitele Finland 494
26 N10 Hjälmaren Sverige 485
27 N11 Kallavesi Finland 473
28 N12 Storsjön Sverige 464
N02e Puruvesi Finland 421 En del av Saimen
29 E13 Vozhe Russland 416
30 E14 Kubenskoje Кубенское озеро Russland 407
31 N13 Lough Neagh Loch nEathach Storbritannia 388 Største innsjøen i Storbritannia og Irland
32 E15 Sheksninskoje Russland 380
33 S01 Scutari Skadar Lake, Skadarsko jezero, Скадарско језеро, Liqeni i Shkodrës Albania, Montenegro 370–530 Største innsjøen i balkan
34 S02 Gardasjøen Lago di Garda Italia 370 Største innsjøen i Italia
35 N14 Mjøsa Norge 365 Største innsjøen i Norge
N02f Pyhäselkä Finland 361 En del av Saimen
36 S03 Ohrid Охридско Езеро, Ohridsko Ezero, Liqeni i Ohrit Albania, Makedonia 358 Største innsjøen i Makedonia
37 E16 Lacha Lache, Ла́ча, Ла́че Ryssland 356
38 N15 Siljan Sverige 354 Størst av en gruppe sjøer som utgjør Siljanringen
39 E17 Manych-Gudilo Маныч-Гудило Russland 344
40 N16 Puula Finland 330
40 N16 Torneträsk Duortnosjávri, Torniojärvi Sverige 330
X12 Ivankovoreservoaret Ivankovskoye Reservoir, Ива́ньковское водохрани́лище Russland 327
42 E18 Vodlozero Водлозеро, Vodlajärvi Russland 322
X13 Lokka Lokan tekojärvi Finland 315 Største dammen i Finland
43 E19 Umbozero Умбозеро Russland 313–422
44 W05 Neusiedlersjøen Neusiedler See, Fertő tó Østerrike, Ungarn 315 Største innsjøen i Østerrike
45 N18 Höytiäinen Finland 282
46 N19 Võrtsjärv Vertsjervs, Wirzsee Estland 270
47 E20 Sjamozero Сямозеро, Säämäjärvi, Seämärvi Russland 265–270
48 N20 Akkajaure Áhkájávrre Sverige 261
49 E21 Mitt Kuyto Среднее Куйто, Keski-Kuittijärvi Russland 257
50 N21 Näsijärvi Finland 256
Järnporten Serbia 253
51 N22 Hornavan Tjårvek Sverige 252 (220–283) Djupeste innsjøen i Sverige
Alqueva Barragem de Alqueva Portugal 250 Største innsjøen i Portugal
X14 Uglitjreservoaret Uglichskoye Reservoir, У́гличское водохрани́лище Russland 249
52 N23 Yli-Kitka Finland 237
53 N24 Suvasvesi Finland 234
54 E22 Tikshozero Тикшозеро, Tiiksjärvi, Tiikšenjärvi Russland 232
55 N25 Kemijärvi Finland 231
56 E23 Keret Кереть, Kierettijärvi Russland 223
57 N26 Juojärvi Finland 220
58 N27 Røssvatnet Reevhtse Norge 219
59 W06 Neuchâtel Lac de Neuchâtel Sveits 218 Største innsjøen i Sveits
60 E24 Nyuk Нюк, Nuokkijärvi Russland 214–230
61 S04 Maggioresjøen Lago Maggiore Italia, Sveits 212
61 E25 Seliger Селигер Russland 212
63 N28 Uddjaure Ujják Sverige 210 (190–250)
64 N29 Pyhäjärvi Finland, Russland 207 I Karelen
65 N30 Femunden Norge 204
65 E26 Jänisjärvi Russland 204 Ligger i et nedslagskrater
67 N31 Lough Corrib Irland 200 Største innsjøen i Irland
67 E27 Lovozero Ловозеро, Луяввьр, Luujäuˊrr, Lujávri, Luujärvi Russland 200
