Hopp til innhold

Folk og røvere i Kardemomme by

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
For filmene, se Folk og røvere i Kardemomme by (film) og Folk og røvere i Kardemomme by (2022)
Folk og røvere i Kardemomme by
De tre røverne Kasper, Jesper og Jonatan
Tegning: Thorbjørn Egner
Forfatter(e)Thorbjørn Egner
SpråkNorsk
SjangerBarnebok
Utgitt1955
ForlagCappelen
Illustratør(er)Thorbjørn Egner
Sider104
OCLC30971127
ISBN 978-82-02-13977-3

Egners byskisser fra Fez i Marokko 1949

Folk og røvere i Kardemomme by er en barnebok av Thorbjørn Egner. Boken utkom i 1955, etter at historien først var sendt i radioprogrammet Barnetimen.

Et teaterstykke basert på historien hadde premiere i 1956, en filmet teaterversjon regissert av Bente Erichsen kom i 1988 og Qvistens animerte versjon i 2022.

Boka ble svært populær allerede i 1950-årene, med egne sanger, plateutgivelse og radioopplesninger, og betraktes som en av de viktigste norske barnebøkene.

Egner komponerte alle melodiene til sangene selv, unntatt Barbermestervise skrevet av Bjarne Amdahl.

Handling[rediger | rediger kilde]

Folk og røvere i Kardemomme by handler om den fredelige byen Kardemomme og de som bor der. Noen få skaper vanskeligheter; det er de tre røverne, Kasper, Jesper og Jonatan som lever utenfor byen og ofte går inn til byen for å røve det de trenger. Til slutt blir røverne arrestert, men de blir godt behandlet i fengselet hos politimester Bastian, og i siste kapittel blir de dagens helter når de slukker brannen i tårnet til Tobias.

En av inspirasjonskildene til miljøskildringene av Kardemomme by er inntrykk fra Egners stipendiereise i 1949 til Italia, Sør-Frankrike, Alger og Marokko. Særlig skal medinaene i Fez og Marrakech i Marokko være viktige inspirasjonskilder. Kardemomme er en urt i ingefær-familien som opprinnelig kommer fra India, men blir ofte brukt av arabere i kaffen.

Figurer[rediger | rediger kilde]

Noen av de viktigste figurene i boka er:

  • Røverne Kasper, Jesper og Jonatan – høylytte, tilbøyelig til å krangle med hverandre, og har det veldig rotete. De lever i et merkelig hus, med en snill løve som beskytter dem.
  • Politimester Bastian – en munter politimann som vil sørge for at alle har det bra. Han representerer myndighetene i byen, og all politisk makt ligger hos han.
  • Tante Sofie – en middelaldrende kvinne som er tanten til den unge piano-spillende Kamomilla. Sofie er streng, og den eneste sangen hun synger ved siden av "Tante Sofies vise", hvor hun uttrykker forferdelse over hvor skrekkelig det står til med byen og menneskene som bor der, er «Sofies Sinte Vise».
  • Tobias i tårnet – en gammel, vis mann med langt skjegg. Han spår om været fra balkongen i tårnet der han bor.
  • Barberer Sørensen – en ivrig klarinettspiller.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]