Hopp til innhold

Caesalpinioideae

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Caesalpinioideae
Nomenklatur
Caesalpinioideae
DC.
Klassifikasjon
Rikeplanter
Divisjonkarplanter
Klasseblomsterplanter
Ordenerteblomstordenen
Familieerteblomstfamilien
Økologi
Antall arter: 1930
Habitat: terrestrisk
Utbredelse: alle varme strøk
Inndelt i

Caesalpinioideae er en underfamilie i erteblomstfamilien (Fabaceae, tidl. Leguminosae), i ordenen Fabales. Den ble tidligere, for eksempel i Cronquist-systemet, regnet som en selvstendig familie, Caesalpiniaceae.

De har vanligvis store, bilateralt symmetriske blomster. Det øverste kronbladet (fanen) sitter innenfor de andre kronbladene. Støvbærerne er frie. Bladene er som regel likefinnete. Gruppen omfatter 160 slekter med 1930 arter. De er hovedsakelig trær og busker som vokser i tropiske og subtropiske strøk. Én art, johannesbrødtre, vokser vilt i Sør-Europa.

Mange arter brukes som prydtrær i hager, parker og gater i varme land. Vanlig plantet rundt Middelhavet er korstorn (Gleditsia triacanthos), flamboyant (Delonix regia), påfuglhale (Caesalpinia pulcherrima), Parkinsonia aculeata, Senna corymbosa og Senna didymobotrya. Korstorn og kentuckykaffe (Gymnocladus dioicus) kan plantes på milde steder i Norge.

Noen arter, blant annet judastre og Amherstia nobilis, ble tidligere regnet til denne gruppen. De har vist seg å ha en mer basal posisjon i erteblomstfamilien og er flyttet til andre underfamilier. Den tidligere underfamilien Mimosoideae har derimot vist seg å være en delgruppe av Caesalpinioideae og bør derfor flyttes hit.

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]
Sappantre (Biancaea sappan)