Liste over bemannede romferder til ISS

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Dette er en kronologisk oversikt over bemannede ferder i ISS-programmet fra 1998 og fremover til i dag. Ubemannede romskip er ikke med i listen. ISS Ekspedisjons-medlemmer er merket med halvfet skrift. Tid oppgitt under tilkoblet gjelder romskipet, og ikke alltid mannskapet.

1998-2001: Forberedelsene[rediger | rediger kilde]

Nr Romferd Mannskap Mannskapsfoto Ferdlogo Kommentarer
1. STS-88
Endeavour
Opp:
4. desember, 1998
Tid tilkoblet:
6 dager 18t
USA Robert D. Cabana

USA Nancy J. Currie
Russland Sergei Krikalev
USA James H. Newman
USA Jerry L. Ross
USA Frederick W. Sturckow

Mal:Ifdc Sts-88-patch.png Montere Unity-modulen
3 romvandringer
2. STS-96
Discovery
Opp:
27. mai, 1999
Tid tilkoblet:
5 dager 18t
USA Daniel T. Barry

USA Rick D. Husband
USA Tamara E. Jernigan
USA Ellen Ochoa
Canada Julie Payette
USA Kent V. Rominger
Russland Valery Tokarev

STS-96 crew.jpg Sts-96-patch.png Forberedelser for permanent bemanning
1 romvandring
3. STS-101
Atlantis
Opp:
19. mai, 2000
Tid tilkoblet:
5 dager 18t
USA James D. Halsell

USA Susan Helms
USA Scott J. Horowitz
Russland Jurij Usatsjev
USA James Voss
USA Mary E. Weber
USA Jeffrey N. Williams

STS-101 crew.jpg Sts-101-patch.png Løfte romstasjonens bane ~30 km
1 romvandring
4. STS-106
Atlantis
Opp:
8. september, 2000
Tid tilkoblet:
7 dager 21t
USA Scott D. Altman

USA Daniel C. Burbank
USA Ed Lu
Russland Yuri Malenchenko
USA Richard Mastracchio
Russland Boris Morukov
USA Terrence W. Wilcutt

STS-106 crew.jpg Sts-106-patch.svg 1 romvandring, laste forsyninger fra både Spacehab og et Progress-romskip
Løfte romstasjonens bane
5. STS-92
Discovery
Opp:
11. oktober, 2000
Tid tilkoblet:
6 dager 21t
USA Leroy Chiao

USA Brian Duffy
USA Michael E. Lopez-Alegria
USA William S. McArthur
USA Pamela A. Melroy
Japan Koichi Wakata
USA Peter J.K. Wisoff

STS-92 crew.jpg Sts-92-patch.svg Montere Z1 Truss og PMA-3
4 romvandringer

2000-2001: Permanent bemanning begynner[rediger | rediger kilde]

Nr Romferd Mannskap Mannskapsfoto Ferdlogo Kommentarer
6. Sojuz TM-31
Opp:
31. oktober, 2000
Tid tilkoblet:
~183 dager
Russland Jurij Gidzenko

Russland Sergei Krikalev
USA William Shepherd

ISS-Expedition 1-crew.jpg Expedition 1 insignia (ISS patch).png Opp med ISS Ekspedisjon 1
7. STS-97
Endeavour
Opp:
30. november, 2000
Tid tilkoblet:
6 dager 23t
USA Michael J. Bloomfield

Canada Marc Garneau
USA Brent W. Jett, Jr
USA Carlos I. Noriega
USA Joseph R. Tanner

STS-97 crew.jpg Sts-97-patch.svg Montere P6 Truss – Solar Array
3 romvandringer
8. STS-98
Atlantis
Opp:
7. februar, 2001
Tid tilkoblet:
6 dager 21t
USA Kenneth Cockrell

USA Robert Curbeam
USA Marsha Ivins
USA Thomas D. Jones
USA Mark L. Polansky

STS-98 crew.jpg Sts-98-patch.png Montere Destiny
3 romvandringer
9. STS-102
Discovery
Opp:
8. mars, 2001
Tid tilkoblet:
8 dager 21t
USA Susan Helms

USA James M. Kelly
USA Paul W. Richards
Australia/USA Andy Thomas
Russland Jurij Usatsjev
USA James Voss
USA Jim Wetherbee

STS-102 crew.jpg Sts-102-patch.png Bruke MPLM

Levere ISS Ekspedisjon 2 mannskapet
Hente ISS Ekspedisjon 1 mannskapet
2 romvandringer

