Destiny

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Destiny sett fra romfergen Endeavour i desember 2001

Destiny Laboratory Module er en amerikansk-bygd modul ombord på Den internasjonale romstasjonen (ISS). Modulen ble skutt opp 7. februar 2001 ombord på romfergen EndeavourSTS-98. Den er et vitenskapelig laboratorium for amerikanske nyttelaster ombord. Modulen ble koblet til Unity og aktivert over en 5-dagers periode tidlig i februar 2001. Destiny er NASA sitt første aktive laboratorium i verdensrommet siden Skylab ble forlatt i februar 1974.

Konstruksjon[rediger | rediger kilde]

Boeing Company begynte konstruksjon på laboratorium-modulen i 1996 i «Marshall Space Flight Center» i Huntsville, Alabama. Destiny ble fraktet til John F. Kennedy Space Center i 1998 og ble overlevert til NASA for forberedelser til oppskyting i august 2000.

Spesifikasjoner[rediger | rediger kilde]

Destiny når den løftes vekk fra lasterommet til Endeavour for å kobles til ISS
Spesifikasjoner
Modulens lengde 8,53 m
Diameter 4,27 m
Masse i bane 14.500 kg

Modulen består av tre sirkulære seksjoner og to koniske endestykker («coner») som forbinder luke-åpninger som astronautene kan bevege seg gjennom til og fra modulen. Destiny sin bakre kobling er festet til den fremre på Unity.

Destiny har et vindu av glass av høy optisk kvalitet (med tanke på jordobservasjoner) og en luke for vinduet for å beskytte det mot potensielle mikrometeoritter og romsøppel. Mannskapet på ISS åpner og lukker denne luken manuelt. Luken ble installert under den 3. romvandringen ombord på ISS.

Oppskyting og drift[rediger | rediger kilde]

Astronaut Leroy Chiao inne i Destiny 31. oktober 2004 under ISS Ekspedisjon 10

Modulen ble skutt opp 7. februar 2001 ombord på romfergen EndeavourSTS-98, og montert ved hjelp av romfergens robot-arm noen dager senere.

Astronauter arbeider inne i modulen for å utføre vitenskapelig forskning på mange felt. Vitenskapsfolk over hele Jorden vil bruke resultatene til å øke og forbedre sine studier innen medisin, ingeniørteknikk, bioteknologi, fysikk, materialteknikk og Jord-studier.

Vitenskapelige aktiviteter og nyttelast[rediger | rediger kilde]

Eksempel på «International Standard Payload Racks» (ISPR) inne i Destiny

Som i de europeiske (Columbus) og japanske (Japanese Experiment Module|Kibō) laboratorium-modulene planlagt for ISS, er nyttelastene inne i Destiny konfigurerert i «International Standard Payload Racks» (ISPR). Hver av disse veier ca. 540 kg. Destiny ankom ISS med fem ISPRs montert. Disse inneholdt et livsstøtte-system som sørger for elektrisk kraft, kjølevann, luftrensing, og temperatur og fukt-kontroll. Syv nye ISPRs ankom ombord i Leonardo MPLMSTS-102, og ytterligere 10 ble levert på senere ferder.[1] Totalt inneholder Destiny 23 ISPR, seks på hver side og i «taket», samt fem på «gulvet».

Laboratoriumet inneholder også enheten «Minus Eighty Degree Laboratory Freezer for ISS» (MELFI), som ble brakt til romstasjonen på STS-121. Denne fryseren brukes både til å lagre prøver ombord på ISS, og til å transportere dem til og fra romstasjonen i et kontrollert miljø.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]