Kentuckykaffe

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kentuckykaffe
Nomenklatur
Gymnocladus dioicus
(L.) K.Koch
Populærnavn
kentuckykaffe
Klassifikasjon
Rikeplanter
Divisjonkarplanter
Klasseblomsterplanter
Ordenerteblomstordenen
Familieerteblomstfamilien
UnderfamilieCaesalpinioideae
SlektGymnocladus
Økologi
Habitat: åpen skog
Utbredelse:

Kentuckykaffe (Gymnocladus dioicus) er et løvfellende tre i erteblomstfamilien.

Det blir 18–30 m høyt og har en glissen, kuppelformet krone. Skuddene er svært kraftige og blågrønne med et fiolett, rosa eller purpur vokslag. Barken er gråbrun og skaller av i vertikale, krumme strimler.

Bladene er dobbeltfinnete, ofte 75 cm lange, men kan bli opptil 115 cm lange og 60 cm brede. De består av 6–7 spredte eller motsatte finner, hver med 6–14 småblad. Småbladene er 5–8 cm lange, ovale, tilspissede, fint hårete i kanten og helrandede eller tannede. De er friskt grønne på oversiden og lysere under. Under løvsprett er bladene rosa, og om høsten blir de gule. Bladstilken sitter igjen etter at småbladene har falt av.

Trærne er særbu med hann- og hunnblomster på ulike planter. De grønnhvite blomstene har lang stilk, fem avlange kronblad og sitter i endestilte blomsterstander. Blomstringen er i mai–juni etter løvsprett, og hunnblomstene dufter. Frukten er en hard, 12–20 cm lang belg som inneholder 4–8 mørkebrune frø.

Kentuckykaffe er kanskje tilpasset spredning med utdødde mastodonter. De kunne knuse belgene med jekslene for å ete den søte massen som omgir frøene, mens frøene kunne passere uskadet gjennom fordøyelseskanalen og bli spredt til nye steder. Nålevende dyr klarer ikke å åpne belgene, og arten sprer seg for det meste vegetativt ved hjelp av rotskudd.

Kentuckykaffe er ganske lyskrevende og vokser som regel langs elvebredder eller i skogkanter og lysninger. Den er utbredt i Midtvesten i USA fra sørlige deler av området ved De store sjøer østover til delstaten New York og sørover til Oklahoma og Arkansas med spredte forekomster så langt sør som Texas og Alabama og nord til Sør-Dakota. Ville bestander finnes også lengst sør i den canadiske provinsen Ontario.

Frø og bladverk er giftige, og pattedyr unngår å beite på trærne. Hvis frøene varmebehandles, kan de brukes som kaffeerstatning, men de inneholder ikke koffein. Treet er vanlig brukt som gatetre og i parker i Nord-Amerika og Europa. I Norge kan kentuckykaffe bare plantes i de mildeste strøkene.

Galleri[rediger | rediger kilde]

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]