Hopp til innhold

Kriek

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Kriek /kri:k/ er et belgisk fruktøl, laget av lambic (spontangjæret øl) tilsatt sure kirsebær. Navnet er avledet av det nederlandske navenet på en type sure, mørke kirsebær kalt kriek. Tradisjonelt brukte man ”Schaarbeekse krieken” (en sjelden belgisk variant av Morello) fra området rundt Brussel, Schaarbeek. På grunn av at Schaarbeek-kirsebærene har blitt vanskeligere å få tak i, har noen bryggerier byttet ut disse (delvis eller fullstendig) med andre, billigere, varianter av sure kirsebær produsert i Limburg (Belgia), Tyskland eller Danmark.

Tradisjonelt blir kriek brygget av bryggerier i og rundt Brussel av lambic-øl som man tilsetter sure kirsebær. Lambic er et surt og tørt spontangjæret belgisk øl, gjæret på luftbåren gjær. Lambicen står mellom tre til åtte måneder og modnes på trefat før saften av kirsebærene eller hele bær blir tilsatt. Gjennomsnittlig tilsettes det 200 gram kirsebær per liter øl. Kirsebærene blir så liggende og modne sammen med ølet i ni måneder før de blir silt av. Dette gjør at det tilsatte sukkeret gjærer. Vanligvis vil det ikke være igjen noe sukker, noe som gir ølet en fruktsmak uten søtsmak.

Etter bærene er fjernet fortsetter modningen på flasker. Flaskene må derfor tåle trykk. Ifølge tradisjonen blir krieken derfor tappet på 75 cl champagneflasker. Nå finnes det også mer kommersielle varianter på 25 cl flasker med metallkork på markedet.

For å imøtekomme smaken til et større publikum, har enkelte lambic-bryggerier nylig tilsatt sukker til sin kriek for å gjøre dem mindre bitter. De bruker også kirsebærjuice istedenfor hele kirsebær og kortere modningsperioder.

Kriek er tradisjonelt et sommerøl som drikkes av et konjakkglass. Alkoholprosenten ligger rundt 5 % og skal serveres kaldt (5–6 °C).

Framboise eller frambozenbier er et relatert mindre tradisjonelt belgisk øl, gjæret med bringebær istedenfor kirsebær. Kriek kan ligne noe på geuze, som ikke er et fruktøl, men også er basert på lambic-øl. Noen bryggerier, som Liefmans, brygger kirsebærøl basert på oud bruin (gammel brun) øl i stedet for lambic.

Kommersielle eksempler[rediger | rediger kilde]

Tradisjonelle kriek:

Søte kriek:

'Kriek' basert på Oud Bruin:

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]