The X-Files

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
The X-Files
The X-Files
Generell informasjon
SjangerScience fiction / Thriller
Prod.landAmerikansk
Introduksjonsår1993
Sesonger11±0
Episoder218 (liste)
Lengdeca. 45 min. (per episode)
SpråkEngelsk
Bak kamera
SkapereChris Carter
MusikkMark Snow
Sending
Periode10. september 1993 
TV-kanalFox
Teknisk informasjon
Bildeformat4:3
16:9 (DVD, sesong 5–9), 1080p 16:9 (remaster)
LydformatDolby Surround 2.0 og 5.1
Eksterne lenker
IMDbRedigere på wikidata

The X-Files er en science fiction-serie skapt av Chris Carter. Den hadde premiere 10. september 1993Fox. Serien varte i ni sesonger og siste episode ble vist 19. mai 2002 på samme kanal. Serien var en av Fox' første store suksesser og hovedpersonene og slagordene – «The Truth Is Out There», «Trust No One», «I Want to Believe» – ble en del av populærkulturen. Den vant også Emmy Award og Peabody Award. The X-Files er en serie som definerte 1990-årene og periodens utbredte mistro til staten, interesse i konspirasjonsteorier og åndelighet og troen på utenomjordisk liv.[1][2]

24. januar 2016 hadde en ny seks episoders miniserie med de samme hovedpersonene premiere på Fox.[3][4] Den 11. sesongen av The X-Files, på ti avsnitt, blir sendt i 2017-2018-sesongen.[5]

Innhold[rediger | rediger kilde]

Serien handler om spesialagentene Fox Mulder (David Duchovny) og Dana Scully (Gillian Anderson) hos FBI som etterforsker X-filene, uløste saker som ofte handler om paranormale fenomener. En episode forklarte at disse sakene fikk dette navnet på grunn av at det ikke var mer plass under «U» i filkabinettet for uløste saker. Mulder er den som tror på utenomjordisk liv mens Scully er skeptikeren som ble gitt i oppdrag å jobbe med Mulder og analysere validiteten i hans arbeid i et forsøk på å nedlegge prosjektet av hennes overordnede. I løpet av serien blir de involvert i en større mytologi og de utvikler et nært og tvetydig vennskap som såkalte shippere[6] så på som mer enn platonisk. The X-Files har også flere episoder som ikke er en del av denne overhengende historien og de kan være en del av alt fra skrekksjangeren til komedie. I disse episodene etterforsker Mulder og Scully underlige og overnaturlige saker som ikke har noen innvirkning i andre episoder. Flertallet av episodene er av denne typen.

Mottagelse[rediger | rediger kilde]

Seriens popularitet nådde toppen i siste halvdel av 1990-årene,.[7] I de to siste sesongene ble Anderson stjernen og Duchovny var med i et mindretall av episodene. Agentene John Doggett (Robert Patrick) og Monica Reyes (Annabeth Gish) ble introdusert som erstatning. Da serien ble avsluttet var den den lengste science fiction-serien på amerikansk TV. Den ble senere slått av Stargate SG-1. TV Guide kalte serien den nest største kultserien[8] og den 37. beste TV-serien noensinne.[9]

Serien har resultert i to spillefilmer: The X-Files (1998)[10] og The X-Files: I Want to Believe (2008).[11]

Persongalleri[rediger | rediger kilde]

Hovedpersoner[rediger | rediger kilde]

Skuespiller Rolle Periode
David Duchovny Fox William Mulder 19932000, 2016Han spilte i ca. halvparten av episodene i sesong åtte (20002001). I sesong ni hadde han en kameo i episoden William og han returnerte i seriefinalen The Truth (20012002).
Gillian Anderson Dana Katherine Scully 19932002, 2016
Mitch Pileggi Walter S. Skinner 19942002,, 2016Pileggi ble kreditert som «also starring» frem til han ble inkludert i åpningssekvensen i niende og siste sesong.
Robert Patrick John Doggett 20002002
Annabeth Gish Monica Reyes 20012002Gish ble kreditert som «also starring» frem til hun ble inkludert i åpningssekvensen i niende og siste sesong.

