Lough Derg

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Utsikt mot Clare over den sørlige delen av Lough Derg
Lough Derg lokalisert i Irland
For innsjøen ved samme navn i Donegal se Lough Derg

Lough Derg (irsk: Loch Deirgeirt) er den nest største innsjøen (engelsk: lough) i Irland (etter Lough Corrib) og den tredje største innsjøen i hele Irland (den største er Lough Neagh). Det er en lang og relativt smal innsjø som ligger mellom grevskapene Tipperary i øst, Galway i nordvest og Clare i sørvest. Dergh er den siste av tre store innsjøer på elven Shannon, de andre to som ligger lenger nord er Lough Ree og Lough Allen.

Noen av byene og tettstedene ved innsjøen er Garrykennedy, Portumna, Killaloe, Dromineer, Terryglass og Mountshannon.

På sitt dypeste er innsjøen 36 meter dyp, og den dekker et område på 118 kvadratkilometer. Der hvor Lough Derg renner ut i Shannon er det stor høydeforskjell, dette var hovedgrunnen til at verdens på det tidspunkt største vannkraftverk Ardnacrusha ble etablert i 1927.

1800-tallet var Lough Derg en viktig ferdselsåre mellom havnen i Limerick og Dublin, hvor trafikken gikk gjennom kanaler i de sentrale delene av Irland. Innsjøen er farbar for båter langs hele sin lengde på 40 kilometer, noe som gjør den populær for større lystbåter, seiling og fisking.

Innsjøen er del av kanalsystemet for småbåter i Irland som gjør det mulig å komme til havet utenfor Limerick og gjennom Grand Canal (Irland) og Royal Canal som begge går til Dublin, og nordover til Belleek nordøst i Lough Erne.

Universitetet i Limerick har et aktivitetssenter ved sjøen, like utenfor Killaloe. Det blir blant annet brukt til kano- og kajakkpadling og vindsurfing.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]