Torneträsk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Torneträsk
Sett fra norsk side av grensen
Sett fra norsk side av grensen
Beliggenhet Nordlige Lappland
Areal 332 km² 
Høyde 341 moh.
Lengde 70 km
Bredde 11 km
Dybde 168 m (maks)
Volum 17,1 km³ 
Tilløp Abiskojåkka
Utløp Torneälven

Torneträsk eller Torne träsk (nordsamisk: Duortnosjávri, finsk: Torniojärvi) er en innsjø i det nordvestlige Lappland i Kiruna kommune i Sverige, med et areal på 332 km².

Torneträsk er Sveriges sjette eller syvende (avhengig av hvordan man regner) største innsjø, og Skandinavias største fjellsjø. Den befinner seg innenfor en fordypning skapt av en isbre. Innsjøen er mer enn 70 km lang og 11 km bred, og er Sveriges nest dypeste innsjø, med en dybde på 168 meter. Innsjøen har et vannvolum på 17,1 milliarder kubikkmeter.

Innsjøens største tilførselselv er Abiskojåkka, og har sitt utløp gjennom Torneälven. Dens nedslagsfelt er 3346 km².

Innsjøen er vanligvis islagt fra desember til juni.

Langs størsteparten av Torneträsks sørlige strender går europavei 10 og Malmbanan. På vestsiden av innsjøen ligger stedene og turistanleggene Abisko og Björkliden.

Nord for innsjøen er området stort sett uberørt, med nasjonalparker på både norsk og svensk side av grensen. Snøscootertrafikk er tillatt bare på selve innsjøen, som også er et populært område for sportsfiske. Om våren, spesielt i helgene, reiser mange fra Kiruna for å bedrive isfiske på sjøen. Et årlig arrangement som lokker mange fiskere er Lapplandsmästerskapet i isfiske, som arrangeres ved Stenbacken.

Panoramautsikt over Torneträsk fra fjellet Nuolja (1169 moh.)

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons Commons: Torneträsk – bilder, video eller lyd