Framboise

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Belgisk framboise

Framboise (uttale ) er det franske ordet for bringebær og betegner et belgisk lambicøl som gjæres sammen med bringebær. På nederlandsk kalles dette frambozenbier. Dette er en av mange moderne fruktøltyper som er inspirert av det mer tradisjonelle kriek, som fremstilles med kirsebær. Framboise inneholder (normalt) også noe kirsebær for å gi ølet en rød farge. Ellers lages det tilsvarende varianter med frukter som jordbær, solbær eller fersken, men disse har ikke oppnådd samme suksess.

Mye framboiseøl er relativt søtt, og det er ikke uvanlig at kommersielle varianter fremstilles med tilsetning av fruktsiruper eller -essenser snarere enn ved at bærene masereres ved gjæringen. Cantillon produserer imidlertid en tørrere versjon kalt Rosé de Gambrinus som er basert på den tradisjonelle kriekstilen. Liefmans bruker oud bruin istedenfor lambic til å lage sin versjon av framboise, noe som gir et svært annerledes resultat. I den senere tid har framboise oppnådd en viss popularitet utenfor Belgia, og er nå å finne i puber og butikker over store deler av verden.

Framboise betegner ellers ofte et brennevin som er destillert med bringebær.

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Jackson, Michael (1994). Michael Jackson’s Beer Companion (engelsk). London: Mitchell Beazley. s. 44ff. ISBN 1-85732-181-2. 
  • Jackson, Michaeil (1991). The Great Beer's of Belgium (engelsk). ISDN 90-5373-003-6.