10. STS-100
Endeavour
Opp:
19. april, 2001
Tid tilkoblet:
8 dager 3t
USA Jeffrey S. Ashby

Italia Umberto Guidoni
Canada Chris A. Hadfield
USA Scott E. Parazynski
USA John L. Phillips
USA Kent V. Rominger
Russland Yuri Lonchakov

STS-100 crew.jpg STS-100 patch.svg Bruke MPLM

Installere Canadarm2
2 romvandringer

11. Sojuz TM-32
Opp:
28. april, 2001
Tid tilkoblet:
~183 dager
Russland Jurij Baturin

Kasakhstan Talgat Musabayev
USA Dennis Tito - Romturist

Soyuz TM-32 crew.jpg Soyuz TM-32 patch.png Alle tre returnerte med Sojuz TM-31 etter en uke
12. STS-104
Atlantis
Opp:
12. juli, 2001
Tid tilkoblet:
8 dager 1t
USA Michael L. Gernhardt

USA Charles O. Hobaugh
USA Janet L. Kavandi
USA Steven W. Lindsey
USA James F. Reilly

STS-104 crew.jpg Sts-104-patch.svg Installere Quest Joint Airlock
3 romvandringer
13. STS-105
Discovery
Opp:
10. august, 2001
Tid tilkoblet:
9 dager 20t
USA Daniel T. Barry

USA Frank Culbertson
Russland Vladimir Dezhurov
USA Patrick G. Forrester
USA Scott J. Horowitz
USA Frederick W. Sturckow
Russland Mikhail Tyurin

STS-105 crew.jpg Sts-105-patch.png Montere Pirs

Bruke MPLM
Levere ISS Ekspedisjon 3 mannskapet
Return ISS Ekspedisjon 2 mannskapet
2 romvandringer

14. Sojuz TM-33
Opp:
21. oktober, 2001
Tid tilkoblet:
~193 dager
Russland Viktor M. Afanasyev

Frankrike Claudie Haigneré - ESA
Russland Konstantin Kozeyev

Soyuz TM-33 crew.jpg Soyuz TM-33 patch.png Alle tre returnerte med Sojuz TM-32 etter en uke
15. STS-108
Endeavour
Opp:
5. desember, 2001
Tid tilkoblet:
7 dager 21t
USA Daniel W. Bursch

USA Linda M. Godwin
USA Dominic L. Gorie
USA Mark E. Kelly
Russland Yuri I. Onufrienko
USA Daniel M. Tani
USA Carl E. Walz

STS-108 crew.jpg Sts-108-patch.png Bruke MPLM

Levere ISS Ekspedisjon 4 mannskapet
Hente ISS Ekspedisjon 3 mannskapet
1 romvandring

2002: Romstasjonen utvides[rediger | rediger kilde]

Nr Romferd Mannskap Mannskapsfoto Ferdlogo Kommentarer
16. STS-110
Atlantis
Opp:
8. april, 2002
Tid tilkoblet:
7 dager 2t
USA Michael J. Bloomfield
USA Stephen N. Frick
USA Lee M.E. Morin
USA Ellen Ochoa
USA Jerry L. Ross
USA Steven L. Smith
USA Rex J. Walheim
STS-110 crew.jpg Sts-110-patch.png Montere S0 Truss

4 romvandringer

17. Sojuz TM-34
Opp:
25. april, 2002
Tid tilkoblet:
~196 dager
Russland Jurij Gidzenko
Sør-Afrika Mark Shuttleworth - Romturist
Italia Roberto Vittori
Soyuz TM-34 crew 1.jpg Soyuz TM-34 logo.png Alle tre returnerte ombord på Sojuz TM-33 etter 8 dager
18. STS-111
Endeavour
Opp:
5. juni, 2002
Tid tilkoblet:
7 dager 22t
USA Franklin Chang-Diaz

USA Kenneth Cockrell
USA Paul S. Lockhart
Russland Valery Korzun
Frankrike Philippe Perrin - CNES
Russland Sergei Treschev
USA Peggy Whitson

STS-111 crew.jpg Sts-111-patch.png Bruke MPLM

Montere siste del for Canadarm2
Levere ISS Ekspedisjon 5 mannskapet
Hente ISS Ekspedisjon 4 mannskapet
3 romvandringer

