Washington Senators (NFL)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Washington Senators
Stiftet1921
Oppløst1941
Basert iWashington, D.C., USA
LigaAmerican Professional Football Association (1921)
Uavhengig (1922)
HistorikkWashington Senators (1921)
Washington Football Club (1922)
LagfargerBlå, hvit
         
KallenavnWashington Pros
Washington Presidents
Hovedtrener(e)Jack Hegarty
General managersTim Jordan
Eier(e)Washington Professional Football Club
Hjemmebane(r)American League Park

Washington Senators, også kjent som Washington Pros eller Washington Presidents, var et profesjonelt amerikansk fotballag fra Washington, D.C. Laget spilte én sesong i American Professional Football Association (nå National Football League) i 1921. Laget fortsatte å spille som et uavhengig lag frem til 1941 etter dette. Senators spilte og trente i American League Park.

Stiftelsen[rediger | rediger kilde]

Washington, D.C. lå langt borte fra de fleste profesjonelle lagene innen amerikansk fotball på 1910- og 1920-tallene, med de næreste lagene i Philadelphia i Pennsylvania. Minst ett lag før NFL stammet fra byen, Washington Vigilants ble sett på som et av de beste lagene i lander og sikret konsekvent seier over andre lokale lag, samt et knapt nederlag mot et ubeseiret Youngstown Patricians fra det som da var USAs toppliga, Ohio League, i 1915. Vigilants ble oppløst i 1916.[1]

Senators ble stiftet med hensikt å debutere i APFA-sesongen i 1921. Ledelsen i Washington Professional Football Club møttes i Arlington Hotel den 19. mai 1921 for å ferdigstille planene for laget, som da gikk under navnet Washington Pros. Tim Jordan var lagets forretningsleder, og treneren var Jack Hegarty, stjernespiller fra Georgetown. Senators skulle spille en full sesong med 11 kamper, men kun fire av disse var mot andre APFA-lag. I spillerstallen var blant annet Benny Boynton, som endte opp med å være involvert i alle de tre touchdownene Senators scoret i APFA-kamper, ved å kaste to touchdownpasninger og score en på løp.

1921-sesongen[rediger | rediger kilde]

Første motstandere[rediger | rediger kilde]

Senators begynte 1921-sesongen med en 33–0 seier over Wilmington Collegians. Under quarterback Bullets Watson kom scoringene fra Jack Sullivan, Watson og Dutch Leighty. Lagets neste motstandere var Holmesburg Athletic Club fra Holmesburg i Pennsylvania, et lag som bestod av tidligere stjernespillere fra Penn State, Penn, Cornell, Swarthmore College, Carlisle Indian School og Lafayette College. Senators’ tredje kamp var mot et lag fra Norfolk, etter at et semiprofesjonelt lag fra Akron måtte kansellere på grunn av flere skadede spillere.

Syracuse Pros[rediger | rediger kilde]

Etter å ha spilt tre kamper mot lag utenfor APFA vant Senators 20–7 over Syracuse Pros. Det er ukjent om Pros noensinne var en del av APFA. Laget anerkjente selv at de var med i ligaen, men hverken APFA eller NFL har dokumenter som kan bekrefte at de var et NFL-lag. I de fleste historiebøker blir derfor Pros ikke regnet som et APFA- eller NFL-lag.

Harry Courtney[rediger | rediger kilde]

Harry Courtney, en venstrehendt pitcher for baseballaget Washington Senators, signerte kontrakt med amerikansk fotballaget Senators i forkant av en kamp mot et lag fra Clarksburg i Vest-Virginia den 20. november. Clark Griffith, eiern av baseballaget Senators, fant derimot ut av dette, og beordret Courtney til å slutte å spille amerikansk fotball eller risikere å miste kontrakten sin som baseballspiller. Courtney valgte å droppe amerikansk fotball til fordel for baseball.

