Liste over folketingsmedlemmer for Færøyene

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Færøyenes riksvåpen
Færøyenes politiske system



Liste over folketingsmedlemmer for Færøyene inkluderer alle representanter valgt til det danske Folketinget fra Færøyene, eller som har møtt fast for en annen representant. Fra 1849 til 1953 var Folketinget ett av to kamre i Rigsdagen; det andre kammeret var Landstinget. Færøyene valgte én representant til hvert av kamrene, og siden 1953 velger Færøyene to representanter til Folketinget. Det er vanlig for færøyske representanter, unntatt Tjóðveldi, å tilslutte seg eller samarbeide med et dansk politisk partis folketingsgruppe.

Folketinget før 1953[rediger | rediger kilde]

Navn Stilling Færøysk parti Folketingsgruppe Periode
Winther, Niels ChristopherNiels Christopher Winther
(1822–1892)
Niels winther.jpg Sakfører Uavhengig Venstre 1851–1857
Bærentsen, EnokEnok Bærentsen
(1831–1900)
Enok Daniel Bærentsen.png Handelsmann Uavhengig Venstre 1857–1858
Müller, Hans ChristopherHans Christopher Müller
(1818–1897)
Hans Christopher Müller by Budtz Müller.jpg Handelsmann Uavhengig Højre 1858–1864; 1887–1890
Petersen, JohannesJohannes Petersen
(1812–1901)
Johannes Petersen 1812.png Handelsmann Uavhengig Venstre[a] 1864–1866
Lunddahl, Jacob AndreasJacob Andreas Lunddahl
(1807–1888)
Jacob Andreas Lunddahl.png Landfogd, fhv. Uavhengig 1866–1869
Effersøe, O.P.O.P. Effersøe
(1830–1897)
Wm-cmm-o.p.effersoe.png Realskolelærer Uavhengig Mellempartiet 1869–1872
Bærentsen, BærentBærent Bærentsen
(1825–1896)
Bærent Bærentsen.png Kaptein Uavhengig Højre 1872–1884
Schrøter, Johan HenrikJohan Henrik Schrøter
(1842–1911)
Folketingsmand Johan Hendrik Schrøter.jpg Handelsmann Uavhengig Venstre 1884–1887
Thomsen, ThomasThomas Thomsen
(1861–1905)
Thomas Thomsen.png Overrettssakfører Uavhengig Højre 1890–1898
Olsen, ClementClement Olsen
(1842–1912)
Klaemint Olsen.jpg Sysselmann Uavhengig[b] Højre 1898–1901
Patursson, JóannesJóannes Patursson
(1866–1946)
Joannes Patursson 2.jpg Kongsbonde Uavhengig[c] Venstrereformpartiet 1901–1906
Effersøe, OliverOliver Effersøe
(1863–1933)
Oliver Johan Thomas Ludvig Effersøe.png Sysselmann Sambandsflokkurin Venstre[d][e] 1906–1913
Samuelsen, AndrassAndrass Samuelsen
(1873–1954)
Andras Samuelsen.png Sysselmann Sambandsflokkurin Venstre 1913–1915; 1918–1939
Mortensen, EdwardEdward Mortensen
(1889–1973)
Edward Mitens (2).png Sysselmann Uavhengig[f] Radikale Venstre 1915–1918
Poulsen, JohanJohan Poulsen
(1890–1980)
JMF Poulsen.jpg Folkeskolelærer Sambandsflokkurin Venstre 1939–1943; 1950–1953
Petersen, ThorsteinThorstein Petersen
(1899–1960)
Thorstein Petersen.jpg Sakfører Fólkaflokkurin Uavhengig 1943–1950[g]
Dam, Peter MohrPeter Mohr Dam
(1898–1968)
Peter Mohr Dam.png Folkeskolelærer Javnaðarflokkurin Socialdemokratiet 1948–1953

Landstinget før 1953[rediger | rediger kilde]

