Dennis Tito

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Dennis Tito
Født8. aug. 1940Rediger på Wikidata (83 år)
Queens (New York)
BeskjeftigelseRomfarer Rediger på Wikidata
Utdannet vedNew York University
Rensselaer Polytechnic Institute
New York University Tandon School of Engineering
NasjonalitetUSA

Dennis Anthony Tito (født 8. august 1940 i Queens i New York) er en amerikansk multimillionær som ble den aller første romturist, som betalte for å bli med på en romferd. Han misliker selv å bli kallet for «turist», og ber om å bli kalt for «uavhengig forsker» siden han gjennomførte flere vitenskapelig eksperimenter i verdensrommet.[trenger referanse]

Tito har en «Bachelor of Science in Astronautics and Aeronautics» fra New York University, og en «Master of Science in Engineering Science» fra Rensselaer Polytechnic Institute. Han er medlem av Psi Upsilon og mottok et æresdoktorat i ingeniørvitenskap fra Rensselaer Polytechnic Institute 18. mai 2002. Han var også tidligere ansatt som vitenskapsmann ved NASAs Jet Propulsion Laboratory.

I 1972 startet han Wilshire Associates, et selskap som sørger for bistand og rådgiving i forbindelse med økonomiske investeringer.

Gjennom en avtale med romturist-selskapet Space Adventures, Ltd., ble Tito med på den russiske romferden Sojuz TM-32, og tilbragte syv dager, 22 timer og fire minutt i verdensrommet, og fullførte på den tiden 128 omløp rundt jorden. Tito skal ha betalt 20 millioner dollar for ferden, selv om nære venner har uttalt at summen var mindre, så lav som 12 millioner dollar.

Tito ble møtt med stor skepsis fra NASA før oppskytingen, spesielt Daniel S. Goldin fra NASA, som anså ham som «u-amerikansk» for å bruke Sojuz til sin romferd. Da Tito ankom Johnson Space Center for å begynne sin trening på den amerikanske delen av ISS, ble han sendt hjem. Robert Cabana fra NASA uttalte: «…We will not be able to begin training, because we are not willing to train with Dennis Tito.» Selv om angrepene mot romferden hans ble ledet av ledende personer i NASA, ble romferden hans støttet av astronauter, kosmonauter, sivile og media, både i USA og Russland.

Bilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]