19. STS-112
Atlantis
Opp:
7. oktober, 2002
Tid tilkoblet:
6 dager 21t
USA Jeffrey S. Ashby

USA Sandra H. Magnus
USA Pamela A. Melroy
USA Piers J. Sellers
USA David A. Wolf
Russland Fyodor Yurchikhin

STS-112 crew.jpg Sts-112-patch.png Montere S1 Truss

3 romvandringer

20. Sojuz TMA-1
Opp:
30. oktober, 2002
Tid tilkoblet:
~183 dager
Russland Yuri Lonchakov

Belgia Frank De Winne - ESA
Russland Sergei Zalyotin

Soyuz TMA-1crew.jpg Soyouz TMA-1 logo.svg Alle tre returnerte ombord i Sojuz TM-34 etter en uke
21. STS-113
Endeavour
Opp:
24. november, 2002
Tid tilkoblet:
6 dager 22t
USA Kenneth D. Bowersox

Russland Nikolai M. Budarin
USA John B. Herrington
USA Paul S. Lockhart
USA Michael E. Lopez-Alegria
USA Donald R. Pettit
USA Jim Wetherbee

STS-113 crew.jpg Sts-113-patch.png Montere P1 Truss

Levere ISS Ekspedisjon 6 mannskapet
Hente ISS Ekspedisjon 5 mannskapet
3 romvandringer

2003-2004: Romfergen Columbia ødelegges, Sojuz overtar[rediger | rediger kilde]

Nr Romferd Mannskap Mannskapsfoto Ferdlogo Kommentarer
Note: Columbia-ulykken skjedde 1. februar 2003 og førte til at alle romferger ble satt på bakken til juli 2005. Omfattende byggeaktivitet på ISS ble satt på vent og først gjenopptatt i september 2006 med STS-115.
22. Sojuz TMA-2
Opp:
28. april 2003
Tid tilkoblet:
~182 dager
USA Ed Lu

Russland Yuri Malenchenko

Soyuz TMA-2 Crew.jpg Soyuz TMA-2 Patch.png Oppskyting av ISS Ekspedisjon 7 mannskapet

ISS Ekspedisjon 6 returnerte i Sojuz TMA-1 noen dager senere

23. Sojuz TMA-3
Opp:
18. oktober 2003
Tid tilkoblet:
~192 dager
Russland Alexander Kaleri

USA Michael Foale
Spania Pedro Duque - ESA

Soyuz TMA-3 Crew.jpeg Soyuz TMA-3 Patch.png Levere ISS Ekspedisjon 8 mannskapet

Duque returnerte med ISS Ekspedisjon 7 mannskapet på Soyuz TMA-2 noen dager senere

24. Sojuz TMA-4
Opp:
19. april 2004
Tid tilkoblet:
~185 dager
Russland Gennady Padalka

USA Edward Fincke
Nederland Andre Kuipers - ESA

Soyuz TMA-4 Crew.jpg Soyuz TMA-4 Patch.png Levere ISS Ekspedisjon 9 mannskapet

Kuipers returnerte med ISS Ekspedisjon 8 mannskapet på Soyuz TMA-3 9 dager senere

25. Sojuz TMA-5
Opp:
14. oktober 2004
Tid tilkoblet:
~190 dager
USA Leroy Chiao

Russland Yuri Shargin
Russland Salizhan Sharipov

Soyuz TMA-5 Crew.jpg Soyuz TMA-5 Patch.png Levere ISS Ekspedisjon 10 mannskapet

Sharginreturnerte sammen med ISS Ekspedisjon 9 mannsakpet på Sojuz TMA-4 noen dager senere.

2005: Romfergene tilbake[rediger | rediger kilde]

Nr Romferd Mannskap Mannskapsfoto Ferdlogo Kommentarer
26. Soyuz TMA-6
Opp:
15. april 2005
Tid tilkoblet:
~179 dager
Russland Sergei Krikalev

USA John Phillips
Italia Roberto Vittori - ESA

Soyuz TMA-6 Crew.jpg Soyuz TMA-6 Patch.png Levere ISS Eksepdisjon 11 mannskapet

Vittori returnerte med ISS Ekspedisjon 10 mannskapet på Soyuz TMA-5 noen dager senere.

