Stairway to Heaven

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Stairway to Heaven
AlbumLed Zeppelin IV
Artist, bandLed Zeppelin
Utgitt8. november 1971
Innspiltdesember 1970
mars 1971
SjangerFolk rock, progressiv rock (til 5:55)
Heavy metal (fra 5:55)
Lengde8:02 (fullversjon)
5:22 (1972 radio-edit)[1]
PlateselskapAtlantic Records
Låtskriver(e)Jimmy Page, Robert Plant
Produsent(er)Jimmy Page

«Stairway to Heaven» er en rundt åtte minutter lang episk rockeballade av det britiske hardrock-bandet Led Zeppelin, utgitt på albumet Led Zeppelin IV i 1971. Den er skrevet av Jimmy Page og Robert Plant, og er blitt bandets «signaturlåt».

Åpningslinjen er «There's a lady who's sure all that glitters is gold/And she's buying a stairway to heaven».[2]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Gruppen hadde ventet at sangen «Black Dog» ville bli albumets store hit, noe som også stemte til å begynne med, og derfor var det denne som bandet foretrakk å promotere. Ettersom «Stairway to Heaven» ikke ble utgitt på singel, og eneste måte å kjøpe den på var å kjøpe hele albumet, kan dette ha bidratt til at Led Zeppelin IV kom opp i så store salgstall, og fortsatt er historiens 9. mest solgte album med 37 millioner solgte album, deriblant 23 millioner i USA. Det ble sendt ut noen singelplater med sangen til radiostasjoner med en forkortet versjon, og de har i dag stor samlerinteresse og verdi blant Led Zeppelins fans.

Selv om Led Zeppelin ikke hadde antatt at «Stairway to Heaven» skulle bli en hit, hadde folk verden over lagt sin elsk på denne sangen. Tross for sangens lengde, har radiostasjoner foretrukket å spille hele denne lange sangen og den er fortsatt mye spilt i dag.

Struktur[rediger | rediger kilde]

Sangen er delt i tre deler: Det velkjente akustiske gitarriffet blir spilt i introen og i de første versene. Deretter begynner en mer elektrisk del ved 2:13, og denne varer frem til soloen. Denne delen av sangen bygger seg opp etter hvert. Del tre starter ved 5:55 med soloen. Sangen går over i heftig hardrock, og ved 6:45, etter soloen, kommer Plant inn med typiske heavy metal-vokaler på det siste verset. Etter siste verset, fortsetter musikken i denne stilen frem til 7:45. Dermed stopper musikken, og den siste tekstlinja synges på samme måten som de første versene.

Jimmy Page skrev «Stairway to Heaven» foran peisen i Bron-Yr-Aur gården (som han senere kjøpte). Han skal visstok ha påstått at hånden skrev av seg selv, som om noen andre brukte Page til å skrive sangen. Dette er imidlertid bestridt av Randy Craig Wolfe i gruppen Spirit som hevdet han skrev sangen, noe som han fikk gjennomslag for i et rettsmøte i 2014.[3] Teksten er blant annet inspirert av J.R.R. Tolkien. Som et eksempel stammer tekstlinjen «rings of smoke through the trees» fra et av Tolkiens dikt.

«Stairway to Heaven» er anerkjent av musikkritikere, musikkblader, radiostasjoner og musikkanaler verden over for å være blant verdens beste rockesanger, og er blant annet nummer én på topp 500 listen til nettstedet Rock-Songs.com.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Led Zeppelin - Stairway to Heaven (Vinyl) at Discogs
  2. ^ Sangtekst, azlyrics.com
  3. ^ Led Zeppelin tapte første runde, nrk.no 21. oktober 2014, besøkt 21. oktober 2014

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]