Lough Corrib

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Fiskere på Lough Corrib.

Lough Corrib (irsk: Loch Coirib) er en innsjø (engelsk: lough) grevskapet Connacht vest i Irland. Elven Corrib knytter innsjøen sammen med havet ved Galway. Innsjøen består av to deler, et mindre og grunt basseng i sør, og et større og dypere basseng mot nord, forbundet med et smalt sund.

Innsjøen er 200 km² stor og er den nest største innsjøen i Irland etter Lough Neagh.

William Wilde, som var far Oscar Wilde skrev en bok om innsjøen som ble gitt ut i 1867. Han bygde fritidsbolig kalt «Moytura House» ved bredden av innsjøen.

Den første irske kanalen for båter, Friar's Cut, ble gravd i det 12. århundre mellom Lough Corrib og havet ved Galway.

Innsjøen har besøk av både turister og sportsfiskere, men i 2007 ble sjøen forurenset av protozoen Cryptosporidium som smittet et større antall innbyggere i Galway og noen andre områder med vannforsyning fra innsjøen, og ga dem diare.

Lough Corrib fikk status som Ramsarområde i 1996 i henhold til Ramsar-konvensjonen om bevaring av våtmarker.

Fiskebåter på øya Inchiquin.

Navnet Loch Corrib[rediger | rediger kilde]

Loch Coirib er en forvanskning av Loch nOirbsean, som etter sagnet er oppkalt etter Tuatha Dé Danann figuren Orbsiu Mac Alloid (som ellers kalles Manannán Mac Lir). På irsk gaelisk kalles sjøen An Choirib.

Øyer[rediger | rediger kilde]

Kart fra 1846 fra britisk marine.

Lough Corrib er kjent for sine 365 øyer. Den mest berømte er Inchagoil. Det er fin utsikt mot fjellene i Connemara. På øya er det mange idylliske stier og små sandstrender. Restene av et gammelt kloster må ha en historie som man vet lite om. Det er også fire-fem hustufter og en gammel gravplass som bevis for tidligere bosetning. Fremdeles står to kirker, den ene fra det 12.århundre kalles St.Patrics kirke.

En annen kjent øy i innsjøen er Caislean-na-Circe, mellom Maam and Doon.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]