Diospyros virginiana

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Diospyros virginiana
Nomenklatur
Diospyros virginiana
L.
Klassifikasjon
Rikeplanter
Divisjonkarplanter
Klasseblomsterplanter
Ordenlyngordenen
Familieibenholtfamilien
SlektDiospyros
Økologi
Habitat: skog, åstopper, brakkmark
Utbredelse:

Diospyros virginiana er et løvfellende tre i ibenholtfamilien som er utbredt i østlige og sentrale USA.

Den er vanligvis 15–30 m høy, men kan bli 40 m høy. Barken er mørk rødbrun og oppsprukket i firkantede flak. Bladene er glinsende mørkegrønne på oversiden og lysere under. De er ovalt avlange, helrandete, 6–15 cm lange og 2,5–8 cm brede. Blomstene er klokkeformede, gulhvite og enkjønnede, og trærne er som regel særbu med hann- og hunnblomster på ulike trær. Hannblomstene er små og sitter 2–3 sammen i en kvast, mens hunnblomstene sitter enkeltvis. Frukten er et gult, oransje, rødt eller mer sjeldent purpur bær, som er 3–5 cm i diameter. Den er velsmakende når den er helt moden, men umoden frukt er sterkt astringerende.

Diospyros virginiana vokser i fuktig klima i hele utbredelsesområdet og trives på all slags jord. Den er ofte det første treslaget som dukker opp på forlatt dyrket mark, der den danner pionervegetasjon sammen med sassafras. Den vokser også i andre typer skog sammen med trær og busker som alm, virginiaeiner, hickory, sukkerlønn, tulipantre, eik, asklønn, rødlønn, amerikaplatan, Forestiera acuminata, hagtorn, Planera aquatica, sumak og oksidentkulebusk.

Arten finnes fra sørlige Connecticut og Long Island til sørlige Florida. Nordgrensa går vestover gjennom sentrale Pennsylvania, sørlige Ohio, sørlige Indiana og sentrale Illinois til sørøstlige Iowa. Vestgrensa går gjennom østlige Kansas og Oklahoma til Colorado-dalen i Texas.

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]