Orval

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Orvalflaske og tilhørende glass
Flaskeetikett

Orval er et belgisk bryggeri ved klosteret Abbaye Notre-Dame d'Orval i Gaumeområdet i Belgia som brygger trappistøl.

Bryggingen ved dette klosteret kan spores tilbake til dets grunnleggelse. Et dokument skrevet av abbeden i 1628 refererer direkte til munkenes forbruk av øl og vin. Den siste av bryggerne som var munk var Broder Pierre, som drev med dette frem til brannen i 1793.

I 1931 ble dagens bryggeri bygget, og sysselsatte legfolk med intensjonen om å frembringe nok middler til å gjenoppusse klosteret. Det ble designet av Henry Vaes, som også stod bak det typiske Orval-ølglasset. Det første ølet ble sendt fra bryggeriet den 7. mai 1932, og ble solgt i tønner istedenfor dagens flasker. Orval var det første trappistølet som ble solgt på nasjonal basis i Belgia.

Bryggeriet produserer to ølsorter:

  • Orval Trappist, 6,9 % alkohol volumprosent, blir ofte referert til som «Dronningen av Trappist». Ølet ble først laget i 1931, og har en kompleks og uvanlig smak og aroma som produseres fra en unik type gjær. Ølet er lyst i fargen, litt «grumsete» og har en stor skumtopp når det helles i glass. En kompleks aroma av lær og andre jordlige smaker.
  • Petite Orval, 3,5 % alkohol volumprosent, øl brygget kun for munkene (Patersbier). Selv om dette ikke er tilgjengelig for salg, er det mulig å få kjøpt det i klosteret eller i kafeen nær klosteret.

Som for alle klostere som brygger trappistøl, brygges alt ølet helt uten overskudds-interesser, fortjenesten skal bare betale for munkenes virksomhet i klostret. Alt overskuddet fra ølsalget går til veldedig arbeid og formål i regionen.

Bryggeriets logo er basert på en legende, se artikkelen om klosteret for mer informasjon.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]