Korstorn

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Korstorn
korstorn med høstfarger
korstorn med høstfarger
Vitenskapelig(e)
navn
:
Gleditsia triacanthos
L.
Norsk(e) navn: korstorn
Biologisk klassifikasjon:
Rike: planter
Divisjon: karplanter
Klasse: blomsterplanter
Orden: erteblomstordenen
Familie: erteblomstfamilien
Underfamilie: Caesalpinioideae
Slekt: Gleditsia
IUCNs rødliste:
livskraftig
Habitat: terrestrisk
Utbredelse: se kartet
Utbredelseskart for korstorn

Korstorn (Gleditsia triacanthos) er et løvfellende tre i erteblomstfamilien.

Viltvoksende trær blir 21–24 m høye med en stammediameter på 60–100 cm. Plantede trær kan blir mye høyere; i India blir de opptil 45 m høye med en stammediameter på 180 cm. De nedre greinene vokser oppover mens de øvre er vannrette, slik at kronen blir traktformet. Stammen har kvasse, forgrenede torner som blir opptil 30 cm lange. Bladene kan være både enkelt- og dobbeltfinnete på samme tre.

De gulgrønne blomstene vokser i hengende klaser. Korstorn er polygamodiøcisk; noen trær har hannblomster og tvekjønnede blomster, mens andre har hunn- og tvekjønnede blomster. Frukten er en opptil 50 cm lang vridd belg, som henger på treet om vinteren. Tornene er utviklet som beskyttelse mot store, utdødde planteetere, som mammuter og kjempedovendyr. Fruktene er tilpasset spredning med de samme planteeterne.

Korstorn hører hjemme i sentrale deler av Nord-Amerika. Den finnes aldri i store bestander og vokser sammen med blant annet borreeik, pileik, vasseik, ambratre, Celtis laevigata, rødlønn, Diospyros virginiana, sumptre, asklønn, kentuckykaffe, svartvalnøtt, alm, ask og hickory.

Arten tåler godt tørke og veisalt og er vanlig plantet i andre deler av USA, Sør-Amerika, Europa, Afrika og Vest- og Sør-Asia. I Norge er korstorn lite hardfør, men er plantet noen steder på Sør- og Østlandet. Kultivarer er 'Inermis' uten torner på stammen og 'Sunburst' med gule blad. Den naturaliseres lett i temperert klima og middelhavsklima og kan da være en invaderende art.

Galleri[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]