27. STS-114
Discovery
Opp:
26. juli 2005
Tid tilkoblet:
8 dager 20t
USA Eileen Collins

USA James M. Kelly
Japan Soichi Noguchi
USA Stephen Robinson
Australia / USA Andy Thomas
USA Wendy Lawrence
USA Charles Camarda

STS-114 crew.jpg Sts-114-patch.png Tilbake til flyplanen

Bruke MPLM
3 romvandringer

28. Soyuz TMA-7
Opp:
1. oktober 2005
Tid tilkoblet:
~189 dager
USA William S. McArthur

Russland Valery Tokarev
USA Gregory Olsen - Romturist

Crew of soyuz tma7.jpg
Soyuz TMA-7 patch.svg
Levere ISS Ekspedisjon 12 mannskapet

Olsen returnerte med ISS Ekspedisjon 11 mannskapet på Soyuz TMA-6 noen dager senere.

2006[rediger | rediger kilde]

Nr Romferd Mannskap Mannskapsfoto Ferdlogo Kommentarer
29. Sojuz TMA-8
Opp:
30. mars 2006
Tid tilkoblet:
~180 dager
Russland Pavel Vinogradov

USA Jeffrey N. Williams
Brasil Marcos Pontes

Jsc2006e00701.jpg Soyuz TMA-8 Patch.png Levere ISS Ekspedisjon 13 mannskapet

Pontes returnerte med ISS Ekspedisjon 12 mannskapet på Sojuz TMA-7 9 dager senere.

30. STS-121
Opp:
4. juli 2006
Tid tilkoblet:
~9 dager
USA Steven W. Lindsey

USA Mark E. Kelly
USA Michael E. Fossum
USA Piers Sellers
USA Lisa Nowak
USA Stephanie Wilson
Tyskland Thomas Reiter

STS 121 Crew Portrait.jpg STS-121 patch.png Frakte Reiter for ISS Ekspedisjon 13 mannskapet

Inspeksjon av romfergen fra ISS
3 romvandringer

31. STS-115
Opp:
9. september 2006
Tid tilkoblet:
~7 dager
USA Brent W. Jett, Jr

USA Christopher Ferguson
USA Joseph Tanner
USA Daniel Burbank
USA Heidemarie Stefanyshyn-Piper
Canada Steve MacLean

STS-115 crew.jpg STS-115 patch.png Frakte P3/4 truss med bl.a. solpaneler til ISS

Inspeksjon av romfegen fra ISS
3 romvandringer

32. Soyuz TMA-9
Opp:
18. september 2006
Tid tilkoblet:
215 dager
Russland Mikhail Tyurin

USA Michael Lopez-Alegria
USA Anousheh Ansari - Romturist

Soyuz TMA-9 crew w ansari.jpg Soyuz TMA-9 Patch.png Levere ISS Ekspedisjon 14 mannskapet
Ansari returnerte med ISS Ekspedisjon 13 mannskapet på Soyuz TMA-8 8 dager senere.
33. STS-116
Opp:
10. desember 2006
Tid tilkoblet:
7 dager 23h
USA Mark L. Polansky

USA William Oefelein
USA Nicholas Patrick
USA Robert Curbeam
Sverige Christer Fuglesang
USA Joan Higginbotham
USA Sunita Williams

STS-116 crew.jpg Sts-116-patch.png Frakte P5 truss til ISS
Inspeksjon av romferge fra ISS
4 romvandringer

2007[rediger | rediger kilde]

Nr Romferd Mannskap Mannskapsfoto Ferdlogo Kommentarer
34. Soyuz TMA-10
Opp:
7. april 2007
Tid tilkoblet:
~196 dager
Russland Oleg Kotov

Russland Fyodor Yurchikhin
USA Charles Simonyi - Romturist

Soyuz tma 10 crew.jpg Soyuz TMA-10 Patch.png Levere ISS Ekspedisjon 15 mannskapet
Simonyi returnerte med ISS Ekspedisjon 14 mannskapet på Soyuz TMA-9 12 dager senere.
35. STS-117
Atlantis
Opp:
8. juni 2007
Tid tilkoblet:
~10 dager
USA Frederick W. Sturckow

USA Lee Archambault
USA Patrick G. Forrester
USA Steven Swanson
USA John Olivas
USA James F. Reilly
USA Clayton Anderson

STS-117 new crew photo.jpg STS-117 patch new.png Frakte S3/4 truss med solpaneler til ISS
Inspeksjon av romferge fra ISS
4 romvandringer
36. STS-118
Endeavour
Opp:
8. august 2007
Tid tilkoblet:
~10 dager
USA Scott Kelly

