Orion (romfartøy)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Orion

Orion på vei mot månen (konseptbilde)
Oppkalt etterOrion
LandUSA og Europa
Første flygning2022
Mannskap4
StatusOperativ
Orion-fartøyet som ble brukt i Artemis I-ferden

Orion, tidligere kjent som Crew Exploration Vehicle (CEV), er et amerikansk romfartøy utviklet av NASA i samarbeid med ESA. NASA har bygd romkapselen der besetningen på opp til fire oppholder seg, mens ESA leverer servicemodulen med livsoppholdelses-systemer, fremdrifts- og korrigeringsmotorer samt solcellepaneler og batterier. Orion er en av nøkkel-komponentene i NASAs Artemis-program som har som målsetting å foreta bemannede månelandinger.

Historie[rediger | rediger kilde]

Orion ble opprinnelig utviklet for bruk i det nå kansellerte Constellation-programmet, og var av NASA ment å skulle bli en erstatning for romfergene i tillegg til å brukes i måne- og marsferder. Orion-romkapselen (som ble kalt Crew Exploration Vehicle på dette tidspunktet) skulle under Constellation-programmet ha plass til et mannskap på opp til seks, og skulle skytes opp av de nyutviklede Ares-rakettene (I, IV og V).[1][2] 31. august 2006 tildelte NASA Lockheed Martin kontrakten med å designe, utvikle og bygge Orion.[3] I juni 2006 bestemte NASA to foreslåtte navn, Altair og Artemis, på CSM og LSAM-romskipene. 20. juli 2006 ble det kjent[4] at NASA hadde søkt om merkenavn-beskyttelse for betegnelsen Orion som både navnet på CEV som en helhet og på prosjektet for å returnere til månen.

I 2010 ble det kunngjort at Constellation-programmet ville bli kansellert. Utviklingen av romkapselen Orion ble imidlertid videreført som et mulig nødevakuerings-system for den internasjonale romstasjonen.[5] I 2017 besluttet Donald Trumps regjering at USA skulle gjenoppta arbeidet med bemannede ferder til månen - og på sikt til Mars. Romfartøyet Orion ble innlemmet som nøkkel-komponent i månelandingsprogrammet (som i 2019 fikk navnet Artemis).

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]


'