When the Levee Breaks

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
When the Levee Breaks
AlbumLed Zeppelin IV
Artist, bandLed Zeppelin
Utgitt8. november 1971
Innspiltdesember 1970
mars 1971
Sjangerhard rock, blues rock
Lengde7.08
PlateselskapAtlantic Records
Låtskriver(e)Page, Plant, Jones, Bonham, Memphis Minnie
Produsent(er)Jimmy Page

«When the Levee Breaks» er opprinnelig en bluessang fra 1929 ved ekteparet Kansas Joe McCoy og Memphis Minnie. Sangen er basert på en historie om den store Mississippi-flommen i 1927.

Sangen er imidlertid best kjent i form av Led Zeppelins delvis omskrevne versjon på albumet Led Zeppelin IV, lagd som et resultat av at vokalisten Robert Plant hadde platen i sin personlige samling. «Stairway to Heaven» er utvilsomt albumets mest kjente spor, men «When the Levee Breaks» huskes av mange som en passende avslutning på albumet.

Videre er Led Zeppelins versjon kjent for en særdeles tung og resonant trommeintro av John Bonham som er blant de mest brukte musikkbitene i populærmusikkens historie (eksempelvis av Beastie Boys på deres debutalbum). Den akustike kvaliteten ble oppnådd ved å plassere trommesettet i en trappegang og én enkelt mikrofon flere etasjer over settet.

Robert Plant spiller også munnspill, og Jimmy Page benyttet seg av en unik teknikk med baklengsekko for å gi instrumentet et distinkt lydbilde. En «slide»- eller «bottleneck»-gitar bidrar også til et bestemt særpreg.

Som en kraftig studioprodusert sang var den vanskelig å reprodusere live, noe som medførte at bandet kun forsøkte dette noen få ganger i løpet av sin USA-turné i 1975.