USA Charles O. Hobaugh
USA Tracy Caldwell
USA Richard Mastracchio
Canada Dafydd Williams
USA Barbara Morgan
USA B. Alvin Drew

STS-118 crew lr.jpg STS-118 patch new.png Levere og montere S5 Truss
Inspeksjon av romfergen fra ISS
4 romvandringer
37. Sojuz TMA-11
Opp:
10. oktober 2007
Tid tilkoblet:
~189 dager
Russland Malenchenko

USA Whitson
Shukor

Sozuztma11crew.jpg Soyuz TMA-11 Patch.png Levere ISS Ekspedisjon 16 mannskapet
38. STS-120
Discovery
Opp:
23. oktober 2007
Tid tilkoblet:
~11 dager
USA Pamela Melroy

USA George D. Zamka
USA Scott E. Parazynski
USA Stephanie Wilson
USA Douglas H. Wheelock
Italia Paolo A. Nespoli
USA Daniel M. Tani

STS-120 crew.jpg Sts-120-patch.svg Frakte Tani for ISS Ekspedisjon 16
Frakte og montere Harmony
Ny plassering av P6 truss
5 romvandringer

2008[rediger | rediger kilde]

Nr Romferd Mannskap Mannskapsfoto Ferdlogo Kommentarer
39. STS-122
Atlantis
Opp:
7. februar 2008
Tid tilkoblet:
12 dager 18t
USA Stephen Frick

USA Alan G. Poindexter
USA Leland D. Melvin
USA Rex J. Walheim
Tyskland Hans Schlegel
USA Stanley G. Love
Frankrike Léopold Eyharts

STS-122crew.jpg STS-122 patch.png Frakte Eyharts for ISS Ekspedisjon 16
Frakte og montere Columbus
40. STS-123
Endeavour
Opp:
11. mars 2008
Tid tilkoblet:
16 dager ~8t
USA Dominic L. P. Gorie

USA Gregory H. Johnson
USA Robert L. Behnken
USA Michael Foreman
USA Richard M. Linnehan
Japan Takao Doi
USA Garrett E. Reisman

STS-123 crew portrait.jpg STS-123 patch.png Frakte Reisman for ISS Ekspedisjon 16
Frakte og montere Kibō ELM modul og Special Purpose Dexterous Manipulator
41. Soyuz TMA-12
Opp:
8. april 2008
Tid tilkoblet:
Russland Sergei Volkov

Russland Oleg Kononenko
Sør-Korea Yi So-yeon

Soyuz TMA-12 Crew.jpg Soyuz TMA-12 Patch.png Levere ISS Ekspedisjon 17 mannskapet
42. STS-124
Discovery
Opp:
31. mai 2008
Tid tilkoblet:
USA Mark E. Kelly

USA Kenneth Ham
USA Karen L. Nyberg
USA Ronald J. Garan, Jr.
USA Michael E. Fossum
Japan Akihiko Hoshide
USA Gregory Chamitoff

Sts124crew.jpg STS-124 patch.svg Levere Chamitoff for ISS Ekspedisjon 17 mannskapet
Frakte og montere Kibō PM modul
3 romvandringer

Planlagte ferder[rediger | rediger kilde]

Planlagte ferder 2008-2010[rediger | rediger kilde]

Nr Romferd Mannskap Mannskapsfoto Ferdlogo Kommentarer
STS-126
Endeavour
Opp:
Planlagt til 10. november 2008
Tid tilkoblet:
~?
STS-126 crew portrait.jpg
STS-126 patch.png

Planlagte Constellation-ferder 2014-2016[rediger | rediger kilde]

Denne listen er dessverre ufullstendig. Om du vet mer, kan du hjelpe Wikipedia ved å utvide den.
Nr Romferd Mannskap Mannskapsfoto Ferdlogo Kommentarer
Orion 5
Opp:
Planlagt til mars 2014
Tid tilkoblet:
~14dager
ProjectConstellationLogo.png Første bemannede ferd med Orion-romskipet, samt første kobling til ISS.
Orion 7
Opp:
Planlagt til mars 2015
Tid tilkoblet:
 ?
ProjectConstellationLogo.png Første operasjonelle ferd med Orion-romskip til ISS, inkludert bytte av mannskap.
Orion 10
Opp:
Planlagt til september 2016
Tid tilkoblet:
~?
ProjectConstellationLogo.png Siste bemannede ferd til ISS, inkludert bytte av mannskap.

Se også[rediger | rediger kilde]