68 E28 Övre Kuyto Верхнее Куйто, Ylä-Kuittijärvi Russland 198
N02g Enonvesi Finland 197 En del av Saimen
69 N32 Kiantajärvi Finland 191
70 S05 Prespasjøen Преспанското Езеро, Μεγάλη Πρέσπα, Liqeni i Prespës Albania, Hellas, Makedonia 190 Største innsjøen i Hellas
71 N33 Konnevesi Finland 189
72 N34 Bolmen Sverige 184
73 N35 Ströms vattudal Sverige 183
74 E29 Ondozero Ontajärvi Russland 182
75 N36 Storuman Sverige 173
76 N37 Storavan Buovđđahávva Sverige 172
77 S06 Mar Menor Spania 170 Største innsjøen i Spania
77 N38 Nilakka Finland 169
78 N39 Koitere Finland 167
79 E30 Leksozero Лексозеро Russland 166
80 N40 Stora Lulevatten Stuor Julevu Sverige 165
81 N41 Iisvesi Finland 164
82 N42 Åsnen Sverige 159
82 N42 Juurusvesi–Akonvesi Finland 159
84 W07 Étang de Berre estanh de Bèrra, mar de Bèrra Frankrike 155
84 N44 Pyhäjärvi Finland 155
86 N45 Kivijärvi Finland 154
87 E31 Elton Эльтон Russland 150
87 N46 Vanajavesi Finland 150
Porttipahta Porttipahdan tekojärvi Finland 149
89 E32 Yalpug Озеро Ялпуг Ukraina 149
90 S06 Como Lago di Como Italia 146
91 N47 Lappajärvi Finland 145 Ligger i et nedslagskrater.
92 N48 Suontee Finland 143
93 E33 Kuyto Нижнее Куйто, Ala-Kuittijärvi Russland 141
94 N49 Randsfjorden Norge 139
95 N50 Tyrifjorden Norge 139
96 N51 Kallsjön Sverige 135
96 N52 Viinijärvi Finland 135
98 N53 Längelmävesi Finland 133
98 N53 Skagern Sverige 133
100 N55 Sommen Sverige 132
101 N56 Dellensjöarna Sverige 131
Krasno-Oskol Червоноскільське водосховище, Краснооскольское водохранилище Ukraina 130
102 N57 Kyyvesi Finland 128
Tisza Kisköre Reservoir, Tisza-tó, Kiskörei-víztározó Ungarn 127
104 S07 Lago Trasimeno Lago Trasimeno Italia 124
105 E34 Engozero Энгозеро Russland 122
105 N58 Pyhäjärvi Finland 122 I Uleåborgs kommune
105 N58 Pyhäjärvi Finland 122 I Tammerfors kommune
108 E35 Kolvitskoje Колвицкое озеро Russland 121
108 N60 Snåsavatnet Norge 121
110 N61 Store Le og Foxen Stora Le och Foxen Sverige 119
111 N62 Lough Derg Loch Deirgeirt Irland 118
112 N63 Keurusselkä Finland 117
113 E36 Baskunchak Баскунчак Russland 115
114 S08 Bolsenasjøen Lago di Bolsena Italia 114
114 E37 Śniardwy der Spirdingsee Polen 114 Største innsjøen i Polen
114 W08 Luzern Vierwaldstättersee Sveits 114
114 N64 Onkivesi Finland 114
118 N65 Mallasvesi–Roine Finland 110
118 N66 Pielavesi Finland 110
120 W09 Müritz (Die) Müritz Tyskland 109
121 N67 Vesijärvi Finland 108
122 N68 Lough Erne Loch Éirne Storbritannia 105
122 N68 Lough Ree Loch Rí Irland 105
122 N68 Ontojärvi–Nurmesjärvi Finland 105
125 E38 Mamry Mauersee Polen 104
126 N71 Glafsfjorden Sverige 102
127 N72 Kolima Finland 101
128 N73 Tunnsjøen Dåtnejaevrie Norge 100
128 S09 Koronia Λίμνη Κορώνεια Hellas 100

Kilder[rediger | rediger kilde]