Liste over folketingsmedlemmer for Færøyene

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Færøyenes riksvåpen
Færøyenes politiske system



Liste over folketingsmedlemmer for Færøyene inkluderer alle representanter valgt til det danske Folketinget fra Færøyene, eller som har møtt fast for en annen representant. Fra 1849 til 1953 var Folketinget ett av to kamre i Rigsdagen; det andre kammeret var Landstinget. Færøyene valgte én representant til hvert av kamrene, og siden 1953 velger Færøyene to representanter til Folketinget. Det er vanlig for færøyske representanter, unntatt Tjóðveldi, å tilslutte seg eller samarbeide med et dansk politisk partis folketingsgruppe.

Folketinget før 1953[rediger | rediger kilde]

Navn Færøysk parti Folketingsgruppe Periode Merknader
Winther, Niels ChristopherNiels Christopher Winther Uavhengig 1851–1857
Bærentsen, EnokEnok Bærentsen Uavhengig 1857–1858
Müller, Hans ChristopherHans Christopher Müller Uavhengig 1858–1864; 1887–1890 Tilsluttet Højre 1887–1890
Petersen, JohannesJohannes Petersen Uavhengig 1864–1866
Lunddahl, Jacob AndreasJacob Andreas Lunddahl Uavhengig 1866–1869
Effersøe, O.P.O.P. Effersøe Uavhengig Mellempartiet 1869–1872
Bærentsen, BærentBærent Bærentsen Uavhengig Højre 1872–1884
Schrøter, Johan HenrikJohan Henrik Schrøter Uavhengig Venstre 1884–1887
Thomsen, ThomasThomas Thomsen Uavhengig Højre 1890–1898
Olsen, ClementClement Olsen Uavhengig Højre 1898–1901 Senere tilsluttet Sambandsflokkurin
Patursson, JóannesJóannes Patursson Uavhengig Venstrereformpartiet 1901–1906 Senere tilsluttet Sjálvstýrisflokkurin
Effersøe, OliverOliver Effersøe Sambandsflokkurin Venstre 1906–1913 Tilsluttet Venstrereformpartiet 1906–1909
Samuelsen, AndrassAndrass Samuelsen Sambandsflokkurin Venstre 1913–1915; 1918–1939
Mortensen, EdwardEdward Mortensen Uavhengig Radikale Venstre 1915–1918 Senere tilsluttet Sjálvstýrisflokkurin
Poulsen, JohanJohan Poulsen Sambandsflokkurin Venstre 1939–1943; 1950–1953
Petersen, ThorsteinThorstein Petersen Fólkaflokkurin Uavhengig 1943–1950 Boikottet møtene fra 1947
Dam, Peter MohrPeter Mohr Dam Javnaðarflokkurin Socialdemokratiet 1948–1953

Landstinget før 1953[rediger | rediger kilde]

Navn Færøysk parti Folketingsgruppe Periode Merknader
Weihe, Johan HendrikJohan Hendrik Weihe Uavhengig 1851–1853
Jørgensen, OttoOtto Jørgensen Uavhengig 1853–1855
Dahlerup, Carl EmilCarl Emil Dahlerup Uavhengig 1855–1863
Lützen, Andreas ChristianAndreas Christian Lützen Uavhengig 1863–1864
Holten, PeterPeter Holten Uavhengig 1864–1865
Müller, Hans ChristopherHans Christopher Müller Uavhengig Højre 1865–1886
Olsen, ClementClement Olsen Uavhengig Højre 1886–1894 Senere tilsluttet Sambandsflokkurin
Petersen, FríðrikurFríðrikur Petersen Sambandsflokkurin Venstre 1894–1902; 1906–1914; 1915–1917
Bærentsen, ChristianChristian Bærentsen Uavhengig Venstrereformpartiet 1902–1906
Effersøe, OliverOliver Effersøe Sambandsflokkurin Venstre 1914–1915; 1920–1928; 1929–1933
Samuelsen, AndrassAndrass Samuelsen Sambandsflokkurin Venstre 1916–1917 Møtte for Petersen
Patursson, JóannesJóannes Patursson Sjálvstýrisflokkurin Uavhengig 1918–1920; 1928–1936 Tilsluttet Radikale Venstre 1918–1920
Niclasen, PoulPoul Niclasen Sambandsflokkurin Uavhengig 1936–1953 Tilsluttet Socialdemokratiet 1936–1939. Døde i 1953
Iversen, HansHans Iversen Sambandsflokkurin Venstre 1953 Møtte for Niclasen

Folketinget etter 1953[rediger | rediger kilde]

Navn Parti Folketingsgruppe Periode Merknader
Poulsen, JohanJohan Poulsen Sambandsflokkurin Venstre 1953–1964
Dam, Peter MohrPeter Mohr Dam Javnaðarflokkurin Socialdemokratiet 1953–1957; 1964–1968 Døde i 1968
Djurhuus, HákunHákun Djurhuus Fólkaflokkurin Uavhengig 1957–1960; 1968–1973
Nielsen, JohanJohan Nielsen Javnaðarflokkurin Socialdemokratiet 1960–1964; 1967–1979 Møtte for P.M. Dam 1967–1971
Andreasen, Poul AdrianPoul Adrian Andreasen Fólkaflokkurin Uavhengig 1964–1968
Patursson, ErlendurErlendur Patursson Tjóðveldisflokkurin Uavhengig 1973–1977
Ellefsen, PauliPauli Ellefsen Sambandsflokkurin Venstre 1977–1987; 1988–1990
Lindenskov, JacobJacob Lindenskov Javnaðarflokkurin Socialdemokratiet 1979–1984; 1987–1988; 1990–1993 Møtte for A. Dam 1987–1988 og 1990–1993
Olsen, Johannes MartinJohannes Martin Olsen Sambandsflokkurin Venstre 1981–1985; 1994–1998 Møtte for Ellefsen 1981–1985 og for Joensen 1994–1998
Breckmann, ÓliÓli Breckmann Fólkaflokkurin Konservative 1984–2001
Dam, AtliAtli Dam Javnaðarflokkurin Socialdemokratiet 1987–1988; 1990–1994
Joensen, EdmundEdmund Joensen Sambandsflokkurin Venstre 1994–1998; 2007–2015
Eidesgaard, JóannesJóannes Eidesgaard Javnaðarflokkurin Socialdemokratiet 1998–2001
Hoydal, HøgniHøgni Hoydal Tjóðveldi Uavhengig 2001–2011; 2015– Tilsluttet Nordatlantiske 2001–2011
Petersen, Lisbeth L.Lisbeth L. Petersen Sambandsflokkurin Venstre 2001–2005
Jacobsen, TórbjørnTórbjørn Jacobsen Tjóðveldi Nordatlantiske 2001–2004 Møtte for Hoydal
Kallsberg, AnfinnAnfinn Kallsberg Fólkaflokkurin Konservative 2005–2007
Skaale, SjúrðurSjúrður Skaale Javnaðarflokkurin Socialdemokratiet 2007–2008; 2011– Møtte for Hoydal 2007–2008, tilsluttet Nordatlantiske
Arge, MagniMagni Arge Tjóðveldi Uavhengig 2015– Møter for Hoydal

Litteratur[rediger | rediger kilde]