Hopp til innhold

Østrogen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Østradiol

Østrogener er en gruppe steroide hormoner som fungerer som det primære kvinnelige kjønnshormon. De produseres hovedsakelig i eggstokkene og i morkaken. Noen østrogener produseres i mindre mengder i leveren, binyrene, og i brystene. De tre vanligste naturlig forekommende østrogenene er østradiol, østriol og østron. Disse produseres i kroppen ved at androgener omdannes ved hjelp av enzymer. Østradiol produseres fra testosteron, og østron fra androstendion. Østron er svakere enn østradiol, og finnes i større mengder enn østradiol hos kvinner etter overgangsalderen. Østrogener finnes naturlig både hos kvinner og menn, men i betydelig større mengder hos kvinner. Østrogenene fører til utvikling av kvinnelige sekundære kjønnskarakteristika som for eksempel bryster. Menn kan også få kvinnelige trekk, for eksempel ved bruk av doping. Dopingmidler etterlikner i hovedsak det mannlige hormonet testosteron, men når man inntar for mye av det blir det via enzymet aromatase omdannet til østrogen som gir pupper, også til menn (gynekomasti).

Østrogener styrer også menstruasjonssyklusen.

Østrogen i legemidler

[rediger | rediger kilde]

Siden østrogener styrer menstruasjonssyklusen, inneholder de fleste p-piller modifisert østrogen. Det er lite hensiktsmessig å benytte naturlige østrogener i tablettform, da biotilgjengeligheten er dårlig og halveringstiden meget kort.

Alle tilgjengelige østrogenpreparater (bl.a p-piller) som er tilgjengelige i Norge, inneholder syntetisk etinyløstradiol eller estere av østradiol (østradiolvalerat eller østradiolhemihydrat).