Katti Anker Møller

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Katti Anker Møller
Portrett av Katti Anker Møller, ca 1910 (cropped).jpg
Født23. okt. 1868[1]Rediger på Wikidata
Hamar[2]Rediger på Wikidata
Død20. aug. 1945[3][1]Rediger på Wikidata (76 år)
Torsnes[2]Rediger på Wikidata
Beskjeftigelse Seksualpedagog, foredragsholder, kvinnesaksforkjemper, politiker, aktivistRediger på Wikidata
Ektefelle Kai Møller (1889ukjent)[4][2][5]Rediger på Wikidata
Far Herman AnkerRediger på Wikidata
Mor Mix AnkerRediger på Wikidata
Søsken Ella AnkerRediger på Wikidata
Barn Tove MohrRediger på Wikidata
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata
Medlem av Norsk KvinnesaksforeningRediger på Wikidata

Norske Kvinners Nasjonalråds første styre i 1904. Fra venstre: Karen Grude Koht, Fredrikke Marie Qvam, Gina Krog, Betzy Kjelsberg og Katti Anker Møller.

Kathrine Anker Møller (født 23. oktober 1868 ved Hamar, død 20. august 1945 i Torsnes i Østfold), var en norsk kvinnesaksforkjemper. Hun hadde et bredt engasjement i flere kvinnepolitiske saker, og ble særlig kjent for sin innsats for å få vedtatt De Castbergske barnelover i 1915. Hun var aktiv i Norsk Kvinnesaksforening, der hun ble æresmedlem.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Hun var datter av Mix og Herman Anker og var gift med godseier Kai Møller, som var godseier på Torsø i Østfold. Journalisten og kvinnesaksforkjemperen Ella Anker var en av hennes søstre. Hun var født på Hamar, men tilbrakte sitt voksne liv i Fredrikstad, der det også ble avduket en skulptur av henne i 1998.

Forfatteren Nini Roll Anker var gift med Kattis fetter Nils Anker fra 1892 til 1907, og med en annen av hennes fettere, Johan August Anker, fra 1910. Hennes datter Tove Mohr skrev en biografi om henne.

Politisk virke[rediger | rediger kilde]

Møller ble tidlig aktiv i Norsk Kvinnesaksforening (NKF), der hun ble første varamedlem av hovedstyret i 1902.[6] Hun representerte NKF på det nordiske kvinnesaksmøtet i Christiania i 1902.[7] Hun ble i 1939 æresmedlem i NKF. Hun var også aktiv i Norske Kvinners Nasjonalråd. Hun engasjerte seg i en rekke kvinnepolitiske saker.

De Castbergske barnelover[rediger | rediger kilde]

Hun var særlig opptatt av å bedre forholdene for ugifte mødre og barn født utenfor ekteskap. Sammen med sin svoger og Venstremann Johan Castberg (sosialminister i Gunnar Knudsens andre regjering) arbeidet hun for en revisjon av lovverket på området, noe som resulterte i De Castbergske barnelover av 1915. De Castbergske barnelover var i alt seks lover ble vedtatt av Stortinget. Lovene sikret barn født utenfor ekteskap arverett til sine fedre. Fedrene fikk også plikt til å vedkjenne seg farskap og betale barnebidrag.[8]

Mødrelønn[rediger | rediger kilde]

I 1919 holdt hun foredraget Kvindernes fødselspolitik, der hun fremmet forslag om at kvinner med barn skulle få mødrelønn fra Staten.[9] Sigrid Undset tok sterkt avstand fra Katti Anker Møllers foredrag, og ga uttrykk for dette i en svært krass artikkel med tittelen Begrepsforvirring (1919).[10] Forslaget om mødrelønn fikk likevel oppslutning fra flere andre hold, og Det norske Arbeiderpartiet nedsatte i 1923 en mødrelønkomité for å utrede spørsmålet. Katti Anker Møllers forslag om mødrelønn var et initiativ som noen tiår senere ble realisert som barnetrygden.[11][12]

Prevensjon og abort[rediger | rediger kilde]

En annen av hennes hjertesaker var prevensjonsveiledning, og hun sto bak opprettelsen av det første mødrehygienekontoret i 1924. Utover på 1920- og 30-tallet ble det opprettet en rekke mødrehygienekontorer landet over.

Straffeloven av 1902 hadde en strafferamme på tre års fengsel for abort. Møller arbeidet sterkt for å få abort avkriminalisert. Hun møtte motstand fra blant annet Anna Backer, men fikk støtte fra arbeiderkvinnene, men ikke fra Arbeiderpartiet, og det kom ingen lovendring i hennes levetid.

Siv Jensen brukte Anker Møller som symbol på FrP sin politikk og kvinnesatsning på landsmøtet i 2009.

Bibliografi[rediger | rediger kilde]

 • 1919: Mødreløn, foredrag for NKNs landsmøte 1919, Fredrikstad
 • 1919: Kvindernes fødselspolitik, Det norske Arpederparti, Kristiania
 • 1923: Moderskapets frigjørelse, foredrag holdt i stemmerettsklubben i Kristiania 1915, Det norske Arpederparti, Kristiania
 • 1925: Mødrehjelp, trykket sammen med Ella Ankers Familieløn, Oslo
 • 1974: Moderskapets frigjørelse, to foredrag, fra 1915 og 1919, med forord av Tove Mohr, Tiden, Oslo

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ a b Norsk biografisk leksikon, oppført som Katti eg. Kathrine Anker Møller, Norsk biografisk leksikon ID Katti_Anker_Møller, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
 2. ^ a b c snl.no[Hentet fra Wikidata]
 3. ^ Store norske leksikon, Store norske leksikon-ID Katti_Anker_Møller[Hentet fra Wikidata]
 4. ^ Norsk biografisk leksikon, nbl.snl.no[Hentet fra Wikidata]
 5. ^ basert på følgende heuristikk avledet fra tidslinjen fra andre hendelser[Hentet fra Wikidata]
 6. ^ Nylænde. 1902. s. 75. 
 7. ^ Nordisk kvindesagsmøde Kristiania. Kristiania: Foreningen. 1902. 
 8. ^ Norgeshistorie.no, Inger Elisabeth Haavet,«De Castbergske barnelover». Hentet 10. mar. 2017.
 9. ^ Katti Anker Møllers foredrag Kvindernes fødselspolitik fra 1919, gjengitt på Universitetet i Bergens nettsted "Virksomme ord". Arkivert 29. april 2013 hos Wayback Machine.
 10. ^ Omtalt i Solveig Aareskjolds artikkel Sigrid Undset og fascismen i Dagbladet 6. august 2000.
 11. ^ Artikkel på nettstedet www.kildenett.no om Katti Anker Møllers politiske engasjement Arkivert 3. februar 2014 hos Wayback Machine.
 12. ^ Artikkel om barnetrygd i Store norske leksikon omhandler også mødrelønnsforslaget.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]