Liste over bemannede romferder

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Denne kronologiske listen inkluderer alle bemannede romferder som har nått en høyde over Jorden på minst 100 km (i henhold til definisjonen til Federation Aeronautique Internationale (FAI)av en romferd), eller som ble skutt opp med å nå rommet, og som mislyktes. USA har adoptert en noe annerledes definisjon av romferd, der kun 80 km er nødvendig. På 1960-tallet nådde 13 ferder med flyet X-15 de amerikanske kravene, men kun 2 møtte FAI sine krav. Denne listen inkluderer kun de to sistnevnte.

Til og med 8. august 2007 har der vært 257 bemannede romferder som nådde 100 km eller mere, av disse nådde 251 bane.

Se også[rediger | rediger kilde]

Oppsummering[rediger | rediger kilde]

Saljut-programmet, Skylab-programmet, Mir-programmet and Den internasjonale romstasjonen sine ekspedisjoner; der variasjoner av romferdene nedenfor dokket i verdensrommet; are ikke listet opp her. Se egne detaljerte lister for disse.


1961 Vostok 1Mercury-Redstone 3Mercury-Redstone 4Vostok 2
1962 Mercury-Atlas 6Mercury-Atlas 7Vostok 3Vostok 4Mercury-Atlas 8
1963 Mercury-Atlas 9Vostok 5Vostok 6X-15 Flight 90X-15 Flight 91
1964 Voskhod 1
1965 Voskhod 2Gemini 3Gemini 4Gemini 5Gemini 7Gemini 6A
1966 Gemini 8Gemini 9AGemini 10Gemini 11Gemini 12
1967 Sojuz 1
1968 Apollo 7Sojuz 3Apollo 8
1969 Sojuz 4Sojuz 5Apollo 9Apollo 10Apollo 11Sojuz 6Sojuz 7Sojuz 8Apollo 12
1970 Apollo 13Sojuz 9
1971 Apollo 14Sojuz 10Sojuz 11Apollo 15
1972 Apollo 16Apollo 17
1973 Skylab 2Skylab 3Sojuz 12Skylab 4Sojuz 13
1974 Sojuz 14Sojuz 15Sojuz 16
1975 Sojuz 17Sojuz 18aSojuz 18Apollo-SojuzSojuz 19
1976 Sojuz 21Sojuz 22Sojuz 23
1977 Sojuz 24Sojuz 25Sojuz 26
1978 Sojuz 27Sojuz 28Sojuz 29Sojuz 30Sojuz 31
1979 Sojuz 32Sojuz 33
1980 Sojuz 35Sojuz 36Sojuz T-2Sojuz 37Sojuz 38Sojuz T-3
1981 Sojuz T-4Sojuz 39STS-1Sojuz 40STS-2
1982 STS-3Sojuz T-5Sojuz T-6STS-4Sojuz T-7STS-5
1983 STS-6Sojuz T-8STS-7Sojuz T-9STS-8Sojuz T-10-1STS-9
1984 STS-41-BSojuz T-10Sojuz T-11STS-41-CSojuz T-12STS-41-DSTS-41-GSTS-51-A
1985 STS-51-CSTS-51-DSTS-51-BSojuz T-13STS-51-GSTS-51-FSTS-51-ISojuz T-14STS-51-JSTS-61-ASTS-61-B
1986 STS-61-CSTS-51-LSojuz T-15
1987 Sojuz TM-2Sojuz TM-3Sojuz TM-4
1988 Sojuz TM-5Sojuz TM-6STS-26Sojuz TM-7STS-27
1989 STS-29STS-30STS-28Sojuz TM-8STS-34STS-33
1990 STS-32Sojuz TM-9STS-36STS-31Sojuz TM-10STS-41STS-38STS-35Sojuz TM-11
1991 STS-37STS-39Sojuz TM-12STS-40STS-43STS-48Sojuz TM-13STS-44
1992 STS-42Sojuz TM-14STS-45STS-49STS-50Sojuz TM-15STS-46STS-47STS-52STS-53
1993 STS-54Sojuz TM-16STS-56STS-55STS-57Sojuz TM-17STS-51STS-58STS-61
1994 Sojuz TM-18STS-60STS-62STS-59Sojuz TM-19STS-65STS-64STS-68Sojuz TM-20STS-66
1995 STS-63STS-67Sojuz TM-21STS-71STS-70Sojuz TM-22STS-69STS-73STS-74
1996 STS-72Sojuz TM-23STS-75STS-76STS-77STS-78Sojuz TM-24STS-79STS-80
1997 STS-81Sojuz TM-25STS-82STS-83STS-84STS-94Sojuz TM-26STS-85STS-86STS-87
1998 STS-89Sojuz TM-27STS-90STS-91Sojuz TM-28STS-95STS-88
1999 Sojuz TM-29STS-96STS-93STS-103
2000 STS-99Sojuz TM-30STS-101STS-106STS-92Sojuz TM-31STS-97
2001 STS-98STS-102STS-100Sojuz TM-32STS-104STS-105Sojuz TM-33STS-108
2002 STS-109STS-110Sojuz TM-34STS-111STS-112Sojuz TMA-1STS-113
2003 STS-107Sojuz TMA-2Shenzhou 5Sojuz TMA-3
2004 Sojuz TMA-4SpaceShipOne flight 15PSpaceShipOne flight 16PSpaceShipOne flight 17PSojuz TMA-5
2005 Sojuz TMA-6STS-114Sojuz TMA-7Shenzhou 6
2006 Sojuz TMA-8STS-121STS-115Sojuz TMA-9STS-116
2007 Sojuz TMA-10STS-117STS-118