Katarinahospitalet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Katarinahospitalet
OmrådeBergen kommune
PlasseringBergenhus
ByggeårBegynnelsen 1200-tallet
EndringerI år 1248/1266/1702/1705
Arkitektur
PeriodeHøymiddelalderen
TeknikkMurt
MålCa. 25x10 meter
Kirkerommet
DiverseNedlagt 1771
Beliggenhet
Kart
Katarinahospitalet
60°23′56″N 5°19′20″Ø

Katarinahospitalet[1] / St. Catherine's Hospital tilknyttet Katarinakirken[2] / St. Catherine's Church and Hospital er en fredet steinruin av et hospital med kapell eller kirke fra begynnelsen på 1200-tallet i Bergen i Vestland fylke. Det er utilstrekkelige opplysninger hva gjelder kapell/kirke-delen, men det regnes at et av de 3 rom har vært til dette formål. Derav har hospitalet også fredning som kirkested. Dog skal det sies at de øvrige kirkene på og nær Holmen i Bergen var langt mer storslagne enn Katarinahospitalet kan ha vært.

Historie[rediger | rediger kilde]

Katarinahospitalet — orienteringsplate

Katarinahospitalet var sannsynligvis det første sykehuset i Bergen. Det antas å være kong Håkon Håkonsson som opprettet hospitalet ikke så langt unna Håkonshallen som også ble oppført under hans tid. Allerede i 1248 brant det. Det er funnet spor etter brann i muren.

Ruinen ble første gang påvist i 1973 med påfølgende utgraving, tildekking igjen, for deretter restaurert, konservert og åpnet for publikum i desember 2004. Det hele ble ferdigstilt i 2010.

Ruinen[rediger | rediger kilde]

Ruinen består i all hovedsak av et lite rom på ca 5 kvadratmeter og to litt større rom på ca 25 og 35 kvadratmeter, hvorav det ene antas å være kapell. I tillegg er det også en kum med diameter på 1,5 meter og en dybde på 1,75 meter (gjenfylt og sikret) og en brønn med diameter på 1,1 meter og en dybde på 1,2 meter (gjenfylt og sikret) like utenfor en langsgående mur på 7,7 meter. Hele ruinen er anslagsvis 25 meter lang og 10 meter bred[3].

Beliggenhet[rediger | rediger kilde]

Beliggenheten er ca 50 meter vest for Mariakirken i Bergen ut mot Dreggsallmenningen. Det er bygget moderne bolig-/servicebygg over ruinen, og et beskyttende glassoverbygg over den delen som stikker utenfor. Ruinen er likevel åpen til enhver tid.

Usikkerhet vedrørende kirkens beliggenhet[rediger | rediger kilde]

Tross utgraving av ruinen av Katarinahospitalet er det en viss usikkerhet vedrørende eksakt plassering av Katarinakirken. Kirken er regnet å ha hatt to plasseringer, før og etter brannen i 1248. Begge er merket som usikker. Beliggenhet før og etter brannen er merket med henholdsvis nr. 6 og nr. 18 på kartet[4] i Bergen byleksikon sin oversikt over middelalderkirker.

Hospitalet etter brannen[rediger | rediger kilde]

I 1266 ble altså Katarinahospitalet gjenreist på nytt sted etter brannen, av kong Håkon Håkonsson sin sønn kong Magnus Lagabøte, i Vågsbunnen. Nå med med plass for 20 kvinner.

Sitat fra Bergen byleksikon vedrørende den nye plasseringen i Vågsbunnen:

  • «I Magnus Lagabøtes testamente blir det omtalt som hospital for spedalske, men 1276 utstedte han et fundasjonsbrev der hospitalet ble bestemt for 20 fattige kvinner. Etter hvert kom Katarinahospitalet særlig til å ta imot mange av byens fattige tyske innbyggere, med støtte fra Mariakirken og innsamlinger i Kontoret. Etter brannen 1702 ble hospitalet gjenoppført på sin gamle grunnmur 1705, og det ble overtatt av staten 1759; da hospitalet ble nedlagt 1771, ble de siste 6 fattiglemmene overført til De sjøfarendes fattighus.»

Bildegalleri[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]