Navn Stilling Færøysk parti Landstingsgruppe Periode
Weihe, Johan HendrikJohan Hendrik Weihe
(1786–1868)
3x4.svg Kongsbonde Uavhengig Højre 1851–1853
Jørgensen, OttoOtto Jørgensen
(1808–1858)
Otto Frederik Christin Jørgensen.png Prost Uavhengig 1853–1855
Dahlerup, Carl EmilCarl Emil Dahlerup
(1813–1890)
3x4.svg Amtmann Uavhengig Højre 1855–1863
Lützen, Andreas ChristianAndreas Christian Lützen
(1813–1874)
Andreas Christian Lützen 1813.png Folkeskolelærer Uavhengig 1863–1864
Holten, PeterPeter Holten
(1816–1897)
Peter Holten.png Amtmann Uavhengig 1864–1865
Müller, Hans ChristopherHans Christopher Müller
(1818–1897)
Hans Christopher Müller by Budtz Müller.jpg Handelsmann Uavhengig Højre 1865–1886
Olsen, ClementClement Olsen
(1842–1912)
Klaemint Olsen.jpg Sysselmann Uavhengig[b] Højre 1886–1894
Petersen, FríðrikurFríðrikur Petersen
(1853–1917)
Provst Frederik Petersen (2).jpg Prost Sambandsflokkurin Venstre[d] 1894–1902; 1906–1914; 1915–1917
Bærentsen, ChristianChristian Bærentsen
(1862–1944)
Christian Bærentsen 1862.png Amtmann Uavhengig Venstrereformpartiet 1902–1906
Effersøe, OliverOliver Effersøe
(1863–1933)
Oliver Effersøe by Elfelt.jpg Sysselmann Sambandsflokkurin Venstre[d] 1914–1915; 1920–1928; 1929–1933
Samuelsen, AndrassAndrass Samuelsen
(1873–1954)
Andras Samuelsen.png Sysselmann Sambandsflokkurin Venstre 1916–1917[h]
Patursson, JóannesJóannes Patursson
(1866–1946)
Joannes Patursson 2.jpg Kongsbonde Sjálvstýrisflokkurin Uavhengig[i] 1918–1920; 1928–1936
Niclasen, PoulPoul Niclasen
(1889–1953)
Poul Niclasen.jpg Redaktør Sambandsflokkurin Uavhengig[j] 1936–1953
Iversen, HansHans Iversen
(1886–1984)
Hans Iversen.jpg Handelsmann Sambandsflokkurin Venstre 1953[k]

Folketinget etter 1953[rediger | rediger kilde]

Navn Stilling Parti Folketingsgruppe Periode
Poulsen, JohanJohan Poulsen
(1890–1980)
JMF Poulsen.jpg Folkeskolelærer Sambandsflokkurin Venstre 1953–1964
Dam, Peter MohrPeter Mohr Dam
(1898–1968)
Peter Mohr Dam.png Folkeskolelærer Javnaðarflokkurin Socialdemokratiet 1953–1957; 1964–1968
Djurhuus, HákunHákun Djurhuus
(1908–1987)
PM Hakun Djurhuus.jpg Folkeskolelærer Fólkaflokkurin Uavhengig 1957–1960; 1968–1973
Nielsen, JohanJohan Nielsen
(1919–1984)
3x4.svg Sogneprest Javnaðarflokkurin Socialdemokratiet 1960–1964; 1967–1979[l]
Andreasen, Poul AdrianPoul Adrian Andreasen
(1924–1993)
3x4.svg Fiskeskipper Fólkaflokkurin Uavhengig 1964–1968
Patursson, ErlendurErlendur Patursson
(1913–1986)
Erlendur Patursson.jpg Økonom Tjóðveldisflokkurin Uavhengig 1973–1977
Ellefsen, PauliPauli Ellefsen
(1936–2012)
3x4.svg Revisor Sambandsflokkurin Venstre 1977–1987; 1988–1990
Lindenskov, JacobJacob Lindenskov
(1933–2018)
3x4.svg Avdelingsdirektør Javnaðarflokkurin Socialdemokratiet 1979–1984; 1987–1988; 1990–1993[m]
Olsen, Johannes MartinJohannes Martin Olsen
(1933–)
3x4.svg Skipsmaskinist Sambandsflokkurin Venstre 1981–1985; 1994–1998[n]
Breckmann, ÓliÓli Breckmann
(1948–)
Breckmann.jpg Redaktør Fólkaflokkurin Konservative 1984–2001
Dam, AtliAtli Dam
(1932–2005)
PM Atli Dam.jpg Ingeniør Javnaðarflokkurin Socialdemokratiet 1987–1988; 1990–1994
Joensen, EdmundEdmund Joensen
(1944–)
Edmund Joensen.JPG Direktør Sambandsflokkurin Venstre 1994–1998; 2007–2015
Eidesgaard, JóannesJóannes Eidesgaard
(1951–)
Joannes Eidesgaard Copenhagen 2006.jpg Folkeskolelærer Javnaðarflokkurin Socialdemokratiet 1998–2001
Hoydal, HøgniHøgni Hoydal
(1966–)
Hogni hoydal.jpg Journalist Tjóðveldi Uavhengig[o] 2001–2011; 2015–
Petersen, Lisbeth L.Lisbeth L. Petersen
(1939–)
3x4.svg Sekretær, fhv. Sambandsflokkurin Venstre 2001–2005
Jacobsen, TórbjørnTórbjørn Jacobsen
(1955–)
Torbjørn Jacobsen 2013.jpg Skipskaptein Tjóðveldi Nordatlantiske 2001–2004[p]
Kallsberg, AnfinnAnfinn Kallsberg
(1947–)
Anfinn Kallsberg.jpg Regnskapsfører Fólkaflokkurin Konservative 2005–2007
Skaale, SjúrðurSjúrður Skaale
(1967–)
Sjurdur Skaale (Jvfl.) Island, Nordiska radets session 2011.jpg Gymnaslærer Javnaðarflokkurin Socialdemokratiet[q] 2007–2008;[r] 2011–
Arge, MagniMagni Arge
(1959–)
3x4.svg Direktør Tjóðveldi Uavhengig 2015–[s]

