Led Zeppelin IV

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Led Zeppelin IV
FormatAlbum
Artist, bandLed Zeppelin
Utgitt8. november 1971
InnspiltDesember 1970 - mars 1971
SjangerHard rock
Folk rock
Lengde00:42:39
Lengde42:38
SpråkEngelsk
PlateselskapAtlantic Records
Produsent(er)Jimmy Page, Peter Grant
Anmeldelse(r)
Plass i kronologi
Led Zeppelin III
(1970)
(1971)
Houses of the Holy
(1973)

Led Zeppelin IV er det fjerde albumet til det engelske bandet Led Zeppelin, utgitt 8. november 1971. Albumet har ingen offisiell tittel, men er oftest omtalt som Led Zeppelin IV, for å følge trenden fra bandet tidligere utgivelser. Det blir også kalt Four Symbols på grunn av fire symboler som vises på innercoveret: . Av samme grunn har albumet også blitt referert til som Runes. Led Zeppelin-gitarist Jimmy Page har selv kalt albumet Led Zeppelin IV i intervjuer, mens vokalist Robert Plant viser til det som «det fjerde albumet».

Det er et av tidenes mest solgte album med over 30 millioner solgte eksemplarer, hvor hele 23 millioner av disse er solgt i USA. Albumet inneholder blant annet en av Led Zeppelins aller mest kjente låter, «Stairway to Heaven».

Symbolene[rediger | rediger kilde]

De fire symbolene på innercoveret representerer hver av bandmedlemmene.

  • Jimmy Page. Symbolet blir som regel bare kalt «Zoso» på grunn av utseendet. Til tross for likheten, har symbolet derimot ingen alfabetiske bokstaver. Det er visstnok laget av Page selv, med inspirasjon hentet fra Girolamo Cardanos Ars Magica Arteficii fra 1557. Betydningen til symbolet er derimot ukjent, ettersom Page ikke vil røpe meningen bak. Robert Plant har sagt at Page en gang sa det til ham, men at han nå har glemt hva det var, og at Page ikke vil si det igjen.[1] Men det er sannsynlig det handler om Pages okkulte interesser, ettersom Cardanos symbol ble brukt til å representere planeten Saturn med formål innen magi. Page er født i Steinbukkens tegn og derfor styrt av planeten Saturn.
  • Symbol John Paul JonesJohn Paul Jones. Dette symbolet består av en sirkel og tre sammenhengende ovaler, hentet fra en runebok. Det symboliserer selvtillit og kompetanse, selv om Jones selv hevder det symboliserer eksorsisme.
  • Symbol John BonhamJohn Bonham. De tre sirklene som er koblet sammen symboliserer tradisjonelt treenigheten mellom mor, far og barn, noe sønnen Jason Bonham har bekreftet. Det kan også tolkes som et trommesett sett ovenfra. Dessuten likner symbolet på bryggeriet Three Rings' logo, som brygget Bonhams favoritt-øl.
  • Symbol Robert PlantRobert Plant. Med en sirkel som representerer livet, med en fjær inni, er Plants symbol hentet fra den egyptiske gudinnen Maat, og symboliserer sannhet, rett, orden og skrift.
  • Symbol Sandy DennySandy Denny, som er gjestevokalist på «The Battle of Evermore», har sitt eget symbol på innercoveret. De tre møtende trianglene representerer de tre skjebnegudinnene Klotho, Lakesis og Atropos fra gresk mytologi, som kontrollerer den metaforiske livstråden til hver dødelig fra fødsel til død.

Sanger[rediger | rediger kilde]

  1. «Black Dog» (Page/Plant/Jones) – 4:56
  2. «Rock and Roll» (Page/Plant/Jones/Bonham) – 3:41
  3. «The Battle of Evermore» (Page/Plant) – 5:52
  4. «Stairway to Heaven» (Page/Plant) – 8:03
  5. «Misty Mountain Hop» (Page/Plant/Jones) – 4:39
  6. «Four Sticks» (Page/Plant) – 4:45
  7. «Going to California» (Page/Plant) – 3:32
  8. «When the Levee Breaks» (Page/Plant/Jones/Bonham/Memphis Minnie) – 7:07

Personell[rediger | rediger kilde]

Andre medvirkende[rediger | rediger kilde]

  • Sandy Denny – vokal på «The Battle of Evermore»
  • Ian Stewart – piano på "Boogie with Stu" (kreditert) og «Rock and Roll» (ukreditert)

Listeplasseringer[rediger | rediger kilde]

År Land Liste Plassering
1971 USA Pop albums (Billboard 200) 2
1971 Norge VG-lista Topp 40 Album 3

Referanser[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Dimery, Robert m.fl. (2006). 1001 album du må høre før du dør. Oslo: Orion Forlag AS. s. 241. ISBN 82-458-0759-1. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]