Den Nordatlantiske Gruppe

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Den Nordatlantiske Gruppe var en gruppe av folketingsmedlemmer fra Grønland og Færøyene, som hadde som hovedmål å arbeide for Grønlands og Færøyenes selvstendighet fra Danmark.

Gruppen ble dannet etter folketingsvalget den 20. november 2001, da det viste seg at den grønlandske selvstyrefløyen hadde vunnet begge de grønlandske plasser i Folketinget, og den færøyske selvstyrefløyen hadde vunnet den ene av de færøyske plassene. Den 15. desember 2001 ble gruppen formelt dannet, med signeringen av en samarbeidsavtale. I Folketinget ville de tre medlemmene stå sammen om alle de saker og forhold der Færøyene og Grønland har felles interesser. Gruppens medlemmer var ikke forpliktet til i alle saker å stemme likt i folketingssalen.

Samarbeidet sluttet etter folketingsvalget den 15. september 2011. De sosialdemokratiske kandidater valgt på Færøyene og Grønland gikk inn i et samarbeid med Socialdemokraternes folketingsgruppe, mens Sara Olsvig (Inuit Ataqatigiit) er gjest i Socialistisk Folkepartis gruppe.[1] Etter valget uttalte disse tre at de støtter S-R-SF-regjeringen Thorning-Schmidt.[2]

Gruppens mål[rediger | rediger kilde]

  • Grønland og Færøyene oppnår full selvstendighet, og innleder et tett samarbeid med Danmark på dette grunnlaget.
  • Færøyinger og grønlendere som bor i Danmark skal ha samme rettigheter som de etniske minoritetene i et EU-land har rett til i henhold til EU-lovgivningen.
  • Det skal settes mer fokus på grønlendernes sosiale forhold i Danmark, og at det gjøres en innsats for å forbedre deres forhold.
  • Det grønlandske og det færøyske folket skal ha større bestemmelsesrett over sine land, også i militær henseende.

Medlemmer[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ IA frygter ikke lukning fører til enegang Kalaallit Nunaata Radioa, 16.09.2011
  2. ^ Inuit Ataqatigiits nettside Besøkt 01.01.2012

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]