Tilbakevendende personer[rediger | rediger kilde]

Skuespiller Rolle Sesonger
William B. Davis CGB Spender alias Cigarette Smoking Man - kollega av Mulders far og autoritetsperson i syndikatet. 1–7, 9, 10 (2016)
Jerry Hardin Deep Throat - Mulders første innsidekontakt i syndikatet. 1
Steven Williams X - Mulders andre innsidekontakt i syndikatet. 2–4, 9
Nicholas Lea Alex Krycek - utstøtt operatør for syndikatet 2–8
Brian Thompson Utenomjordisk dusørjeger - en eller flere dusørjegere som jakter på overløpere for de utenomjordiske. 2–8
John Neville Well-Manicured Man - høytstående medlem av syndikatet 3–film
Don S. Williams First Elder - øverste leder for syndikatet 3–6
Laurie Holden Marita Covarrubias - FN-ansatt og Mulders tredje innsidekontakt 4–7, 9
Chris Owens Jeffrey Spender - FBI-agent, sønn av CGB Spender 5-6, 9
Veronica Cartwright Cassandra Spender - mor til Jeffrey Spender 5–6
Mimi Rogers Diana Fowley - FBI-agent og involvert i Syndikatets virksomhet 5–7
James Pickens Jr. Alvin Kersh - assisterende direktør i FBI, innsidekontakt for Doggett og Reyes 6, 8–9
Tom Braidwood Melvin Frohike - Medlem av konspirasjonsjegerne "The Lone Gunmen" Alle
Bruce Harwood John Fitzgerald Byers - Medlem av konspirasjonsjegerne "The Lone Gunmen" Alle
Dean Haglund Richard Langly - Medlem av konspirasjonsjegerne "The Lone Gunmen" Alle
Rebecca Toolan Teena Mulder - Mulders mor 2–4, 7
Sheila Larken Margaret Scully - Scullys mor 1–5, 8–9
Adam Baldwin Knowle Rohrer - tidligere militærkollega av Doggett 8–9

Handling og mytologi[rediger | rediger kilde]

The X-Files består av episoder som forteller en kontinuerlig historie blandet sammen med enkeltstående episoder, som ikke krever at en seer vet hva som har skjedd tidligere. På grunn av dette deler seriens produsenter så vel som seerne episodene inn i to kategorier:

 • Mytologiepisoder som handler om den kontinuerlige historien om konspirasjoner vedrørende utenomjordiske
 • Enkeltstående episoder, noen ganger kalt ukens monster-episoder eller «Freak-of-the-Week». Disse episodene handler om overnaturlige saker som Mulder og Scully etterforsker som ikke er relatert til seriens mytologi.

En episodes anatomi[rediger | rediger kilde]

En episode begynner med en såkalt teaser som presenterer en mystisk eller overnaturlig hendelse som forteller seerne hva Mulder og Scully vil etterforske i resten av episoden. Mulder og Scully opptrer sjelden i teaserne. Unntaket er noen mytologiepisoder og episoder som handler om dem. Teaserne varierer i lengde. Noen er flere minutter lange mens andre er under ett minutt.

Teaseren blir fulgt av åpningssekvensen med kjenningsmelodien og hvem som spiller Mulder og Scully. Det eneste unntaket er pilotepisoden. Denne sekvensen avsluttes med en frase. Som oftest «The Truth Is Out There», men andre fraser dukker også opp.

I den opprinnelige kringkastingen ble episoden avbrutt av en reklamepause etter åpningssekvensen. Episodene er delt opp i fire akter etter åpningssekvensen med reklamepauser mellom hver akt. Hver akt er vanligvis 10 til 15 minutter lang. Manusforfatterne, regissørene og klipperne strukturerer episodene slik at hver akt har en avslutning og begynnelse. De slutter ofte med en cliffhanger som blir løst i neste akt.

Mytologiepisoder[rediger | rediger kilde]

Viktige mytologiepisoder ble vanligvis vist som sesongpremierer eller finaler hvert år så vel som flere ganger hver sesong. En tredel av episodene er av denne typen. De hadde ofte historier fortalt over to episoder som ble vist under sweeps (fra og med Duane Barry/Ascension og Colony/End Game i den andre sesongen).

