Imandra

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Imandra
Chibini massif and lake imandra.jpg
Imandra sett fra Khibiny-fjellene
LandRussland Russland
OblastMurmansk
VassdragNiva
Areal 812 km²[1]
Høyde 127 moh.
Dybde67 m (maks)
13 m (snitt)
Nedbørfelt 12 300 km²[1]
TilløpPirenga, Montsje, Belaja
UtløpNiva
Posisjon

Imandra
67°40′00″N 33°00′00″Ø

Imandra (russisk: Имандра, akkalasamisk: Eev'er, skoltesamisk: Âʹvverjäuʹrr eller Âʹvver, finsk: Imantero eller Imandrajärvi) er en innsjø i den sørvestlige delen av Kolahalvøya i Murmansk oblast, Russland, like sør for polarsirkelen. Imandra ligger 127 meter over havet, og har et areal på 812 km². Største dybde er 67 meter. Innsjøen er dypt innskåret med mange viker og trange sund og rundt 150 øyer. Den største er Erm på 26 km².

Imandra består av tre hoveddeler. I midten ligger Ekostrovskaja Imandra (areal 351 km²), vest for denne ligger Babinskaja Imandra (akkalasamisk: Áhkk'ejávvr) (areal 133 km²), mens Khibinskaja Imandra (eller Store Imandra) (areal 328 km²) strekker seg 55 km nordover. Rundt 20 større elver munner ut i innsjøen, som drenerer til Kandalaksjabukta i Kvitsjøen via elva Niva.

Imandra er kjent for sitt klare vann og sitt rike fiske. Om sommeren er innsjøen mye benyttet til båtliv, mens den om vinteren er populær blant langrennsløpere.

Byer ved eller nær innsjøen[rediger | rediger kilde]

Byen Montsjegorsk, som ligger ved bukta Montsje Guba i den nordvestre delen av innsjøen, er kjent som et vintersportssenter.

Apatity ligger nær innsjøens sørøstre bredd.

Poljarnye Zori ligger ved Niva-elva, et par kilometer fra utløpet fra innsjøen.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b «Imandra». Russlands statlige vannregister (russisk). Besøkt 26. august 2015.