Lymfesystem

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Lymfesystemet»)

Lymfesystemet er et åresystem som består av lymfe, lymfeårer og lymfevev (herunder ansamlinger kalt lymfeknuter). Lymfeårene begynner blindt ute i vevet og tømmer seg i en vene bak kragebeinet. Oppgavene til lymfesystemet er å transportere fett fra tarmen og overskuddsvæske fra vevet til blodbanen, rense lymfe, hindre betennelser og ødelegge mikroorganismer.

Lymfesystemets oppgaver[rediger | rediger kilde]

Lymfesystemet har fire viktige oppgaver:

  1. Samle opp overflødig væske.
  2. Fange opp ulike elementer som har trengt seg ut gjennom blodkarene.
  3. Ta hånd om kroppens forsvar mot virus, bakterier og kreft.
  4. Transportere fett fra tarmene og ut i kroppen.

Det er flest lymfekar i huden, slimhinnene og subserøse vev. Sentralnervesystemet, benmargen og det indre øret inneholder ikke lymfekar.

Annet[rediger | rediger kilde]

På mange måter kan lymfesystemet betraktes som er transportmiddel for kroppens hvite blodlegemer. Dette er en meget viktig oppgave ettersom det er de hvite blodlegemene som beskytter kroppen mot infeksjoner og sykdommer.

Lymfesystemet består av lymfeårer, lymfekjertler, milten og annet lymfoid vev i ulike organer. Lymfekjertlene er samlet i klynger ved blodkarene.

De største lymfekjertlene finnes i lysken, i armhulene, i halsen og i buken. På disse stedene foregår det en storopprydning av elementer som kan skade kroppen dersom de ikke skilles ut. Dette kan være avfallstoffer som mikroorganismer, brukte blodceller og små sotpartikler