Nevroendokrine svulster

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Nevroendokrine svulster er begrepet som brukes om de hormonproduserende svulster som tidligere ble klassifisert som «carsinoid kreft». Svulstene kommer som oftest fra lungene eller tynntarmen, men de kan finnes over alt i kroppen. Det oppdages mellom 150 og 200 nye tilfeller av denne kreftformen hvert år, men den er vanskelig å diagnostisere, så det kan gå mange pasienter som ikke får behandling i en innledende fase. Nevroendokrine svulster rammer alle aldersgrupper. Andre begreper for nevroendokrine svulster er nevroendokrin kreft eller NET-kreft.

Symptomer[rediger | rediger kilde]

Når kreften har kommet langt, er symptomene rødt ansikt og kraftig diaré på grunn av hormonproduksjon i svulsten.. Det kan også komme smerter fra området hvor kreftsvulsten sitter. Men den gir få symptomer før den har spredt seg til andre organer, for eksempel lymfeknuter, hjernen og leveren, og når diagnosen er klar, er det ikke mulig å bli frisk, bare å hemme utviklingen av kreften.

Behandling[rediger | rediger kilde]

Nevroendokrine svulster må fjernes med kirurgi. Om det ikke lykkes å fjerne hele svulsten, gis det medisin for å hindre at den vokser videre eller for å få den til å skrumpe. Sandostatin LAR er medisin som har vært brukt for å lindre symptomene ved denne krefttypen. Undersøkelser viser at denne medisinen også virker direkte på kreftcellene og kan hemme svulstens vekst.

CarciNor[rediger | rediger kilde]

Pasientforeningen CarciNor er en forening som organiserer pasienter som er rammet av denne sykdommen. CarciNor er tilknyttet Kreftforeningen. Les mer på carcinor.no

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Wenche Gerhardsen: Nytt håp for kreftsyke. Aftenposten 15. juli 2009 side 2

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]