Ronald Fisher

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Ronald A. Fisher

Ronald Aylmer Fisher (født 17. februar 1890, død 29. juli 1962) var en engelsk statistiker, evolusjonsbiolog, genetiker, jordbruksforsker og eugeniker. Fishers bidrag i statistikk omfatter blant annet variansanalysen, Fisher eksakt test og Fishers ligning.

Fisher begynte å studere ved Cambridge i 1909. Etter at han ble uteksaminert i 1912 jobbet han seks år som statistiker i London i tillegg til å være lærer i matematikk og fysikk. Han giftet seg etterhvert med Eileen Guinness og de to flyttet til et gårdsbruk hvor de var stort sett selvforsynte med mat gjennom første verdenskrig. I denne perioden begynte han også å skrive bokanmeldelser for Eugenic Review. I tillegg skrev han også flere forskningsartikler, deriblant The Correlation between Relatives on the Supposition of Mendelian Inheritance hvor han viser at kontinuerlig variasjon i trekk hos en organisme er forenlig med mendelisk arv. Dette bidro blant annet til økt forståelse av sammenhengen mellom naturlig seleksjon og arvelovene, som videre var en viktig del av den moderne evolusjonære syntese. Det statistiske begrepet varians forekom også for første gang i denne artikkelen.


I 1919 begynte han å arbeide med jordbruksforskning ved Rothamsted forskningsstasjon. I løpet av de neste syv årene gjorde han viktig nybrottsarbeid innen forsøksplanlegging, variansanalyse, analyse av data med få observasjoner, og beregningsmetoder. Dette arbeidet resulterte i 1925 i boken Statistical Methods for Research Workers, som gjennomgikk flere revisjoner i årene som fulgte. Han fulgte i 1935 opp med boken The Design of Experiments.

I tillegg til variansanalyse gjorde han viktig arbeid med å utvikle metoder som maximum likelihood, diskriminantanalyse og Fisher informasjon, samt videreutvikle forståelsen for sammenhengen mellom normalfordelingen og andre sannsynlighetsfordelinger som t-fordelingen og kjikvadratfordelingen.

Videre lesning[rediger | rediger kilde]

personstubbDenne biografien er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den. (Se stilmanual)