APFA-debuten[rediger | rediger kilde]

Senators’ debut i APFA kom 27. november 1921 mot Canton Bulldogs. Canton hadde et rykte på seg som et av de beste lagene i landet, og kampen mottok mye dekning i lokale medier. Dette ble av mange sett på som Washingtons store sjanse til å vise at de burde tas seriøst på nasjonalt nivå. Canton var kjent for å spille med høy hastighet, mens Washington ofte var avhengige av spillernes høye vekt og størrelse. Gjennomsnittsvekten for en offensive lineman for Washington var 189 pund (86 kg), sammenlignet med Cantons 185 pund (84 kg), og Washingtons backs veide i snitt 171 pund (78 kg) mot Bulldogs’ 168 pund (76 kg). Senators’ hovedtrener Jack Hegerty valgte også å signere tre av Cantons tidligere spillere i et forsøk på å sikre seieren: Joe Guyon, Johnny Gilroy og Pete Calac. Planen var å ha disse spillerne på benken og bruke dem for å støtte opp lagets allerede sterke startere. Med en inngangspris på $1 møtte 4 000 tilskuere opp på American League Field, men Washington endte opp med å tape kampen 15–0.

Rochester Jeffersons[rediger | rediger kilde]

Washington skulle originalt spille mot Pittsburgh Collegians etter nederlaget mot Canton, men kampen ble avlyst. Da dette skjedde satte Tim Jordan opp en kamp mot Rochester Jeffersons istedenfor.

Den 5. desember 1921 skulle Jeffersons og Senators møtes til kamp. Ettersom banen var dekket i snø nektet Rochesters’ manager Leo Lyons å spille kampen i frykt for å skade spillerne. Noen tilskuere og historikere har påstått at Lyons trakk Rochester ut av kampen på grunn av snøen, men ifølge Lyons selv var det få av Senators’ tilhengere som hadde møtt opp på grunn av snøstormen, og Senators hadde derfor sagt at de kun ville betale Jeffersons rundt $200 for kampen. Beløpet ville ikke dekket reisekostnadene tilbake til Rochester eller spillernes lønninger. Ifølge NFLs regler var Jeffersons garantert $800 for å spille i kampen. Lyons nektet å spille ettersom Washington ikke ville betale de $800 som var lovet i kontrakten.

Kontrakten hadde også erklært at dersom det var uenigheter relatert til banens tilstand ville hjemmelaget ta avgjørelsen. Washington var villige til å spille kampen for å ikke skuffe de rundt 400 tilhengerne som hadde møtt opp. Etter rundt 40 minutter med krangling ble Washington tildelt seieren med en stilling på 1–0. Senere erklærte NFLs kommissær Joseph Carrat Lyons og Jeffs hadde fått seieren.

Samtidig måtte Senators betale $800 til Jeffersons for å ha møtt opp til kampen, uavhengig av om kampen ble spilt eller ei. Washington betalte aldri beløpet da laget bestemte seg for å forlate ligaen etter sesongen. Som et resultat av at boten ikke ble betalt noterte NFL aldri kampen som en seier, men hverken Elias Sports Bureau eller NFL har registrert kampen som en forfeit.

Første seier og omkamp med Canton[rediger | rediger kilde]

Senators fikk lagets første seier i APFA den 11. desember mot Cleveland Indians, 7–0, foran rundt 5 000 tilskuere.

Den 18. desember 1921 fikk Tim Jordan organisert en omkamp med Canton Bulldogs. Washington kom til enighet med Penn State All-American quarterback Glenn Killinger om å spiller for Senators, med et håp at å plukke opp en av de beste collegespillerne ville gi dem en fordel. I siste øyeblikk trakk derimot Killinger seg fra kontrakten med Senators, men signerte også med Bulldogs.

Washington lå tidlig under 14–0 etter en lang pasningfra Killinger overrasket Senators, og et dårlig punt fra Boynton gav Canton en kort avstand for lagets neste touchdown. Washington utlignet derimot til 14–14 etter to lange drives som endte i en mottatt touchdownpasning for Johnnie Hudson og en touchdown på løp for Boynton. Stillingen forble den samme sent inn i kampen, og Senators hadde ballen med bare få minutter igjen av kampen. Washingtons Gene Vidal mistet derimot ballen i en fumble, og Canton tok ledelsen. Etter avsparket hadde Bulldogs en interception på en pasning og returnerte den for kampens siste touchdown. Senators endte opp med å tape 28–14 mot Bulldogs foran rundt 6 000 tilskuere.

