Gardasjøen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Gardasjøen
Lago di Garda
Gardasjøen
Gardasjøen
Land Italia Italia
Region Lombardia, Veneto, Trentino-Syd-Tirol
Provins Brescia, Verona, Trento
Vassdrag Po
Areal 370 km² [1]
Høyde 65 moh.[1]
Dybde 346 m (maks)[1]
Nedbørfelt 2 360 km² [1]
Tilløp Sarca
Utløp Mincio

Gardasjøen (italiensk: Lago di Garda) er Italias største innsjø. Den ligger nord i Italia på grensen mellom Lombardia og Veneto og med den nordlige delen i Trentino. Sjøen ble utgravd i løpet av siste istid av isbreer i Alpene. Det er bratte fjellsider både på østsiden og vestsiden. I sørenden begynner det store slettelandet nord for Po.

Sjøen er et stort turistmål. Det er hoteller og badesteder langs hele kysten. I nordenden ligger Riva del Garda, og helt i syd ligger Sirmione på en halvøy.

Langs kysten ligger flere befolkningssentre. I provinsen Brescia finner vi Sirmione, Desenzano del Garda, Salò, Gardone Riviera. I Verona finner vi Peschiera del Garda, Lazise, Bardolino, Garda, Torri del Benaco og Malcesine. I Trento finner vi Riva del Garda.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c d «Garda». Banca dati dei laghi italiani (italiensk). Istituto di Ricerca sulle Acque (IRSA). Besøkt 21. august 2015. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Utsyn sør for innsjøen i nærheten av Peschiera del Garda (Verona) (antagelig med innsjøen Frassino eller elven Mincio), på toppen av maleriet er de italienske fjellene Brescia. Malt etter 1533 av Girolamo dai Libri (utsnitt).
Gustav Klimt: Malcesine ved Gardasjøen
Kart over Gardasjøen