Cincinnati Celts

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Cincinnati Celts
Stiftet1910
Oppløst1923
Basert iCincinnati i Ohio
LigaOhio League (1910–1919)
Uavhengig (1920, 1922–1923)
American Professional Football Association (1921)
HistorikkCincinnati Celts (1910–1923)
LagfargerSort, gull, hvit
              
Hovedtrener(e)Mel Doherty
Hjemmebane(r)Reisende lag

Cincinnati Celts var det første profesjonelle amerikansk fotballaget i Cincinnati i Ohio. De spilte i den uoffisielle ligaen Ohio League og senere i American Professional Football Association (senere omdøpt National Football League i 1922). Celts var et reisende lag og spilte alle sine kamper i APFA i andre byer. I lagets eneste sesong i APFA i 1921 gikk Celts 1–3. Mel Doherty var lagets hovedtrener og center gjennom hele lagets eksistens.

Historie[rediger | rediger kilde]

Opphav[rediger | rediger kilde]

Celts ble stiftet i 1910 som et semiprofesjonelt lag bestående i hovedsak av spillere fra Miami University i Oxford. Gjennom lagets ti første år fant de suksess mot andre semiprofesjonelle lag i Ohio. Et av lagets tidlige spillere, George Roudebush, beskrev laget som drevet av «en gjeng ville irer.» I 1914 spilte Lou Partlow for Celts.

Kampen i Pine Village i 1916[rediger | rediger kilde]

Et av kampens tidlige høydepunkt kom i en kamp mot et lag i Pine Village i Indiana i 1916. Byen hadde kun 300 innbyggere, men hadde et av de beste lagene i Indiana før første verdenskrig med 12 ubeseirede sesonger. I løpet av 117 kamper hadde laget endt kun én kamp uavgjort. Pine Village møtte Celts foran 2 500 tilskuere i Lafayette. Pine Village ledet 6–2 før Colts ble tvunget til å punte. George Roudebush stilte seg opp bak punteren, og ifølge datidens regler kunne spillere som stilte seg opp bak punteren plukke opp ballen for sitt eget lag. Etter at ballen ble sparket løp Roudebush ned banen. Pine Village, som ikke ville berøre ballen, var ikke klar over at Roudebush hadde stilt seg opp bak punteren, og han plukket opp ballen i Pine Villages målsone og sikret dermed en 9–6 seier over Celts.

NFL[rediger | rediger kilde]

Celts var originalt ikke invitert til å bli med i APFA da ligaen ble stiftet i 1920. De aksepterte en invitasjon året etter, men var ikke på samme nivå som lagene i ligaen og slapp inn 117 poeng mot kun 14 i løpet av de første fire ligakampene. Lagets to touchdowns og eneste seier kom i en 14–0 seier over Muncie Flyers. Celts møtte også ligamestrene Akron Pros, Cleveland Tigers og Evansville Crimson Giants, og tapte soleklart i hver kamp. Celts trakk seg ut av ligaen i 1922, like før den endret navn til National Football LEague. I flere år var Celts oppført i NFLs resultatbøker med et sammenlagtresultat på 0–8–0 i APFA, noe som ble endret etter en gjennomgang av samtidskilder.

Laget hadde også økonomiske problemer, da Celts aldri nådde tilskuertall over 2 500. Dette, kombinert med andre økonomiske problemer, førte til at Celts ikke klarte å betale ligaavgiftene. Laget fortsatte som et amatørlag frem til det ble oppløst i 1923.

Sesongresultater[rediger | rediger kilde]

År S T U Plass Trener
1921 1 3 0 13. Mel Doherty

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]