Senators endte opp med å spille en siste kamp som medlemmer av APFA. Den 26. desember 1921 hadde laget en kamp mot et All-Stars-lag i American League Park, men resultatet av kampen er ukjent. Senators avsluttet sesongen 1–2–0 mot APFA-lag.

Sesongresultater i APFA
År S T U PSt. POENG PPK Plass Trener
1921 1† 2 0 .333 21–53 7,0–17,7 12. Jack Hegarty

† – Inkluderer ikke resultatet mot Rochester Jeffersons

1922[rediger | rediger kilde]

Senators forlot APFA etter 1921-sesongen. Kun tre av lagets spillere (Benny Boynton, Pete Calac og Joe Guyon) returnerte til NFL etter Senators forlot ligaen.

Med Bullets Watson på banen og Tim Jordan av banen (som også var trener) fortsatte laget å spille i 1922 under navnene Washington Football Club og Washington Pros.

Kamper[rediger | rediger kilde]

  • Åpningskamp på hjemmebane: Akron Indians 6, Pros 0
  • 5. november; Pros at Baltimore

Dersom denne kampen ble spilt endte den enten uavgjort, eller Washington tok seieren.

  • 12. november; Toledo Maroons 16, Pros 0 i American League Park

Bennie Boynton, som forlot laget for å spille med Toledo, var tilbake i denne kampen og spilte for Pros. De hadde to touchdowns og en safety og forble ubeseiret. Pros var kraftig avhengige av Boynton, men kom seg ikke etter et blokkert spark tidlig i kampen som Pros returnerte for en scoring.

  • 19. november; Pros mot Rochester i American League Park
  • 26. november; ingen kamp
  • Pros mot Chester Shipbuilding (erstatning for Pennsylvania Quakers)
  • Pros mot Canton Bulldogs

Kampen mot Canton kom etter nesten en måned uten en kamp. De tok i mot APFA-mesterne og rivalene Canton Bulldogs på hjemmebane. Canton var bestemt på å holde seg ubeseiret, og stilte med alle de vanlige kampstarterne.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Sye, Roy (2011). «Total extant record of the Washington Vigilants». Independent Football (engelsk). Arkivert fra originalen 4. mars 2016. Besøkt 10. februar 2023. 
  • Carroll, B.; Gershman, M.; Neft, D.; Thorn, J. (2001). Total Football II: The Official Encyclopedia of the National Football League. New York: HarperCollins. 
  • Carroll, Bob (1996). «Has There Ever Been a Forfeit in the NFL?» (PDF). Coffin Corner (engelsk). Pro Football Researchers Association. Besøkt 10. februar 2023. 
  • «Pros will battle All-Stars today: Line-up of teams in game at Park today». The Washington Post. 26. desember 1921. s. 10. 
  • «Pro football men to complete plans». The Washington Post. 19. mai 1921. s. 3. 
  • «Pro football teams will be seen here». The Washington Post. 20. mai 1921. s. 2. 
  • «Griff orders Courtney to cut out football». The Washington Post. 27. november 1921. s. 22. 
  • «Pros will play Quaker eleven». The Washington Post. 19. oktober 1921. s. 16. 
  • «Stallings' Rochester grid squad to play local team». The Washington Post. 17. august 1921. s. 12. 
  • «Canton Bulldogs play here Sunday». The Washington Post. 23. november 1921. s. 19. 
  • «All-Americans with Bulldogs». The Washington Post. 24. november 1921. s. 14. 
  • «District pros heaviest team». The Washington Post. 25. november 1921. s. 12. 
  • «Name line-ups for pro game». The Washington Post. 26. november 1921. s. 14. 
  • «All-American stars to play here today». The Washington Post. 27. november 1921. s. 23.