John Maynard Smith

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
John Maynard Smith
Født6. jan. 1920[1]Rediger på Wikidata
London
Død19. apr. 2004[2][1][3][4]Rediger på Wikidata (84 år)
Lewes
Beskjeftigelse
Utdannet vedUniversity College London
Eton College
Trinity College
University of London[5]
Doktorgrads-
veileder
John Burdon Sanderson Haldane[5]
NasjonalitetStorbritannia
Medlem avRoyal Society
Det ungarske vitenskapsakademiet
American Academy of Arts and Sciences
National Academy of Sciences (1982–) (Foreign Associate of the National Academy of Sciences)
Utmerkelser
13 oppføringer
Darwinmedaljen (1986)[6]
Copleymedaljen (1999)[7]
Royal Medal (1997)
Sewall Wright Award (1995)
Balzanprisen (1991)
Darwin–Wallace Medal (2008)[8]
Kyotoprisen for naturvitenskapelig grunnforskning (2001)
Frink Medal (1989)
Linnean Medal (1995)
Kyotoprisen
Crafoord Prize in Biosciences (1999)
ASAB Medal (1995)
Tinbergen Lecture (1976)
ArbeidsstedUniversity College London
University of Sussex
FagfeltEvolusjonsbiologi
Kjent forSpillteori

John Maynard Smith (født 6. januar 1920 i London i England, død 19. april 2004 i Lewes i East Sussex i England) var en britisk teoretisk evolusjonsbiolog og genetiker.

Bakgrunn og virke[rediger | rediger kilde]

Opprinnelig var Smith utdannet ingeniør for luftfart under den andre verdenskrig, da han tok en grad innen genetikk under ledelse av den kjente biologen J. B. S. Haldane. Maynard Smith var medvirkende i anvendelsen av spillteori til evolusjonen og teorier på en rekke andre problemer som for eksempel utviklingen av teorien om sex og signalering.[trenger referanse]

Maynard Smith var sønn av en kirurg og etter farens død i 1928 flyttet hele familien til Exmoor, hvor han ble interessert i naturhistorie. Han var ganske misfornøyd med mangelen på formelle naturfag ved Eton College og på denne tiden ble han for alvor interessert i Charles Darwin og hans teorier angående evolusjonen.[trenger referanse]

Etter å ha forlatt skolen sluttet Maynard Smith seg til kommunistpartiet i Storbritannia.[trenger referanse] Han begynte å studere ingeniørfag ved Trinity College ved Cambridge University. Da den andre verdenskrig brøt ut i 1939, trosset han kommunistpartiets linje og meldte seg frivillig til tjeneste.[trenger referanse] Han ble avvist av militæret på grunn av dårlig syn og han fikk beskjed om å fullføre sin ingeniørutdannelse,[trenger referanse] som han gjorde ferdig i 1941. Han har senere sagt at «under omstendighetene var mitt dårlig syn en selektiv fordel, ettersom den stoppet meg fra å bli skutt».[trenger referanse]

Maynard Smith giftet seg med Sheila Matthew, og de fikk senere to sønner og en datter (Tony, Carol, og Julian). Mellom 1942 og 1947 fikk han en grad innen design av militære luftfartøy. Han ble gradvis mindre tiltrukket av kommunismen og ble etterhvert et mye mindre aktivt medlem, før han til slutt forlot kommunistpartiet i 1956,[trenger referanse] i likhet med mange andre intellektuelle, etter at Sovjetunionen brutalt hadde slått ned den ungarske revolusjonen.

I 1962 var Maynard Smith en av grunnleggerne av University of Sussex og var professor der mellom 1965 og 1985. Han ble deretter professor emeritus. Før sin død ble bygningen som huset mye av miljø- og biovitenskap ved universitetet i Sussex omdøpt til John Maynard Smith Building, til ære for ham.

Maynard Smith publiserte en bok med tittelen The Evolution of Sex. Han var også medforfatter av en rekke bøker og publiserte artikler om forskjellige emner innen biologi.

I 1991 ble han tildelt Balzanprisen for genetikk og evolusjon «For hans mektige analyse av evolusjonær teori og av den rollen seksuell reproduksjon som en kritisk faktor for utviklingen og overlevelsen av arter».[trenger referanse] I 1999 ble han tildelt Crafoordprisen sammen med forskerne Ernst Mayr og George C. Williams. I 2001 ble han tildelt Kyotoprisen for sin biologiske forskning.

European Society for Evolutionary Biology har en pris for ekstraordinære unge forskere innen evolusjonsbiologi kalt The John Maynard Smith Prize.

Hans siste bok, Animal Signals, medforfattet sammen med David Harper, ble publisert i 2003.

Han døde av lungekreft i sitt eget hjem i Lewes i East Sussex, den 19. april 2004, i en alder av 84 år.

Priser og utmerkelser (utvalg)[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Autorités BnF, data.bnf.fr, besøkt 10. oktober 2015[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 27. april 2014[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ Babelio, Babelio forfatter-ID 179009[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ Brockhaus Enzyklopädie, Brockhaus Online-Enzyklopädie-id maynard-smith-john[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ a b Mathematics Genealogy Project[Hentet fra Wikidata]
  6. ^ docs.google.com[Hentet fra Wikidata]
  7. ^ Royal Society, «Award winners : Copley Medal», verkets språk engelsk, besøkt 30. desember 2018[Hentet fra Wikidata]
  8. ^ www.linnean.org, besøkt 27. desember 2018[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]