Måned

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Månen har gitt navn og omtrentlig lengde til tidsenheten måned.

En måned, et måneverv eller en kalendermåned er en enhet for tid, brukt i en kalender, som er omtrent like langvarig som den naturlige perioden relatert til bevegelsen til månen. Den inkluderer alle dager, fra og med den første til og med den siste dagen, i en måned.

Hvor lang en måned er, kommer an på hvilket kalendersystem som benyttes; luna-kalendere regner en måned som en månefase, mens en lunisolarkalender tar hensyn til både månefaser og solen.

Det tradisjonelle konseptet oppstod ved å måle kretsen av månefasene, hvor slike måneder er synodiske måneder som varer 29 døgn 12 timer 44 minutter og 2,9 sekunder. Fra fremgravde tellestaver har forskere en teori om at menneskeheten har telt dager i relasjon med månens faser fra så tidlig som den paleolittiske tidsalder.

Akkurat nå er det oktober måned, ifølge den gregorianske kalenderen, som vi benytter i Norge.

Måneder i den julianske og gregorianske kalender[rediger | rediger kilde]

Den gregorianske kalenderen, slik som den julianske kalenderen før den, har 12 måneder:

 1. januar, med 31 dager;
 2. februar, med 28 dager eller 29 i skuddår;
 3. mars, med 31 dager;
 4. april, med 30 dager;
 5. mai, med 31 dager;
 6. juni, med 30 dager;
 7. juli, med 31 dager;
 8. august, med 31 dager;
 9. september, med 30 dager;
 10. oktober, med 31 dager;
 11. november, med 30 dager;
 12. desember, med 31 dager.

Huskeregel for antall dager i en måned[rediger | rediger kilde]

På en knyttneve ved fingerrøttene kalles de utstikkende knokene "31" og mellomrommene "30". Når telling starter på pekefinger-knoken med januar og en fortsetter å telle, inklusive mellomrom, februar, mars..... kommer en frem til juli på lillefingerknoken. Her snus tellingen på det viset at lillefingerknoken også teller for august (eller det startes forfra på pekefingeren igjen). Dette gir korrekt antall dager i hver eneste måned. Det er et unntak for korte februar, der skuddårsreglene må brukes for å finne antall dager som 28 eller som 29.