Fotnoter[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Johannes Petersen har som regel vært regnet som venstremann, men gikk inn for grunnloven av 1866 og kan ha vært mer høyreorientert.
  2. ^ a b Som medlem av det færøyske Lagtinget var Clement Olsen var med på å danne Sambandsflokkurin i 1906.
  3. ^ Som medlem av det færøyske Lagtinget var Jóannes Patursson var med på å danne Sjálvstýrisflokkurin i 1906.
  4. ^ a b c Fríðrikur Petersen og Oliver Effersøe var gamle høyremenn, men høyremenn og moderate venstremenn på Færøyene fant i stor grad sammen etter systemskiftet i 1901 og assosierte seg med Venstre av taktiske hensyn.
  5. ^ Effersøe var fra 1906 til 1909 tilsluttet Venstrereformpartiet, som deretter ble gjenforent med Moderate Venstre.
  6. ^ Edward Mortensen (Mitens) var partiløs i 1915, men ble valgt til det færøyske Lagtinget for Sjálvstýrisflokkurin i 1916.
  7. ^ Thorstein Petersen boikottet Folketingets møter fra 1947.
  8. ^ Andrass Samuelsen møtte for Fríðrikur Petersen, som var sykemeldt.
  9. ^ Jóannes Patursson var tilsluttet Radikale Venstre fra 1918 til 1920.
  10. ^ Poul Niclasen var tilsluttet Socialdemokratiet fra 1936 til 1939.
  11. ^ Hans Iversen møtte fra Poul Niclasens død i august 1953 til Landstinget ble oppløst i september.
  12. ^ Johan Nielsen møtte for Peter Mohr Dam fra 1967 til 1971.
  13. ^ Jacob Lindenskov møtte for Atli Dam 1987–1988 og 1990–1993.
  14. ^ Johannes Martin Olsen møtte for Pauli Ellefsen 1981–1985 og for Edmund Joensen 1994–1998.
  15. ^ Høgni Hoydal var tilsluttet Den Nordatlantiske Gruppe 2001–2011.
  16. ^ Tórbjørn Jacobsen møtte for Høgni Hoydal.
  17. ^ Sjúrður Skaale var tilsluttet Den Nordatlantiske Gruppe 2007–2008.
  18. ^ Sjúrður Skaale møtte for Høgni Hoydal 2007–2008, da valgt for Tjóðveldi.
  19. ^ Magni Arge møter for Høgni Hoydal.

Litteratur[rediger | rediger kilde]