Jus (drikk)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Juice)
Hopp til navigering Hopp til søk

Jus, juice eller fruktjuice (fra latin jus, som også er i slekt med de norske ordene sjy og ost) er ren råsaft presset fra frukt eller grønnsaker i blandet eller ublandet form, som ulike sitrusfrukter (eksempelvis appelsin, grapefrukt og sitron) og rotfrukter (eksempelvis gulrot, bete og kålrot). Dersom jusen er framstilt fra kun en sort skal den kalles med sortens navn og endingen -jus eller -juice, for eksempel ananasjus, appelsinjus, eplejus og tomatjus eller ananasjuice, appelsinjuice, eplejuice og tomatjuice.

I utgangspunktet er det ingen forskjell mellom jus og most som drikk, annet enn opphavet til uttrykkene. Eplemost og eplejus er således bare ulike navn på samme produkt. Uttrykket most er lavtysk, men stammer fra latin slik jus gjør. Det brukes gjerne om det uferdige pressproduktet. Det er imidlertid også tradisjon for å kalle noen sorter fruktsaft for jus og andre for most. Råsaft som er presset ut av epler, pærer, druer og bær, og som kan brukes til produksjon av vin, brennevin eller sider, kalles gjerne most. Annen type råsaft kalles helst jus.

Både jus og most kan lages fra konsentrat på visse vilkår. I Norge er dette regulert i Forskrift om fruktjuice og lignende produkter.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]