Greven av Monte Cristo (TV-serie)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Greven av Monte Cristo
Generell informasjon
SjangerDramaserie
Prod.landNorge
Sendeår1965
Episoder4
Lengde4 t. 6 min. (totalt)
SpråkNorsk
Basert påGreven av Monte Cristo
Foran kamera
MedvirkendeKnut Risan
Bak kamera
ManusSven Lange
RegiKent Nilssen
Alfred Solaas
Sending
Periode5. okt. 196526. okt. 1965
TV-kanalNRK
Teknisk informasjon
BildeformatSort-hvitt
Eksterne lenker
IMDb

Greven av Monte Cristo er en norsk miniserie på fire episoder som gikk NRK Fjernsynet i 1965. Serien ble produsert av NRK Ungdomsavdelingen og var basert på Alexandre Dumas' kjente roman med samme tittel fra 1844. Hovedrollen som Edmond Dantès spilles av Knut Risan, mens Sven Lange var ansvarlig for manus og musikk. Lauritz Johnson, som var leder for Ungdomsavdelingen, var også en av ildsjelene bak produksjonen.[1] Serien er innspilt i sort-hvitt.

Serien ble sendt i reprise i 1971 og 1986.[2]

Handling[rediger | rediger kilde]

Handlingen starter i det Napoleon vender tilbake fra Elba i 1815, noe som utløser en rekke politiske intriger. Disse blir den unge og nyforlovede sjøkapteinen Edmond Dantes (Knut Risan) ufrivillig innblandet i. Han blir offer for en sammensvergelse og settes i det beryktede fengselet på øya Château d'If. Her blir han venn med medfangen Farie (Alf Malland) som forteller ham om en skatt som er nedgravd på øya Monte Cristo. Etter flere år klarer Edmond å unnslippe og flykter til Monte Cristo hvor han finner skatten og blir styrtrik. Han vender så tilbake til Frankrike som en fornem og edel herre under navnet «Greven av Monte Cristo». Han har ett mål med gjenkomsten: Å hevne seg på de tre som fikk ham sendt i fangenskap.

Episoder[rediger | rediger kilde]

  • 1. «Fangen på Chateau d'if» (Edmond Dantès er på lykkens tinde. Han har nettopp blitt kaptein og feirer forlovelsen med sin utkårede. Frankrike er imidlertid i kaos og koker i politisk intriger. En av disse intrigene blir Edmond utsatt for og sendes urettmessig til en beryktet fangeøy.)
  • 2. «Skatten» (Mens han er i fengsel får Edmond vite om skatten på Monte Cristo. Etter flere år klarer han å rømme. Han finner så skatten, blir rik og drar tilbake til Frankrike med nytt navn: Greven av Monte Cristo.)
  • 3. «Nettet snører seg sammen» (Edmond legger en plan for å hevne seg over de tre menn som fikk ham sendt i fangenskap. Hver av dem skal rammes på sitt svakeste punkt: pengebegjær, prestisje og makt. Ingen av de tre aner hvem som skjuler seg bak navnet Greven av Monte Cristo, ingen annen enn Mercedes - grevens ungdomskjærlighet og som nå er gift med en av hans fiender.)
  • 4. «Hevnen» (Grevens hevnplan settes ut i livet. Førstemann som får sin straff er statsadvokat Villefort, dernest kommer turen til grev Morcerf og sistemann baron Danglars.)

Om serien[rediger | rediger kilde]

Alexandre Dumas d.e., forfatter av boka
Opptak

Foruten NRKs studio, ble opptakene ble i studio, i Oslo-området og i Tønsberg.[3]

Popularitet

Serien popularitet bidro til økt pågang etter boka om Greven av Monte Cristo, samt andre klassikere av lignende format.[4]

Den norske versjonen av Greven av Monte Cristo kom i periode hvor NRK lagde TV-serier av en rekke andre kjente ungdomsklassikere, slik som blant annet Den sorte tulipan (1964), Lille Lord Fauntleroy (1966) og Den røde pimpernell (1968).[5]

Produksjonsstab

Rollebesetning[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Aftenposten morgen - Nekrolog Lauritz Johnson (17.2.1992, s.10)
  2. ^ Aftenposten TV & radio (4.1.86, 2)
  3. ^ Amagasinet - Radio og TV (2.10.1965, s.20)
  4. ^ Aftenposten morgen - Barna er gode boklånere (19.10.1965, s.4)
  5. ^ Amagasinet - Den røde pimpernell (17.1.1987, s.48)

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]