Disse episodene ble utgitt i fire spesielle DVD-utgivelser i tillegg til sesongboksene. Nedenfor er en liste over episoder som omhandler seriens mytologi ifølge disse DVD-utgivelsene. De er listet i kronologisk rekkefølge etter sendedato.

 • Sesong 1: Pilot, Deep Throat, Fallen Angel, E.B.E., The Erlenmeyer Flask
 • Sesong 2: Little Green Men, Duane Barry, Ascension, One Breath, Red Museum, Colony, End Game, Anasazi
 • Sesong 3: The Blessing Way, Paper Clip, Nisei, 731, Piper Maru, Apocrypha ,Talitha Cumi
 • Sesong 4: Herrenvolk, Tunguska, Terma, Memento Mori, Tempus Fugit, Max, Zero Sum, Gethsemane
 • Sesong 5: Redux, Redux II, Patient X, The Red and the Black, The End
 • The X-Files: Fight the Future (film)
 • Sesong 6: The Beginning, S.R. 819, Two Fathers, One Son, Biogenesis
 • Sesong 7: The Sixth Extinction, The Sixth Extinction II: Amor Fati, Sein und Zeit, Closure, En Ami, Requiem
 • Sesong 8: Within, Without, Per Manum, This is Not Happening, Deadalive, Three Words, Vienen, Essence, Existence
 • Sesong 9: Nothing Important Happened Today, Nothing Important Happened Today II, Trust No 1, Provenance, Providence, William, The Truth

Andre episoder[rediger | rediger kilde]

Episoder som ikke er en del av mytologien er vanligvis «ukens monster»-episoder, som handler om paranormale vesener eller situasjoner som Mulder og Scully etterforsker. Flere episoder utforsker også forholdet mellom Mulder og Scully og andre fokuserer på andre personer i serien, slik som Walter Skinner og The Lone Gunmen. Chris Carter har sagt at han ville unngå «ukens monster-syndromet»[12], så disse episodene har noen ganger også utenomjordiske vesener og konspirasjoner for å skape en kontinuitet mellom mytologiepisodene.

Ikke-paranormale episoder[rediger | rediger kilde]

Nesten alle episodene av The X-Files handler om overnaturlige eller har science fiction-elementer selv om handlingen noen ganger virker som et bakteppe for figurdrevne historier. Det er likevel en håndfull episoder som ikke har noen overnaturlige elementer, slik som Irresistible som handler om en nekrofil seriemorder. Andre slike episoder er Home, Hell Money og All Things.

I Norge[rediger | rediger kilde]

Serien ble sendt på TV 2 fra 1994. Serien hadde høye seertall og første sesong ble fulgt av oppunder 600 000.[13]

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ St. James Encyclopedia of Popular Culture entry on X-Files. [1]
 2. '^ Millman, Joyce. The X-Files' finds the truth: Its time is past. The New York Times, 19. mai 2002. alternativ lenke (gitt dato er feil)
 3. ^ Bryan Bishop (11. mai 2015). «The X-Files will return in January» (engelsk). The Verge. Besøkt 19. januar 2016. 
 4. ^ Billy Steele (11. mai 2015). «The X-Files' six-episode series premieres January 24th» (engelsk). Engadget. Besøkt 19. januar 2016. 
 5. ^ [2]
 6. ^ Scodari, Christine, and Jenna L. Felder. Creating a pocket universe: 'Shippers', fan fiction, and The X-Files online. Communication Studies, Høsten 2000. [3]
 7. ^ «X-Files Nielsen ratings 1993-2002». Arkivert fra originalen 2007-10-12. Besøkt 24. september 2007. 
 8. ^ «TV Guide's 25 Top Cult Shows». Arkivert fra originalen 2009-01-04. Besøkt 7. juni 2007. 
 9. ^ «TV Guide Names Top 50 Shows». Besøkt 7. juni 2007. 
 10. ^ «The X-Files på IMDb». Besøkt 13. mai 2010. 
 11. ^ «The X-Files: I Want to Believe på IMDb». Besøkt 13. mai 2010. 
 12. ^ «Intervju med Chris Carter». Besøkt 25. september 2007. 
 13. ^ VG - Ny rekord (17.12.1994 - Side: 59)

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]