Vasseik

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Vasseik
Vasseik
Vitenskapelig(e)
navn
:
Quercus nigra
L.
Norsk(e) navn: vasseik
Biologisk klassifikasjon:
Rike: planter
Divisjon: karplanter
Klasse: blomsterplanter
Orden: Fagales
Familie: bøkefamilien
Slekt: eik
IUCNs rødliste:
livskraftig
Habitat: skog
Utbredelse: se kartet
Utbredelseskart for vasseik

Vasseik (Quercus nigra) er et treslag som vokser i sørøstlige deler av USA.

Den er løvfellende, eller nesten vintergrønn i sørlige områder, og blir opptil 30 m høy. Barken er gråsvart med uregelmessig furer. Bladstilken er kort, 2–9 mm. Bladformen varierer mye, men bladene er alltid bredest nær spissen. Noen blad er skjeformede og hele, mens andre har 1–2 små fliker. De er 3–12 cm lange og 1,5–6 cm brede. Nøttene bruker 1,5 år på å bli modne. Nøtteskåla dekker en fjerdedel eller mindre av nøtta.

Vasseik vokser både på våte steder i lavlandet og på tørrere steder oppe i åsene. Den forekommer i områder med høy årsnedbør, 1270–1520 mm, der 200–260 dager i året er uten frost. Den finnes sammen med pileik, kviteik, Quercus michauxii og andre eikearter, amerikabøk, ambratre, pecantre, kvitalm, rødalm, sumptre, grønnask, kvitask, tulipantre, oksemagnolia, blomsterkornell, korstorn, hagtorn, amerikaagnbøk, Celtis laevigata, Forestiera acuminata, virakfuru og sumpfuru.

Arten vokser på den atlantiske kystslette fra sørlige New Jersey og Delaware sørover til midtre deler av Florida. Den finnes vestover til østlige Texas og nordover i Mississippi-dalen til sørøstlige Oklahoma, Arkansas, Missouri og sørvestlige Tennessee.

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]