Celtis laevigata

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Celtis laevigata
Nomenklatur
Celtis laevigata
Willd.
Klassifikasjon
RikePlanteriket
DivisjonKarplanter
KlasseBlomsterplanter
OrdenRosales
FamilieHampfamilien
SlektCeltis
Økologi
Habitat: skog
Utbredelse:

Celtis laevigata er et løvfellende tre i hampfamilien. Det ble tidligere regnet til almefamilien.

Det blir 24–30 m høyt. Barken er lysegrå og er glatt eller dekket av vorter. Bladene er smalere, som regel helrandet og ikke så ru som hos slektningen amerikanesletre (C. occidentalis). De små, grønne blomstene kommer samtidig med løvsprett. Frukten er en steinfrukt som er 6–13 mm stor og oransje til brun eller rød når den er moden.

Celtis laevigata trives på leirjord og vokser på slettene langs store elver i de amerikanske sørstatene. Her danner den skog sammen med andre trær som virginiapoppel, ambratre, pileik, vasseik, amerikaplatan, kvitalm, grønnask, alm, sumptre, Diospyros virginiana, korstorn, rødlønn, asklønn, Forestiera acuminata og hagtorn.

Utbredelsen strekker seg fra sørøstre Virginia til sørlige Florida, vestover til sentrale Texas og nordover til vestlige Oklahoma, sørlige Kansas, Missouri, sørlige Illinois, sørlige Indiana og vestlige Kentucky. Spredte forekomster finnes på Bermuda og i Maryland, Rio Grande-dalen og nordøstlige Mexico. Lenger nord erstattes den av amerikanesletre, men utbredelsene overlapper.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Blader