Akkajaure

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Akkajaure
Akka mountain.jpg
Áhkkámassivet sett fra Akkajaure
LänNorrbotten
KommuneJokkmokk
Areal 260 km²[1]
Høyde 439,4 moh.[2]
Dybde92 m (maks)[3]
UtløpLuleälven
Del avBottenvikens vanndistrikt
Posisjon

Akkajaure
67°40′N 17°35′Ø

Akkajaure (lulesamisk: Áhkájávrre) er en innsjø i Jokkmokk og Gällivare kommuner i Norrbottens län i landskapet Lappland i Sverige.[4] Innsjøen befinner seg nordvest for Stora Lulevatten. Akkajaure er et regulert vannmagasin og oppstod ved byggingen av kraftverket ved Suorvadammen. Under det som idag er vannoverflaten lå tidligere et antall mindre innsjøer og mange kvadratkilometer med land for reinbeite. Akkajaures størrelse varierer mellom 94 og 242 km². Vannstanden ligger mellom 423 og 453 meter over havet.

Området omkring Akkajaure er sommerstid det vestlige kjerneområdet for Sirges sameby. Det anvendes som sommer-, høst- og vårbeite for rein. Om sommeren er det et intensivt kalvings- og brunstområde samt et område for merking av reinkalver. Et stort antall faste reindriftsanlegg finnes innenfor området og benyttes til merking av kalver og slakting. Der er det også oppført reinvokterhytter og samiske høyløer.

Sør for Akkajaure ligger fjellet Áhkká.

Etymologi[rediger | rediger kilde]

Navnet er hentet fra Samisk mytologi hvor Áhkká er den samiske gudinnen som stod for alt det kloke og skjønne i verden, og hvor jávrre er den lulesamiske benevnelsen for innsjø. Dette forklarer også grunnen til at «áhkká» i det samiske språket brukes som et samisk navn på bestemødre og andre gamla (kloke) koner. Jmf forøvrig det nå utdødde akkalasamiske språket. På finsk brukes ordet «akka» om gamle koner i sin alminnelighet.

Akka er også navnet på ledergåsen i Selma Lagerlöfs bok Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige, på grunn av hennes rolle som gammel og klok.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Sveriges sjöar» (PDF). Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut. Besøkt 31. august 2016. 
  2. ^ «Sjöareal och sjöhöjd» (PDF). Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut. Besøkt 22. september 2016. 
  3. ^ «Sjödjup och sjövolym» (PDF). Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut. Besøkt 22. september 2016. 
  4. ^ «Min karta». Lantmäteriet. Besøkt 24. mai 2021.