Quest Joint Airlock

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
ISS Quest Joint airlock sett på STS-104 ferden 15. juli 2001

Quest Joint Airlock, tidligere kjent som «the Joint Airlock Module», er hoved-luftslusen for Den internasjonale romstasjonen (ISS). Quest var designet for å kunne brukes ved romvandringer med både amerikanske og russiske romdrakter. Før Quest ble montert til romstasjonen, kunne romvandringer i russiske romdrakter kun utføres fra Zvezda, og amerikanske romvandringer måtte utføres når en romferge var tilkoblet. Ankomsten av Pirs utgjorde nok en mulighet for romvandringer med russisk utstyr.

Konstruksjon[rediger | rediger kilde]

ISS Quest Joint airlock på Marshall Space Flight Center i desember 1997

Quest Joint Airlock er bygget i aluminium og er testet ved NASA sitt Marshall Space Flight Center i Huntsville, Alabama av det amerikanske selskapet Boeing.

Design[rediger | rediger kilde]

Quest luftslusen består av to segmenter,, en utstyrs-sluse som lagrer romdrakter og utstyr, og mannskaps-slusen, der mannskapet går ut i verdensrommet.[1] Den ligner på romfergens luftsluse, men er modifisert noe for å redusere mengden luft som ble tapt ved en romvandring. Den ble festet til Unity på romferden STS-104. Den har festet for 4 høyttrykks gasstanker, to som inneholder oksygen, som sørger for å refylle atmosfæren på den amerikanske delen av stasjonen, for det meste etter tap på grunn av romvandringer.

Quest var nødvendig fordi amerikanske romdrakter ikke vil passe i russiske luftsluser, og har andre komponenter, utstyr og forbindelser. Luftslusen er designet for å inneholde utstyr som kan funksjonere med både russisk og amerikansk utstyr. Men den funksjonerer foreløpig kun med amerikansk, da delene nødvendig for russiske romvandringer ikke er skutt opp ennå, noe som førte til at ISS-ekspedisjon 9 måtte ta en omvei til et utvendig arbeidssted fra andre luftsluser på grunn av problemer med amerikanske romdrakter.

Spesifikasjoner[rediger | rediger kilde]

Dimensjoner
Total lengde av modul 5 500 mm
Største diameter 4 000 mm
Total indre volum 34 m³
Masse 6 064 kg
Kostnad $164 millioner, inkludert tanker

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Space Station Extravehicular Activity». NASA. Arkivert fra originalen 3. april 2009.