Kenosha Maroons

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kenosha Maroons
Stiftet16. september 1924
Basert iKenosha i Wisconsin
LigaNational Football League
HistorikkKenosha Maroons (1924)
LagfargerRødbrun, hvit          
Hovedtrener(e)Earl Potteiger & Bo Hanley[1]
General managersGeorge Johnson
Hjemmebane(r)Nash Field[1]

Kenosha Maroons var et amerikansk fotballag i Kenosha i Wisconsin som spilte i National Football League. Laget spilte i ligaen i 1924-sesongen, hvor de gikk uten seier gjennom fem kamper før det ble oppløst.[2][3]

Historie[rediger | rediger kilde]

Opphav[rediger | rediger kilde]

I forkant av 1924-sesongen beordret NFL Toledo Maroons, som holdt til i Toledo i Ohio, til å enten overføre laget eller oppløse det.[3] Den 16. september 1924 rapporterte Kenosha Evening News at byen Kenosha hadde gått med på å kjøpe Toledos NFL-rettigheter.[2] Det finnes derimot ikke noe avgjørende bevis på at disse rettighetene faktisk ble overført til Kenosha.[3]

Kenosha mente at laget kunne finne suksess under George Johnson, en dommer i Midwest Baseball League. Johnson begynte å se etter talenter for det nye alget. Laget fikk økonomisk støtte fra Nash og Simmons, som lenge hadde sponset lokale idrettslag.

Ikke lenge etter signerte Johnson Marv Wood, en fullback på 88 kilo fra University of California, og Walt Cassidy, en wide receiver fra University of Detroit. Andre medlemmer av den offisielle spillerstallen inkluderte quarterback Jimmy Simpson, også fra University of Detroit, running back George Seasholtz fra Lafayette College, og Clete Patterson, en offensive guard fra Ohio University. Laget hadde også wide receiver Dick Stahlman fra DePaul University, running back Dick Vick og offensive tackle Ray Oberbroekling og Loras College. En av lagets most populære spillere var running back Earl Potteiger, som var en velkjent baseballspiller for lag som Simmons og Nash hadde sponset i tidligere år. Potteiger skulle ende opp med å være trener for New York Giants da de vant ligatittelen tre år senere. Bo Hanley ble utnevnt til lagets trener.

1924-sesongen[rediger | rediger kilde]

Maroons spilte sin første kamp i sesongen den 3. oktober 1924 mot Frankford Yellow Jackets. De tapte kampen 31–6, men til tross for nederlaget var det fremdeles høye forventninger for lagets neste kamp, mot Milwaukee Badgers. Den kampen endte derimot i et 21–0 nederlag.

Lagets store kamp og første hjemmekamp, som også skulle ende opp med å bli den eneste laget det profesjonelle Maroons spilte i Kenosha, kom søndag 19. oktober 1924 mot Hammond Pros. Avisartikler indikerer at været var perfekt for kampen og forble varmt gjennom den første halvdelen, hvor ingen av lagene scoret. Vinden endret derimot retning og tilskuerne i Nash Field ble nedkjølt utover kampen. I tredje kvarter avsluttet fullback Seasholtz et drive med en scoring for Maroon touchdown, men bommet på ekstrapoenget. Pros kom derimot tilbake med en scoring med kun ett minutt igjen av kampen. Maroons’ tacklet Fritz Heinisch, fra Racine, blokkerte ekstrapoenget og sørget for et uavgjortresultat i kampen, som ble sett på som en moralsk seier for hjemmelaget. Kampen hadde omtrent 600 tilskuere, et dårlig oppmøte sammenlignet med andre lag i NFL som for eksempel Green Bay Packers med rundt 5 000 tilskuere på hjemmekamper. Flere skader i løpet av kampen skulle også bli avgjørende. Usher knakk nesen, Simpson pådro seg en nakkeskade, og Potteiger knakk armen og måtte stå over resten av sesongen. For Maroons skulle problemene fortsette.

Den 26. oktober spilte laget mot et solid Duluth Kelleys. Kelleys var sterke på løp og sikret en 32–0 seier over Kenosha, i en kamp hvor Maroons ikke fikk en eneste første down. Laget hadde en kamp mot Waukegan Elks fra Midwest League planlagt for 2. november som ble kansellert av Elks like før kampdagen. Noen anklaget Midwest League for å ha lagt press på Elks for å hindre dem i å spille mot lag utenfor ligaen. Ettersom manager Johnson ikke klarte å finne en erstatningsmotstander spilte Maroons ikke en kamp den 2. november.

Sportsjournalister i Racine påstod at amerikansk fotball på profesjonelt nivå var en flopp i Kenosha etter de lave tilskuertallene, dårlige resultatene og kampen som ble avlyst, og forutså at Maroons ikke kom til å fullføre sesongen. En talsperson for laget avfeide anklagene og annonserte at laget skulle reise til Buffalo i New York neste helg for en kamp mot Buffalo Bisons. Johnson hintet samtidig mot en stor kunngjøring etter kampen.

Maroons tapte bortekampen mot Bisons 27–0. Ti dager senere ble Maroons’ spillere frigitt fra sine kontrakter, og det originale laget ble oppløst. De lokale økonomiske støttespillerne annonserte at de ville beholde ligarettighetene og hadde kjøpt opp Duluth Kelleys, et vinnende lag med økonomiske problemer. Duluth-spillerne skulle simpelthen bytte trøyer og bli til det nye Kenosha Mroons. Kelleys lå da på en delt fjerdeplass i ligaen med Packers og Chicago Cardinals.

Thanksgiving Day i 1924 ble det annonserte en kamp mellom Maroons og Racine Horlick-Legion, sammen med en kamp tre dager senere mot National Football Leagues Kansas City Cowboys. Ingen av kampene skulle derimot ende opp med å bli spilt. Kelleys returnerte til Duluth og fortsatte å spille i et par år, mens Kenoshas sesong endte 0–4–1. Maroons delte sisteplass i ligaen med Minneapolis Marines og Rochester Jeffersons.

Arv[rediger | rediger kilde]

Lokale aviser dekket ikke de siste dagene av Maroons’ eksistens. Det ble ikke publisert noen kunngjøringer om kanselleringen av de siste to kampene, og tapet av ligarettighetene ble heller ikke publisert. En feil i NFLs historiebøker viser at Maroons tapte en femte kamp den sesongen mot Rock Island Independents. I virkeligheten ble denne kampen spilt etter at Maroons’ spillere ble frigitt fra sine kontrakter og laget oppløst, og laget Rock Island spilte mot gikk under navnet Kenosha All-Stars.[2]

Sesongresultater[rediger | rediger kilde]

År S T U Plass Trenere
1924 0 4 1 16. Earl Potteiger, Bo Hanley

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b «1924 Kenosha Maroons Statistics & Players». Pro-Football-Reference.com (engelsk). Besøkt 10. juni 2022. 
  2. ^ a b c Jensen, Don. «Kenosha Maroons: Never Winning a Game» (PDF). Coffin Corner (engelsk). Pro Football Researchers. 12 (4). Besøkt 10. juni 2022. 
  3. ^ a b c Carroll, Bob; Gershman, Michael; Neft, David; m.fl., red. (1997). Total Football: The Official Encyclopedia of the National Football League. Harper Collins. s. 96. «It appears, though no conclusive evidence exists, that the Toledo Franchise was transferred to Kenosha» 

Se også[rediger | rediger kilde]